Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018
|

Γαλλικό το γάλα, ελληνική η φέτα

Τις διαδρομές του «μαύρου» γάλακτος, εκείνου δηλαδή που έρχεται από το εξωτερικό και που οδηγεί στην κατρακύλα τις τιμές του ντόπιου γάλακτος, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα βρουν την περιφέρεια Ηπείρου «απέναντί τους».

Η εισαγωγή γάλακτος δεν είναι παράνομη, όταν δηλώνονται οι ποσότητες, που πραγματικά εισέρχονται στην ελληνική αγορά, όπως και όταν δεν υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτή. Η σημερινή κατάσταση στην κτηνοτροφία, ωστόσο δείχνει, ότι κάτι δεν πάει καλά, και οι κτηνοτρόφοι αποδίδουν στις αθρόες εισαγωγές την κατάρρευση των τιμών, την ώρα που η παραγωγή της φέτας αυξάνεται.

Ο κ. Καχριμάνης αποκάλυψε στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα, το οποίο διακινείται μέσω λιμανιών της Ηπείρου και της Πάτρας.

«Το γάλα που έρχεται αυτή την εποχή στην Ελλάδα και έχει ρίξει την τιμή του πρόβειου γάλακτος, είναι από τη Γαλλία. Η εισαγωγή γίνεται είτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είτε από της Πάτρας. Η εντολή δίνεται από εταιρεία της Βουλγαρίας, τον οικονομικό παράδεισο από πλευράς φορολογίας. Η αποστολή γίνεται για λογαριασμό εταιρείας στην περιοχή της Αττικής, αλλά από το λιμάνι αναλαμβάνει μια άλλη εταιρεία, που εμφανίζεται με έδρα τη Λευκωσία, να το διοχετεύει σε διαφόρους σε όλη την Ελλάδα. Εμείς προειδοποιούμε ότι είτε σταματάνε άμεσα αυτό που γίνεται σε βάρος του έλληνα κτηνοτρόφου και της ποιότητας του ΠΟΠ προϊόντος της πατρίδας μας, είτε αλλιώς θα μας βρουν παντού απέναντι. Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο και δε συμβιβαζόμαστε με τέτοια πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δε διαπιστώνονται εισαγωγές γάλακτος από γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου, τονίζοντας ότι όλες, με «ναυαρχίδα» τη «Δωδώνη», σέβονται τον «ιδρώτα των κτηνοτρόφων».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενόψει σύσκεψης, που αναμένεται να γίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αντικείμενο την προστασία της αιγοπροβατοτροφίας και τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αλλά και καθώς η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για την πτώση των τιμών, την ώρα που αυξάνεται η παραγωγή της φέτας, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα.

 

«ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»

Ενδεικτική είναι η κατάσταση, που περιγράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος, σε χθεσινό δημοσίευμα στον «ΑγροΤύπο». «Κάνοντας μια ανάλυση ανά περιφέρεια, βλέπουμε ότι σε κάποιες περιοχές η αύξηση στην παραγωγή γάλακτος είναι της τάξεως των 280-1400%, ενώ ο αριθμός των ζώων δεν αυξάνεται. Αυτό κινεί την περιέργειά μας, καθώς δεν έγιναν τα πρόβατα αγελάδες για να παράγουν τόσο γάλα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ως Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων καταλήγουμε ότι πρέπει να έχει έρθει εισαγόμενο γάλα από το εξωτερικό σε ποσότητα τουλάχιστον 100.000 τόνων για το 2016-2017. Με αποτέλεσμα από τους 100.000 τόνους περίπου, που ήταν η παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ το 2015, έφτασε στους 119.000 τόνους. Αντιστοιχίζοντας τα παραπάνω, θεωρούμε ότι το εισαγόμενο γάλα έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ. 

Με την παραγωγή φέτας από το γάλα αυτό έχει δημιουργηθεί απόθεμα στις αποθήκες των τυροκόμων και με αυτή τη δικαιολογία ασκούν πίεση για τη μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα», εξηγεί, ζητώντας ελέγχους και διασταυρώσεις στα σημεία εισαγωγής.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

Την απόφαση όλων των πλευρών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών, να προχωρήσουν στη σύσταση μιας ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, χαιρετίζει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.

«Η συμφωνία για την κατάθεση ενός κοινού φακέλου, προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση και η αναγνώριση της Διεπαγγελματικής, στην οποία κατέληξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος, είναι μια ιστορική μέρα για το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και του εθνικού μας προϊόντος», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Θετικά αποτιμά τη συμφωνία και ο περιφερειάρχης Ηπείρου. «Θεωρούμε σπουδαίο αυτό που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχουμε συμβάλει και εμείς ως Ένωση Περιφερειών και εγώ προσωπικά ως περιφερειάρχης Ηπείρου, ώστε να γίνει μια διεπαγγελματική. Ευελπιστούμε ότι αυτή θα προστατέψει το ΠΟΠ προϊόν της φέτας και επίσης τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι μέσα στα σημερινά προβλήματα με την τιμή του γάλακτος, αρχίζουν και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους», επεσήμανε σε δηλώσεις του.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...

07.07.18 | Από τη σωτηρία στη δυναμική ανάπτυξη

Τη συνέχιση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με στόχο τα 12 εκ. ευρώ, που είχε οριοθετηθεί...

06.07.18 | Πάνε Αλβανία οι τοπικές επιχειρήσεις

Τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με επιχειρήσεις της Αλβανίας επιχειρεί να ανοίξει το Επιμελητήριο...