Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018
|

Κατέθεσε τα συμπεράσματα, αναμένει πρωτοβουλίες

Στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετέφερε τα αποτελέσματα της ημερίδας για την προστασία της φέτας ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε συνάντηση που είχε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, της οποίας είναι υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα, με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Καχριμάνης κατέθεσε το πλαίσιο προτάσεων της ΕΝΠΕ για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος και των παραγωγών από τις αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος.
«Κατέθεσα τα συμπεράσματα από την τελευταία σύσκεψη για τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να εξασφαλίσει η πολιτεία το θέμα της ονομασίας της φέτας, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από την εισαγωγή γάλακτος, τουλάχιστον στα όρια της Ε.Ε.», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Η συνάντηση είχε ως βασικό αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου.
Αίτημα της ΕΝΠΕ είναι να ολοκληρωθούν οι χάρτες πριν την καταληκτική ημερομηνία, που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31/12/2019, κάτι στο οποίο οι περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.
«Το 2019, που έχει δεσμευθεί η πατρίδα μας, είναι κοντά και πρέπει επιτέλους να γίνουν αυτοί οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης, για να μην υπάρχουν πρόστιμα από πλευράς της Ε.Ε. για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, κατά την οποία ζητήσαμε να μας δώσουν το υπόβαθρο που έχει το δημόσιο για όλη την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτό να «κουμπώσουν» όσα θα προχωρήσουμε εμείς ανά καλλικρατικό δήμο, με συντεταγμένες και τα οριζόμενα από το νόμο. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το έργο», τόνισε ο περιφερειάρχης, σε δηλώσεις του.
Εκτιμάται ότι για όλη την Ελλάδα απαιτούνται 6 εκ. ευρώ, ενώ η περιφέρεια Ηπείρου έχει διασφαλίσει ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ αρχικά. «Είναι ένα ποσό που βοηθάει για να ξεκινήσουμε τους χάρτες. Κατόπιν, θα μας δοθούν οι προδιαγραφές από το υπουργείο ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε τελειώσει. Είναι σπουδαίο να ξέρουμε ακριβώς που είναι ο κάθε κτηνοτρόφος, όπως ζητούν οι ευρωπαϊκοί ελεγκτικοί μηχανισμοί», σημείωσε.

Η ΠΕΔ στηρίζει τη φέτα
Τον αγώνα των ηπειρωτών κτηνοτρόφων για την προστασία της ελληνικής φέτας, ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στηρίζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και «συνασπίζεται» με την περιφέρεια, τους παραγωγούς, τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις τυροκομικές μονάδες, για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου και μιας κοινής Εθνικής Στρατηγικής.
Αυτό τονίζεται στο ψήφισμα, που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, μετά την συζήτηση του θέματος «Εμπορικές Συμφωνίες CETA και SADC» στην τελευταία συνεδρίαση.
Οι αιρετοί καλούν τους βουλευτές να μην επικυρώσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και τις χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC), εφόσον δεν κατοχυρώνεται η ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ.
Τέλος, καλούν τους πολίτες να συνυπογράψουν το ψήφισμα του Ομίλου Φίλων Φέτας, στον ιστότοπο http://www.fetasos.gr.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.07.18 | Κατεβάζει ρολά τα Σάββατα

Απόφαση για να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα τα εναπομείναντα Σάββατα του Ιουλίου και τα...

19.07.18 | Προτίμηση στα επώνυμα προϊόντα

Επώνυμα προϊόντα προτιμούν να αγοράζουν οι έλληνες καταναλωτές, λόγω και της σημαντικής...

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...