Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Διαγωνισμός καινοτομίας για το κρασί

Τη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα στην Ελλάδα, με τίτλο VitiVini LAB, ανακοίνωσε η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, σε συνεργασία με την Aephoria.net, με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με καινοτόμες πρακτικές.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλης Αργύρης, «προχωράμε στη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας, που θέλουμε να γίνει θεσμός. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε πάρα πολλούς, όπως παραγωγούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και φορείς του κλάδου».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το ελληνικό κρασί έχει περάσει από πολύ δύσκολο δρόμο, όμως είναι σε ένα σημείο που μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Εφαρμόζοντας στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση του ελληνικού οίνου, βρισκόμαστε πλέον σε όλο τον κόσμο. Το ελληνικό κρασί έχει παρουσία στις διεθνείς αγορές με αξιώσεις. Έχουμε κρασιά αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά. Ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης, σε συνεννόηση πάντα με τα αρμόδια υπουργεία, ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική αμπελουργία αντίστοιχου με αυτόν για την προώθηση του ελληνικού οίνου».

Ο κλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ αποτελείται από 1100 οινοποιεία, ενώ υπάρχει η τάση συνεχώς να δημιουργούνται νέα. «Δε θέλουμε αυτή η τάση να γίνει χόμπι, αλλά να υπάρχει επαγγελματισμός. Θεωρούμε ότι σε μια περίοδο κρίσης ο πρωτογενής τομέας και τα προϊόντα μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Aephoria.net Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε ότι στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Απευθύνουμε πρόσκληση στο κοινό για τον διαγωνισμό και περιμένουμε τις καινοτόμες προτάσεις τους», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε: «μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται στον αμπελοοινικό τομέα ένας χώρος διαλόγου όπου μπορούν όλοι να συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Είναι κρίσιμο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που θέλει να βγει από την κρίση, να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται από αύριο Παρασκευή μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα www.vitivinilab.com. Οι προτάσεις, που πρέπει να είναι καινοτόμες και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα, μπορούν να αφορούν στην ανάπτυξη ή/και ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στα στάδια της καλλιέργειας της αμπέλου, της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης, της εμπορίας, της προβολής και προώθησης του οίνου (συμπεριλαμβανομένου του οινοτουρισμού) ως και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα και πρέπει να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του τομέα ή/και στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία της «ΕΔΟΑΟ», στο τηλέφωνο 2103226057 ή στο email: info@vitivinilab.com και την ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | «Κερνάμε Ήπειρο» στην παραλία

Στον χώρο της παραλίας της Πρέβεζας θα στηθεί από 24 έως 26 Αυγούστου η έκθεση τοπικών προϊόντων...

10.08.18 | Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα

Την απόφαση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018,...

09.08.18 | «Φρένο» στην παροχολογία

Μήνυμα για την ανάγκη, μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, να εφαρμοστεί υπεύθυνη οικονομική...

08.08.18 | Νέο άλμα στις εξαγωγές

Με διψήφια ποσοστά αύξησης έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, συνεχίζοντας...

07.08.18 | Πενιχρά τα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού

Η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ως εργαλείου για την εξυγίανση υπερχρεωμένων...

04.08.18 | Ωριμάζει ο αγωγός Poseidon

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του έργου του νέου αγωγού Poseidon, που, ξεκινώντας από τους Κήπους...

03.08.18 | Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού

Ορίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίζεται Ειδικό Σήμα...

02.08.18 | «Άνοιξαν» οι αιτήσεις για 30.333 θέσεις σε...

Προεκλογική περίοδο με πλεόνασμα προσωπικού θα κάνουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της...