Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
|

Σε θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι

Ως συνέδριο μάχης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζεται το 46ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), που ξεκίνησε χθες στα Γιάννενα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 26 Απριλίου.

Κυρίαρχο ζήτημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκος Τράκας, είναι να σταματήσει η απαγόρευση των προσλήψεων. «Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ειδικά στην περιφέρεια και τα νησιά. Πρέπει, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητας, ο κάθε δήμος να μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, για να εξυπηρετεί τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας, που απειλούνται. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, βάλλοντας και κατά της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίζεται υπέρμαχος, καθώς και στη λήξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ειδική αναφορά έκανε στο παιδαγωγικό προσωπικό, με αφορμή τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. «Δε θα επιτρέψουμε καμία κατάργηση παιδικών σταθμών και καμία απόλυση», διαμήνυσε.
Και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη, μιας και βλέπουμε ότι το 2019 θα είναι η πιο σκληρή χρονιά εφαρμογής των μνημονίων. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους».
Για μια διαδικασία, μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να χαράξουν τη γραμμή πάλης για τα επόμενα τρία χρόνια και να εκλέξουν τους ανθρώπους, που θα βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος, ενώ ο αντιπρόεδρος Βασίλης Γκιτάκος έστειλε το μήνυμα πως πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να αφήσει την αμυντική τακτική, όπως είναι οι μονοήμερες απεργίες, και να υπάρξει μια πιο επιθετική απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μεντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκυρία της διεξαγωγής του φετινού συνεδρίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση στη Συρία, υπενθυμίζοντας πως σε ένα ανάλογο σκηνικό είχε γίνει και πάλι το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα Γιάννενα πριν 19 χρόνια, μετά την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

ΑΘΕΤΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
Από τη συνέντευξη δεν έλειψε και μια απάντηση στον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, με αφορμή την κόντρα, που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, ο κ. Μπέγκας δεσμεύτηκε ενώπιον της αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ που τον επισκέφθηκε, ότι θα συμπαρασταθεί στους συμβασιούχους, «πράγμα που δεν έκανε».
«Αυτό που όχι μόνο εγώ, αλλά όσοι ήμασταν εκεί καταλάβαμε, ήταν ότι θα έρθει στο δικαστήριο να συνηγορήσει υπέρ των εργαζόμενων και θα διερευνήσει τα οικονομικά του δήμου για το αν προέκυπτε δυνατότητα μονιμοποίησης, στην περίπτωση μιας τέτοιας απόφασης. Η απάντησή του ανέτρεπε τα χαρακτηριστικά της συζήτησης, που είχαμε», πρόσθεσε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Απαντά με επενδύσεις στα σενάρια

Εκσυγχρονισμός και επέκταση των μονάδων παραγωγής, λανσάρισμα νέων προϊόντων και άνοιγμα νέων...

17.10.18 | Στην έκθεση Philoxenia και φέτος

Για 9η συνεχή χρονιά η περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην έκθεση Philoxenia, τη μεγαλύτερη...

16.10.18 | Μαύρα ο δήμος, άσπρα η περιφέρεια

Σε εντελώς διαφορετικό… μήκος κύματος εκπέμπουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών για το θέμα...

13.10.18 | Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις

Την υψηλότερη επίδοση εννεαμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών...

12.10.18 | Υποχωρεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στη χώρα, στο 19%, καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος. Το ποσοστό...

11.10.18 | Διψήφια ανάπτυξη το 2018

Σημαντική ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψαν η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» και το...

10.10.18 | «Μαύρο κι άραχνο» το μέλλον

Το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και επτά στους δέκα ευέλικτα απασχολούμενους...

09.10.18 | Μοντέλο προς μίμηση

Πολύτιμες εμπειρίες, που καλούνται πλέον να αξιοποιήσουν, αποκόμισαν τα μέλη της Ένωσης...