Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018
|

Νέοι ορίζοντες για τη ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι.

Να «μεγαλώσει» και να επεκτείνει τα αντικείμενα αρμοδιοτήτων της, σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, η χρηματοδότηση μικρών τοπικών επιχειρήσεων και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επιδιώκει η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Ιωαννίνων μέσα από την τροποποίηση του καταστατικού της, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πρόκειται για τη δημοτική εταιρία, που είναι επιφορτισμένη με την αξιοποίηση όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του δήμου Ιωαννιτών και των νομικών προσώπων και την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ έχει ως βασικό -αν όχι αποκλειστικό- αντικείμενο την είσπραξη των μισθωμάτων από την ακίνητη περιουσία του δήμου. «Θα πρέπει η εταιρία να διευρυνθεί και να αξιοποιηθεί από τον δήμο, διαφορετικά ας κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Γεωργία Γιώτη.

Η ουσιαστική αξιοποίηση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ σε άλλα αντικείμενα μπορεί να δώσει λύσεις σε ζητήματα του δήμου Ιωαννιτών, που, λόγω έλλειψης προσωπικού κυρίως, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Ένα απλό παράδειγμα είναι η διαχείριση του δικτύου οπτικών ινών, που διαθέτει ο δήμος, αλλά δεν έχει το προσωπικό για την συντήρηση των hot spots, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία, το «ελεύθερο» δίκτυο να μη λειτουργεί.

Ο στόχος, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερος. «Πρότυπο» για αυτή τη διαδικασία αξιοποίησης της εταιρίας είναι η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, που εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει τεχνογνωσία και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς και, παράλληλα, να δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, και εκτός του ορίων του δήμου.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η συζήτηση για την τροποποίηση του καταστατικού στο δημοτικό συμβούλιο δεν ικανοποίησε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της μείζονος, καθώς δε συνοδεύτηκε από μια αναλυτική εισήγηση και σχέδιο σχετικά με τους επιδιωκόμενους στόχους και πώς αυτοί θα επιτευχθούν.

«Μιλάμε για αρμοδιότητες, που αλλάζουν πλήρως της ουσία της επιχείρησης και είναι προφανές πως για την πλειοψηφία υπάρχει μια ενημέρωση και συνεννόηση. Εμείς, όμως, δε γνωρίζουμε τίποτα. Είναι μια απαράδεκτη τακτική, που ακολουθεί αυτή η δημοτική αρχή, να μη φέρνει επί της ουσίας θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δε θα πρέπει να υπάρχει ένα business plan να δούμε τι θέλουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί;», σημείωσε ο Λάζαρος Νάτσης, ζητώντας να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα.

Για πλήρη αλλαγή στον χαρακτήρα της επιχείρησης έκανε λόγο και ο Άρης Μπαρτζώκας. «Έμεινα άφωνος όταν είδα τις νέες αρμοδιότητες. Αν θέλουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, να συζητήσουμε για μια νέα επιχείρηση. Δεν είναι καταστατικό της ΔΗΑΝΕΤΑΙ αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννενα Τώρα.

Με την εισήγηση διαφώνησε και ο Βασίλης Καφαράκης από τη Δ.Ρ.Α.ΣΥ., στη βάση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε επιχειρήσεις του δήμου, υποβαθμίζοντας τον ρόλο και τον λόγο του δημοτικού συμβουλίου στη διαχείριση και οδηγώντας μια σειρά υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με νέες...

Στο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ιωαννιτών για την ενίσχυση του πρωτογενούς...

22.09.18 | Επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης...

Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός στις προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του...

20.09.18 | Ποντάρει πολλά στη γερμανική αγορά

Δεκατρείς τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν ταξίδι εξοικείωσης στην Ήπειρο,...

19.09.18 | Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις συγκομιδής

Σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, αμέσως μετά τον...

18.09.18 | Αδειάζει η κλεψύδρα για τη φέτα

Η αποτελεσματική προστασία των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής...

14.09.18 | Στο 21,2% η ανεργία στην Ήπειρο

Στο 19% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο του 2018, με τον αριθμό των...

13.09.18 | Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη

Εν μέρει ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς...

12.09.18 | «Ηγέτες Επιχειρήσεων» γένους θηλυκού

Δύο γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο βραβεύονται ως «Οι γυναίκες ηγέτες της...