Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018
|

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Η περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, η εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού κυρίως έναντι τρίτων χωρών, αποτελούν τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργεια, ώστε να καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Αυτά τονίστηκαν στο «Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018», που συνδιοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΑΜΒΙΟ A.E και DΟΜΕ Consulting, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου, και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της ΕΛΟΠΥ, επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου πρέπει να γίνει μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, και σημείωσε πως πρόκειται για την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος, καθώς από αυτή εξαρτάται όχι μόνο η ανάπτυξη του, αλλά και η διασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία βασίζεται στις δράσεις προώθησης, την έρευνα και καινοτομία, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε το παράδοξο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στους Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι καλύπτουν μόλις το 10% της κατανάλωσης αλιευμάτων στην Ε.Ε., επιβάλλονται πολύ αυστηροί κανόνες και υψηλές προδιαγραφές από την μια μεριά και από την άλλη, εισάγονται, στην περίπτωση μάλιστα της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ατελώς, αντίστοιχα προϊόντα τρίτων χωρών, που δε διέπονται από την ίδια αυστηρή νομοθεσία και συνεπώς δεν έχουν το ίδιο κόστος παραγωγής.

«Στην όξυνση του προβλήματος συνέβαλε και η απουσία συλλογικών δράσεων, που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών προϊόντων. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πως το μόνο που θα μπορούσε να γίνει άμεσα και να έχει και μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα, είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας, κατά προτεραιότητα για τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε συλλογικές δράσεις προώθησης, οι οποίες θα αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων», σημείωσε ο κ. Χεκίμογλου.

Στα επιμέρους ζητήματα, ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών ειδικά για περιοχές Natura, αλλά και την άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας.

Στο συνέδριο χαιρέτησαν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης...

Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός στις προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του...

20.09.18 | Ποντάρει πολλά στη γερμανική αγορά

Δεκατρείς τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν ταξίδι εξοικείωσης στην Ήπειρο,...

19.09.18 | Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις συγκομιδής

Σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, αμέσως μετά τον...

18.09.18 | Αδειάζει η κλεψύδρα για τη φέτα

Η αποτελεσματική προστασία των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής...

14.09.18 | Στο 21,2% η ανεργία στην Ήπειρο

Στο 19% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο του 2018, με τον αριθμό των...

13.09.18 | Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη

Εν μέρει ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς...

12.09.18 | «Ηγέτες Επιχειρήσεων» γένους θηλυκού

Δύο γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο βραβεύονται ως «Οι γυναίκες ηγέτες της...

11.09.18 | Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ oaed.gr ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων στο πρόγραμμα...