Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
|

Σε θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι

Ως συνέδριο μάχης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζεται το 46ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), που ξεκίνησε χθες στα Γιάννενα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 26 Απριλίου.

Κυρίαρχο ζήτημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκος Τράκας, είναι να σταματήσει η απαγόρευση των προσλήψεων. «Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ειδικά στην περιφέρεια και τα νησιά. Πρέπει, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητας, ο κάθε δήμος να μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, για να εξυπηρετεί τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας, που απειλούνται. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, βάλλοντας και κατά της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίζεται υπέρμαχος, καθώς και στη λήξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ειδική αναφορά έκανε στο παιδαγωγικό προσωπικό, με αφορμή τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. «Δε θα επιτρέψουμε καμία κατάργηση παιδικών σταθμών και καμία απόλυση», διαμήνυσε.
Και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη, μιας και βλέπουμε ότι το 2019 θα είναι η πιο σκληρή χρονιά εφαρμογής των μνημονίων. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους».
Για μια διαδικασία, μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να χαράξουν τη γραμμή πάλης για τα επόμενα τρία χρόνια και να εκλέξουν τους ανθρώπους, που θα βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος, ενώ ο αντιπρόεδρος Βασίλης Γκιτάκος έστειλε το μήνυμα πως πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να αφήσει την αμυντική τακτική, όπως είναι οι μονοήμερες απεργίες, και να υπάρξει μια πιο επιθετική απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μεντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκυρία της διεξαγωγής του φετινού συνεδρίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση στη Συρία, υπενθυμίζοντας πως σε ένα ανάλογο σκηνικό είχε γίνει και πάλι το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα Γιάννενα πριν 19 χρόνια, μετά την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

ΑΘΕΤΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
Από τη συνέντευξη δεν έλειψε και μια απάντηση στον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, με αφορμή την κόντρα, που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, ο κ. Μπέγκας δεσμεύτηκε ενώπιον της αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ που τον επισκέφθηκε, ότι θα συμπαρασταθεί στους συμβασιούχους, «πράγμα που δεν έκανε».
«Αυτό που όχι μόνο εγώ, αλλά όσοι ήμασταν εκεί καταλάβαμε, ήταν ότι θα έρθει στο δικαστήριο να συνηγορήσει υπέρ των εργαζόμενων και θα διερευνήσει τα οικονομικά του δήμου για το αν προέκυπτε δυνατότητα μονιμοποίησης, στην περίπτωση μιας τέτοιας απόφασης. Η απάντησή του ανέτρεπε τα χαρακτηριστικά της συζήτησης, που είχαμε», πρόσθεσε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | «Κερνάμε Ήπειρο» στην παραλία

Στον χώρο της παραλίας της Πρέβεζας θα στηθεί από 24 έως 26 Αυγούστου η έκθεση τοπικών προϊόντων...

10.08.18 | Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα

Την απόφαση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018,...

09.08.18 | «Φρένο» στην παροχολογία

Μήνυμα για την ανάγκη, μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, να εφαρμοστεί υπεύθυνη οικονομική...

08.08.18 | Νέο άλμα στις εξαγωγές

Με διψήφια ποσοστά αύξησης έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, συνεχίζοντας...

07.08.18 | Πενιχρά τα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού

Η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ως εργαλείου για την εξυγίανση υπερχρεωμένων...

04.08.18 | Ωριμάζει ο αγωγός Poseidon

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του έργου του νέου αγωγού Poseidon, που, ξεκινώντας από τους Κήπους...

03.08.18 | Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού

Ορίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίζεται Ειδικό Σήμα...

02.08.18 | «Άνοιξαν» οι αιτήσεις για 30.333 θέσεις σε...

Προεκλογική περίοδο με πλεόνασμα προσωπικού θα κάνουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της...