Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Γείτονες, αλλά όχι συνεργάτες

Προς την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας κινούνται τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων και Τιράνων, με στόχο την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των μελών τους.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση και μελών της διοίκησης για πρώτη φορά στα Τίρανα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν  ο υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Γ.Ε.ΜΗ.-Υ.Μ.Σ.-Κ.Υ.ΕΠΙΧ.) Σπύρος Μπέκας και ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου, ενώ παραβρέθηκε και ο γενικός πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα P. Gjikuria.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νομού Ιωαννίνων στην Αλβανία και συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Μήτση με τον ομόλογό του, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τιράνων N. Jaka, παρουσία των υπολοίπων μελών της αποστολής, καθώς και του εμπορικού ακόλουθου της Ελλάδας στα Τίρανα Σαράντη Μοσχόβη.

Η ανταπόκριση στην ελληνική πρωτοβουλία από πλευράς του ΕΒΕ Τιράνων υπήρξε ιδιαιτέρως θερμή και ενθαρρυντική για τη συνέχεια, ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης σχολιάστηκε η περιορισμένη μέχρι στιγμής επιχειρηματική δραστηριότητα από τον νομό Ιωαννίνων στην Αλβανία, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών των δύο πόλεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτάθηκε, μάλιστα, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, με την προετοιμασία του να ανατίθεται στην ελληνική πλευρά, προκειμένου αυτή να λάβει χώρα στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητηρίου Τιράνων, εντός του έτους, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος οι επιμέρους τομείς αμοιβαίου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής και ιδιαίτερα της εμπορικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στους τομείς τροφίμων και ποτών, καθώς επίσης και στη σύμπραξη στον αγροτικό τομέα, όπου η εμπειρία και η τεχνογνωσία της ελληνικής πλευράς στη διαμόρφωση προτάσεων προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IPAR, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο της Αλβανίας για τον Αγροτικό Τομέα, κρίνεται πολύτιμη.

Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της εταιρείας «KLIKEXPO», επίσημου φορέα διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων στην Αλβανία, με τον πρόεδρό της L. Muhametaj να καλεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, πιθανώς και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, να συμμετέχει, με κεντρικό περίπτερο, στην 24η Διεθνή Έκθεση Τιράνων (23-26 Νοεμβρίου), πρόταση η οποία εξετάζεται θετικά.

Κατά την παραμονή των μελών του Επιμελητήριου στα Τίρανα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στην πρεσβεία της Ελλάδος, όπου υπήρξε μια εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών δράσεων και εξαγωγών των επιχειρήσεων του νομού Ιωαννίνων στη γείτονα χώρα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | «Κερνάμε Ήπειρο» στην παραλία

Στον χώρο της παραλίας της Πρέβεζας θα στηθεί από 24 έως 26 Αυγούστου η έκθεση τοπικών προϊόντων...

10.08.18 | Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα

Την απόφαση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018,...

09.08.18 | «Φρένο» στην παροχολογία

Μήνυμα για την ανάγκη, μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, να εφαρμοστεί υπεύθυνη οικονομική...

08.08.18 | Νέο άλμα στις εξαγωγές

Με διψήφια ποσοστά αύξησης έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, συνεχίζοντας...

07.08.18 | Πενιχρά τα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού

Η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ως εργαλείου για την εξυγίανση υπερχρεωμένων...

04.08.18 | Ωριμάζει ο αγωγός Poseidon

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του έργου του νέου αγωγού Poseidon, που, ξεκινώντας από τους Κήπους...

03.08.18 | Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού

Ορίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίζεται Ειδικό Σήμα...

02.08.18 | «Άνοιξαν» οι αιτήσεις για 30.333 θέσεις σε...

Προεκλογική περίοδο με πλεόνασμα προσωπικού θα κάνουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της...