Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Νέος πονοκέφαλος τα «φρέσκα» κόκκινα δάνεια

Ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ρυθμό μείωσης (μέσω ρυθμίσεων, αποπληρωμών κ.λπ.), γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τους επόμενους μήνες, παρότι ο Μάρτιος ήταν λίγο καλύτερος σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων υποχρεώσεων παρατηρείται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα στεγαστικά και ακολουθούν τα δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Το ανησυχητικό είναι ότι η νέα απορρύθμιση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έρχεται μετά από εννέα μήνες συνεχούς μείωσης τους. «Από τον Ιούνιο του 2017 έως και το τέλος του ιδίου έτους, τα δάνεια που ρυθμίστηκαν και όσα αναδιαρθρώθηκαν, δηλαδή έγιναν ενήμερα, ήταν περισσότερα από αυτά που κοκκίνιζαν ή παρουσίαζαν αρρυθμία στη μηνιαία αποπληρωμή. Ειδικά, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ήταν το καλύτερο, όσον αφορά τη ρύθμιση δανείων, των τελευταίων ετών», τονίζουν.
Ο Απρίλιος αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βαρόμετρο, καθώς προς το τέλος του θα αποδειχθεί αν η τρίμηνη αύξηση των επισφαλών δανείων ήταν «εποχικό φαινόμενο» ή έχει σοβαρές διαστάσεις, που αντανακλώνται στο μέτωπο της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Το πιο σοβαρό στοιχείο είναι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, ότι η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων έρχεται σε συνδυασμό με την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μείγμα που καταδεικνύει ότι υπάρχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα νοικοκυριών και καμία προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.
«Αν η αδυναμία αποπληρωμής των μηνιαίων υποχρεώσεων συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε φοβούμαστε ότι ένα μεγάλο τμήμα των δανειοληπτών θα έχει χάσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ικανότητα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του», αναφέρει τραπεζική πηγή.
Η επιδείνωση αποδίδεται, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, στο «βουνό» των φορολογικών υποχρεώσεων, που έχουν οι πολίτες. «Όταν στην πρώτη ημέρα του μήνα η εφορία κατάσχει ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό, δεν υπάρχει περίπτωση ο οποιοσδήποτε να κρατήσει μέρος του μηνιαίου εισοδήματος του, πόσω μάλλον όταν είναι χαμηλό, για να πληρώσει τη δόση του δανείου», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμα παράμετρος στο ζήτημα. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μία μερίδα δανειοληπτών, που κατέβαλαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, αλλά τώρα συνειδητά εγκαταλείπουν την αποπληρωμή του δανείου τους, προκειμένου να τους δοθεί μία γενναία ρύθμιση, καθώς το τραπεζικό σύστημα προχωρά σε ρύθμιση της οφειλής, όταν αυτή έχει περάσει στην περιοχή της «μη εξυπηρετήσιμης».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.07.18 | Κατεβάζει ρολά τα Σάββατα

Απόφαση για να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα τα εναπομείναντα Σάββατα του Ιουλίου και τα...

19.07.18 | Προτίμηση στα επώνυμα προϊόντα

Επώνυμα προϊόντα προτιμούν να αγοράζουν οι έλληνες καταναλωτές, λόγω και της σημαντικής...

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...