Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018
|

Από τη σωτηρία στη δυναμική ανάπτυξη

Τη συνέχιση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με στόχο τα 12 εκ. ευρώ, που είχε οριοθετηθεί το 2017, αποφάσισε η γενική συνέλευση της Τράπεζας Ηπείρου, εξουσιοδοτώντας το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις.

Ωστόσο, η ενίσχυση των κεφαλαίων δεν πρόκειται για μια αναγκαστική επιλογή για τη σωτηρία της Τράπεζας, όπως στο παρελθόν, αλλά αποτελεί βούληση των μελών της για την ανάπτυξή της και την επιτυχή υλοποίηση του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος, όπως αυτό αποφασίστηκε πέρυσι. Απώτερος στόχος η εξασφάλιση της πανελλαδικής άδειας, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα Ηπείρου να «ανοίξει τα φτερά της», προχωρώντας στην ίδρυση καταστήματος στην Αθήνα και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της εκτός Ηπείρου.

Η ετήσια γενική συνέλευση την Πέμπτη, παρουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών Θωμά Γιωτίτσα, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση,τπου προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου και πολλών ακόμη θεσμικών παραγόντων, επιχειρηματιών, συνεταίρων και στελεχών της Τράπεζας, έγινε σε ένα κλίμα, που εξέπεμπε αισιοδοξία, χωρίς, ωστόσο, κανείς να επιχειρεί να κρύψει τον βαθμό δυσκολίας για την επίτευξη των στόχων, σε ένα ρευστό ακόμη οικονομικό περιβάλλον.

Τον τόνο της αισιοδοξίας έδωσε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη φράση «το μέλλον μας ανήκει». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους παράγοντες, που δυσχέραναν σημαντικά τις προσπάθειες της Τράπεζας, ωστόσο δε στάθηκαν εμπόδιο στη σημαντικότατη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και όχι μόνο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τονίζοντας ότι η Τράπεζα Ηπείρου, με το κλείσιμο του 2017, διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έχοντας παράλληλα σημαντική πλέον ρευστότητα, ενώ τα ίδια κεφάλαια υπερβαίνουν τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια για την απόκτηση της πανελλαδικής άδειας λειτουργίας. Κλείνοντας, τόνισε πως στόχος είναι η δυναμική επέκταση τα επόμενα έτη, που, για να επιτευχθεί, χρειάζεται η δημιουργία αποθεματικών και η συνεχής αύξηση του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και πρότεινε όλα τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης να οδηγηθούν σε αύξηση ιδίων κεφαλαίων και να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης με νέα μέλη και επιπλέον κεφάλαια.

Στα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Μυζήθρα, σημειώνοντας πως όσο σημαντική είναι η αύξηση των μεγεθών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ποιοτική τους σύνθεση. Ιδιαίτερα στάθηκε στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, ο οποίος στο τέλος του 2017 διαμορφώθηκε στο 14,6% και σήμερα έχει ήδη φθάσει στο 16,5%, κατατάσσοντας την Τράπεζα Ηπείρου σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι η Τράπεζα Ηπείρου, με τη συμπαράσταση όλων, τη στήριξη του στρατηγικού επενδυτή, τη συνετή διοίκηση και την ενεργητική συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού, κτίζει σταθερά θεμέλια και αποκτά όλα εκείνα τα στοιχεία, που της επιτρέπουν να ατενίζει το αύριο με αισιοδοξία.

Στην εντυπωσιακή ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας στάθηκε ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος Βασίλης Τσουκανέλης και εισηγήθηκε την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για τον καθορισμό προνομιακής τιμής διάθεσης της συνεταιριστικής μερίδας, μεταξύ του ορίου των 0,57 και 0,67 ευρώ, με σκοπό την επίτευξη του αρχικού στόχου συγκέντρωσης των 12 εκ. ευρώ, που, όπως σημείωσε, είναι απολυτά εφικτός. Κάλεσε δε όλους τους Ηπειρώτες να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Ηπείρου, ώστε αφενός να επωφεληθούν από τα καλυτέρα επιτόκια της αγοράς, αφετέρου να ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα της τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι στη αύξηση της δυνατότητας της για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει. «Κάθε εκατομμύριο που έρχεται στην Τράπεζα, μετατρέπεται σε 800.000 ευρώ χρηματοδότηση και με τα προγράμματα μπορεί να γίνει και 1,6 εκ. ευρώ», τόνισε, λέγοντας πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να γίνει η Τράπεζα Ηπείρου πανελλαδικής εμβέλειας.

Επιτακτική χαρακτήρισε τη συνέχιση ενίσχυσης των κεφαλαίων ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου και πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ Χρήστος Παπαδόγιαννης, σε μια παρέμβαση με πολλά «πρέπει», σημειώνοντας πως ο στόχος έχει επιτευχθεί στο 80%. «Απαιτείται περεταίρω ενεργοποίηση και προσήλωση, για να μην ξεφύγουμε από τον δρόμο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο στρατηγικός επενδυτής έχει υλοποιήσει την υπόσχεση του για καταβολή των 5 εκ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 46%. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στον στρατηγικό εταίρο, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, λέγοντας πως αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την υλοποίηση του κοινού οράματος, που είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ισχυρής ελληνικής συνεταιριστικής τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο εγγυητής για την επιτάχυνση των απαιτούμενων αλλαγών, που αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του κοινού μας οράματος. «Μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα της επιτυχίας και θα το κάνουμε», κατέληξε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με νέες...

Στο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ιωαννιτών για την ενίσχυση του πρωτογενούς...

22.09.18 | Επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης...

Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός στις προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του...

20.09.18 | Ποντάρει πολλά στη γερμανική αγορά

Δεκατρείς τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν ταξίδι εξοικείωσης στην Ήπειρο,...

19.09.18 | Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις συγκομιδής

Σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, αμέσως μετά τον...

18.09.18 | Αδειάζει η κλεψύδρα για τη φέτα

Η αποτελεσματική προστασία των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής...

14.09.18 | Στο 21,2% η ανεργία στην Ήπειρο

Στο 19% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο του 2018, με τον αριθμό των...

13.09.18 | Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη

Εν μέρει ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς...

12.09.18 | «Ηγέτες Επιχειρήσεων» γένους θηλυκού

Δύο γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο βραβεύονται ως «Οι γυναίκες ηγέτες της...