Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ενιαία Διεπαγγελματική με αμοιβαίες υποχωρήσεις

«Λευκός καπνός» βγήκε στη χθεσινή σύσκεψη για τη δημιουργία διεπαγγελματικής για τη φέτα, που πραγματοποίησαν μεταποιητές και κτηνοτρόφοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από μια συνεδρίαση, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τις δυόμιση ώρες, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην κατάθεση ενός κοινού φακέλου για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως η δημιουργία του καταστατικού της Οργάνωσης, ενώ εντός δύο εβδομάδων, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση όλων των πλευρών στη Λάρισα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η κατανομή των έντεκα εδρών ,που έχει ως εξής: τέσσερις έδρες παίρνει ο ΣΕΒΓΑΠ, δύο η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, δύο ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μία η Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), μια έδρα οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και μια η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

«Είναι μια ιστορική μέρα για την αιγοπροβατοτροφία», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να πάρουμε την έγκριση από το υπουργείο, για να περισώσουμε ότι έμεινε. Η αιγοπροβατοτροφία είναι σε κατάρρευση και θεωρώ ότι, εάν συντομεύσουμε τον φάκελο και εγκριθεί η διεπαγγελματική και τεθεί σε λειτουργία, κάτι θα προλάβουμε»

Για «σημαντικό βήμα» στην κατανόηση των δύο πλευρών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Ιωάννης Βιτάλης και δήλωσε πως στόχος είναι «να διαφυλάξουμε τη φέτα και να την προωθήσουμε στο εξωτερικό», καθώς «και να αποφύγουμε τα προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική βιομηχανία και το μέλλον της φέτας να είναι καλύτερο από το σημερινό».

Για υποχωρήσεις εκατέρωθεν, που όμως είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη φέτα, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό και για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τη μεταποίηση και το κυριότερο για τη φέτα, που αυτή καλούμαστε να στηρίξουμε, να την προωθήσουμε και να φτάσει με κάθε τρόπο στα πέρατα του κόσμου».

«Είναι μια συμφωνία με αμοιβαία υποχώρηση όλων των πλευρών», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, συμπληρώνοντας ότι όλες οι πλευρές «κοιτάξανε το προϊόν και δεν κοιτάξανε το ιδιωτικό συμφέρον. Ελπίζω με τα ίδια κριτήρια να λειτουργήσει και η διεπαγγελματική, για να πάρει πραγματικά το προϊόν και την αξία που του αξίζει».

«Επιτέλους, μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων βγήκε "λευκός καπνός"», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος και πρόσθεσε «τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία και την υπεράσπιση της φέτας και θα κάνουμε τα πάντα για δούνε και μια άσπρη μέρα οι κτηνοτρόφοι».

Για ένα μακρύ δρόμο πολλών ετών, που είχε ως κατάληξη τη συμφωνία όλων των πλευρών για τη δημιουργία διεπαγγελματικής, μίλησε ο πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας Νίκος Τάχας, υποστηρίζοντας πως απώτερος σκοπός είναι να «παίρνει το προϊόν την αξία που του αρμόζει στην αγορά».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ισοζύγιο στο γάλα για την αποφυγή...

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και...

14.11.18 | Σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες,...

13.11.18 | «Καμπανάκι» για νέα λουκέτα

Τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο επιχειρήσεις, που κατάφεραν να σταθούν «όρθιες» τα προηγούμενα...

10.11.18 | Πρωταθλητισμό… στην υπερφορολόγηση

Το ελληνικό Δημόσιο εξοντώνει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών...

09.11.18 | Αίτημα στήριξης για μονάδα γάλακτος

Τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια κατασκευής μονάδας επεξεργασίας και...

08.11.18 | Στόχος η κατοχύρωση για το Κασκαβάλι

Τον δρόμο για την συμπλήρωση του φακέλου, ώστε να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και...

07.11.18 | Κόμβος για ισόρροπη ανάπτυξη

Και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων συντάσσεται στο αίτημα κατασκευής κόμβου εισόδου στη θέση...

06.11.18 | Πιστώσεις 4,5 εκ. ευρώ για σταβλικές...

Σημαντικά προβλήματα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας αναμένεται να αντιμετωπιστούν με μια ευρείας...