Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Διαγωνισμός καινοτομίας για το κρασί

Τη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα στην Ελλάδα, με τίτλο VitiVini LAB, ανακοίνωσε η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, σε συνεργασία με την Aephoria.net, με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με καινοτόμες πρακτικές.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλης Αργύρης, «προχωράμε στη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας, που θέλουμε να γίνει θεσμός. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε πάρα πολλούς, όπως παραγωγούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και φορείς του κλάδου».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το ελληνικό κρασί έχει περάσει από πολύ δύσκολο δρόμο, όμως είναι σε ένα σημείο που μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Εφαρμόζοντας στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση του ελληνικού οίνου, βρισκόμαστε πλέον σε όλο τον κόσμο. Το ελληνικό κρασί έχει παρουσία στις διεθνείς αγορές με αξιώσεις. Έχουμε κρασιά αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά. Ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης, σε συνεννόηση πάντα με τα αρμόδια υπουργεία, ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική αμπελουργία αντίστοιχου με αυτόν για την προώθηση του ελληνικού οίνου».

Ο κλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ αποτελείται από 1100 οινοποιεία, ενώ υπάρχει η τάση συνεχώς να δημιουργούνται νέα. «Δε θέλουμε αυτή η τάση να γίνει χόμπι, αλλά να υπάρχει επαγγελματισμός. Θεωρούμε ότι σε μια περίοδο κρίσης ο πρωτογενής τομέας και τα προϊόντα μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Aephoria.net Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε ότι στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Απευθύνουμε πρόσκληση στο κοινό για τον διαγωνισμό και περιμένουμε τις καινοτόμες προτάσεις τους», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε: «μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται στον αμπελοοινικό τομέα ένας χώρος διαλόγου όπου μπορούν όλοι να συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Είναι κρίσιμο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που θέλει να βγει από την κρίση, να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται από αύριο Παρασκευή μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα www.vitivinilab.com. Οι προτάσεις, που πρέπει να είναι καινοτόμες και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα, μπορούν να αφορούν στην ανάπτυξη ή/και ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στα στάδια της καλλιέργειας της αμπέλου, της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης, της εμπορίας, της προβολής και προώθησης του οίνου (συμπεριλαμβανομένου του οινοτουρισμού) ως και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα και πρέπει να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του τομέα ή/και στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία της «ΕΔΟΑΟ», στο τηλέφωνο 2103226057 ή στο email: info@vitivinilab.com και την ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Μαύρα ο δήμος, άσπρα η περιφέρεια

Σε εντελώς διαφορετικό… μήκος κύματος εκπέμπουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών για το θέμα...

13.10.18 | Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις

Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών...

12.10.18 | Υποχωρεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στη χώρα, στο 19%, καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος. Το ποσοστό...

11.10.18 | Διψήφια ανάπτυξη το 2018

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψαν η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» και το...

10.10.18 | «Μαύρο κι άραχνο» το μέλλον

Το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και επτά στους δέκα ευέλικτα απασχολούμενους...

09.10.18 | Μοντέλο προς μίμηση

Πολύτιμες εμπειρίες, που καλούνται πλέον να αξιοποιήσουν, αποκόμισαν τα μέλη της Ένωσης...

06.10.18 | Ζητούμενο η συνεργασία με την περιφέρεια...

Με την απουσία δύο εκ των τριών μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τρίτη...

05.10.18 | Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις

Κατηγορηματικά διαψεύδει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» νέα σενάρια πώλησής της, που είδαν το φως της...