Σάββατο, 7 Απριλίου 2018
|

«Αλμυρό» στα Γιάννενα το αρνί και το κατσίκι

Επάρκεια και ποικιλία αγαθών, αλλά και μεγάλες διαφοροποιήσεις των τιμών στις διάφορες περιοχές της χώρας, ανέδειξε έρευνα της Διεύθυνσης Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία διενεργήθηκε σε καταστήματα πώλησης τροφίμων της περιφέρειας Αττικής, αλλά και με τιμοληψία σε τέσσερις ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, με ενεργό συμμετοχή των κατά τόπους περιφερειακών Διευθύνσεων Ανάπτυξης.

Στα Γιάννενα, το «πασχαλινό καλάθι» είναι κατά τι πιο… αλμυρό, σύμφωνα με τον συνοδευτικό πίνακα, όπου παρουσιάζονται οι τιμές και το συνολικό κόστος των τυπικών καλαθιών στις τέσσερις πόλεις.

Το πασχαλινό καλάθι, που περιλαμβάνει αρνί, στα Γιάννενα ανέρχεται σε 69,72 ευρώ και ακολουθούν η Πάτρα με 69,43 ευρώ, η Λάρισα με 61,23 ευρώ και το Ηράκλειο με 59,62 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ελήφθησαν, το κόστος του καλαθιού με κατσίκι ανέρχεται σε 73,95 ευρώ στην Πάτρα και ακολουθούν τα Γιάννενα με 70,60 ευρώ, η Λάρισα με 63,23 ευρώ και το Ηράκλειο με 62,87 ευρώ.

Οι τιμές αυτές, σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, είναι περίπου δέκα ευρώ αυξημένες σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στην τιμή και την ποιότητα, όπως επισημαίνει και η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89 ευρώ (από 41,41 ευρώ έως 92,44 ευρώ), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 62,20 ευρώ (από 44,12 ευρώ έως 92,48 ευρώ).

Πάντως, σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά την περσινή περίοδο, παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.

«Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής, που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι). Επίσης, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, δεν είχαν παρουσιαστεί στην αγορά κατσίκια εισαγωγής, ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών, σε επίπεδο μέσου όρου, δεν είναι σημαντική», επισημαίνεται.

Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 28 έως 30 Μαρτίου, σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής και σε σημεία που οι κατά τόπους υπηρεσίες, έκριναν ότι είναι αντιπροσωπευτικά. Για τεχνικούς και διοικητικούς λόγους, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η έρευνα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη χρονική περίοδο και για όλα τα ως άνω είδη.

Εν συνεχεία, με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος δύο τυπικών εορταστικών καλαθιών: ενός που περιέχει αρνί και ενός που περιλαμβάνει κατσίκι.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.04.18 | «Αχίλλειος πτέρνα» οι έλεγχοι

Η σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα και η οργάνωση ενός αυστηρού πλαισίου ελέγχου είναι τα...

24.04.18 | Σε θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι

Ως συνέδριο μάχης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση,...

21.04.18 | Επόμενος Σταθμός: Επιχειρηματικότητα

Ένα πενθήμερο ταξίδι σε 13 πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, ξεκινά το ελληνικό τμήμα του...

20.04.18 | Το ΔΝΤ δε ζητά περικοπές δαπανών

Με την αιχμηρή επισήμανση ότι το ΔΝΤ δεν είχε ζητήσει πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών στην...

19.04.18 | Στήριξη στους νέους αγρότες

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Αγροτών είχε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων,...

17.04.18 | Στο ΣτΕ για τις έρευνες πετρελαίου

Αίτηση ακύρωσης κατά των πράξεων έγκρισης του πρώτου σταδίου εργασιών σεισμικής έρευνας για την...

14.04.18 | «Ράλι» πωλήσεων νέων οχημάτων

Νέα αύξηση, κατά 23,9%, σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Μάρτιο, καθώς, σύμφωνα...

13.04.18 | Διατηρούν τα πρωτεία στην ανεργία

Στο 20,6% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα, μειωμένο τόσο σε σχέση με το...