Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ενιαία Διεπαγγελματική με αμοιβαίες υποχωρήσεις

«Λευκός καπνός» βγήκε στη χθεσινή σύσκεψη για τη δημιουργία διεπαγγελματικής για τη φέτα, που πραγματοποίησαν μεταποιητές και κτηνοτρόφοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από μια συνεδρίαση, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τις δυόμιση ώρες, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην κατάθεση ενός κοινού φακέλου για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως η δημιουργία του καταστατικού της Οργάνωσης, ενώ εντός δύο εβδομάδων, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση όλων των πλευρών στη Λάρισα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η κατανομή των έντεκα εδρών ,που έχει ως εξής: τέσσερις έδρες παίρνει ο ΣΕΒΓΑΠ, δύο η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, δύο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μία η Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), μια έδρα οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και μια η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

«Είναι μια ιστορική μέρα για την αιγοπροβατοτροφία», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να πάρουμε την έγκριση από το υπουργείο, για να περισώσουμε ότι έμεινε. Η αιγοπροβατοτροφία είναι σε κατάρρευση και θεωρώ ότι, εάν συντομεύσουμε τον φάκελο και εγκριθεί η διεπαγγελματική και τεθεί σε λειτουργία, κάτι θα προλάβουμε»

Για «σημαντικό βήμα» στην κατανόηση των δύο πλευρών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Ιωάννης Βιτάλης και δήλωσε πως στόχος είναι «να διαφυλάξουμε τη φέτα και να την προωθήσουμε στο εξωτερικό», καθώς «και να αποφύγουμε τα προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική βιομηχανία και το μέλλον της φέτας να είναι καλύτερο από το σημερινό».

Για υποχωρήσεις εκατέρωθεν, που όμως είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη φέτα, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό και για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τη μεταποίηση και το κυριότερο για τη φέτα, που αυτή καλούμαστε να στηρίξουμε, να την προωθήσουμε και να φτάσει με κάθε τρόπο στα πέρατα του κόσμου».

«Είναι μια συμφωνία με αμοιβαία υποχώρηση όλων των πλευρών», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, συμπληρώνοντας ότι όλες οι πλευρές «κοιτάξανε το προϊόν και δεν κοιτάξανε το ιδιωτικό συμφέρον. Ελπίζω με τα ίδια κριτήρια να λειτουργήσει και η διεπαγγελματική, για να πάρει πραγματικά το προϊόν και την αξία που του αξίζει».

«Επιτέλους, μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων βγήκε "λευκός καπνός"», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος και πρόσθεσε «τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία και την υπεράσπιση της φέτας και θα κάνουμε τα πάντα για δούνε και μια άσπρη μέρα οι κτηνοτρόφοι».

Για ένα μακρύ δρόμο πολλών ετών, που είχε ως κατάληξη τη συμφωνία όλων των πλευρών για τη δημιουργία διεπαγγελματικής, μίλησε ο πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας Νίκος Τάχας, υποστηρίζοντας πως απώτερος σκοπός είναι να «παίρνει το προϊόν την αξία που του αρμόζει στην αγορά».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...

07.07.18 | Από τη σωτηρία στη δυναμική ανάπτυξη

Τη συνέχιση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με στόχο τα 12 εκ. ευρώ, που είχε οριοθετηθεί...

06.07.18 | Πάνε Αλβανία οι τοπικές επιχειρήσεις

Τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με επιχειρήσεις της Αλβανίας επιχειρεί να ανοίξει το Επιμελητήριο...