Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στα 782 ευρώ ο μέσος φόρος

Συνωστισμός επικρατεί στο… Taxisnet, όπου χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν στηθεί μπροστά στις οθόνες του κομπιούτερ, προκειμένου να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής το 40% των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί στο Τaxisnet, με τον ρυθμό κατάθεσης των εντύπων Ε1 να ανέρχεται πλέον στις 130.000 ημερησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στα 782 ευρώ ανέρχεται ο μέσος συμπληρωματικός φόρος με βάση τις 923.151 φορολογικές δηλώσεις, που έχουν ήδη κατατεθεί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προχθεσινής εκκαθάρισης 2.615.625 φορολογικών δηλώσεων, επί συνόλου περίπου 6,3 εκατ. δηλώσεων που αναμένει φέτος να υποβληθούν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, έχουν υποβληθεί και 1.203.669 δηλώσεις Ε2 και 394.295 δηλώσεις Ε3.

Η προθεσμία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων λήγει στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο οι λογιστές έχουν ζητήσει παράταση μέχρι τέλη Ιουλίου, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβληματα κατά τη διαδικασία υποβολής.

Εκτός από τις δυσλειτουργίες που έχει του Taxisnet, οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «παγίδες» και εμπόδια. Μεγάλο «αγκάθι» είναι ο νέος κωδικός 007 για την φιλοξενία. Στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου, ο οποίος τους φιλοξενεί.

Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι φιλοξενούν πρόσωπα, τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει, από την πλευρά τους, να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Και μέσα σε όλα αυτά περίπου 80.000 συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να «περαστούν» στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να βεβαιωθούν νέα ποσά φόρων στα ονόματά τους.

Επιπλέον, οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε πάρα πολύ να αναρτήσει τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, καθώς και το ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έπρεπε να αρχίσει 1η Φεβρουαρίου και όχι αρχές Μαΐου.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...

07.07.18 | Από τη σωτηρία στη δυναμική ανάπτυξη

Τη συνέχιση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με στόχο τα 12 εκ. ευρώ, που είχε οριοθετηθεί...

06.07.18 | Πάνε Αλβανία οι τοπικές επιχειρήσεις

Τον δρόμο για εμπορικές συμφωνίες με επιχειρήσεις της Αλβανίας επιχειρεί να ανοίξει το Επιμελητήριο...