Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018
|

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Η περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, η εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού κυρίως έναντι τρίτων χωρών, αποτελούν τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργεια, ώστε να καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Αυτά τονίστηκαν στο «Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018», που συνδιοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΑΜΒΙΟ A.E και DΟΜΕ Consulting, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου, και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της ΕΛΟΠΥ, επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου πρέπει να γίνει μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, και σημείωσε πως πρόκειται για την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος, καθώς από αυτή εξαρτάται όχι μόνο η ανάπτυξη του, αλλά και η διασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία βασίζεται στις δράσεις προώθησης, την έρευνα και καινοτομία, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε το παράδοξο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στους Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι καλύπτουν μόλις το 10% της κατανάλωσης αλιευμάτων στην Ε.Ε., επιβάλλονται πολύ αυστηροί κανόνες και υψηλές προδιαγραφές από την μια μεριά και από την άλλη, εισάγονται, στην περίπτωση μάλιστα της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ατελώς, αντίστοιχα προϊόντα τρίτων χωρών, που δε διέπονται από την ίδια αυστηρή νομοθεσία και συνεπώς δεν έχουν το ίδιο κόστος παραγωγής.

«Στην όξυνση του προβλήματος συνέβαλε και η απουσία συλλογικών δράσεων, που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών προϊόντων. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πως το μόνο που θα μπορούσε να γίνει άμεσα και να έχει και μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα, είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας, κατά προτεραιότητα για τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε συλλογικές δράσεις προώθησης, οι οποίες θα αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων», σημείωσε ο κ. Χεκίμογλου.

Στα επιμέρους ζητήματα, ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών ειδικά για περιοχές Natura, αλλά και την άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας.

Στο συνέδριο χαιρέτησαν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...

07.07.18 | Από τη σωτηρία στη δυναμική ανάπτυξη

Τη συνέχιση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με στόχο τα 12 εκ. ευρώ, που είχε οριοθετηθεί...

06.07.18 | Πάνε Αλβανία οι τοπικές επιχειρήσεις

Τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με επιχειρήσεις της Αλβανίας επιχειρεί να ανοίξει το Επιμελητήριο...