Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018
|

Επιχειρήσεις του ενός ατόμου

Δεν αρκούν οι ενδείξεις βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών και η προοπτική εξόδου από την αυστηρή επιτροπεία για τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, που θα επιτρέψει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη βιοτεχνιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Η λεγόμενη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο… καναβάτσο διαχρονικά, τόσο πριν όσο και μετά από την κρίση, με αποτέλεσμα οι πολιτικές των πιστωτών και του ΟΟΣΑ, που εντάθηκαν στα χρόνια των μνημονίων, να οδηγήσουν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αλλά κυρίως στην «εξαγωγή» κερδών από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Το θετικό είναι ότι στην αγορά υπάρχει μια βελτίωση στη σχέση «λουκέτων» και νέων επιχειρήσεων, αν και ο μέσος χρόνος βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει δραματικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, που βρέθηκε στα Γιάννενα σε εκδήλωση κοπής πίτας και ενημέρωσης από το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, απαιτείται να μπει τέλος στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, που οδηγούν στην υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση ιδιωτών και την έλλειψη ρευστότητας.
«Είναι τρία θέματα που καλείται το πολιτικό σύστημα να επιλύσει άμεσα, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει. Δεν αρκεί η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών. Προσωπικά δε βλέπω βελτίωση στην πραγματική οικονομία νωρίτερα από δύο χρόνια», σημείωσε μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και η απουσία μεγάλων επενδύσεων οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία βιοτεχνιών στη χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη και προσέλκυση βιομηχανιών.
«Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι στο μέγεθος των επιχειρήσεων. Από τις 670.000 επιχειρήσεις, μόνο οι 250.000 απασχολούν προσωπικό και στις υπόλοιπες είναι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία αφορά επιχειρήσεις ανάγκης, οικογενειακές, που λειτουργούν προκειμένου να προσφέρουν ένα μισθό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οιονεί μισθωτή απασχόληση. Από την άλλη, υπάρχουν περίπου 200.000 επιχειρήσεις «ευκαιρίας», που θα πρέπει να στηριχθούν για να προσλάβουν εργαζόμενους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» προκειμένου να δώσουμε ελπίδα στην επόμενη γενιά», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.
Τέλος, παρά τα υπέρογκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας πάνω από 1 εκ. εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ, ποσοστό που αγγίζει το 87% των θέσεων εργασίας στη χώρα. «Ενώ έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια, με την απώλεια 250.000 επιχειρήσεων και 800.000 θέσεων εργασίας, είναι απαίτηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να πάρει ένα κομμάτι από την ανάπτυξη όταν αυτή έρθει, γιατί βάλαμε πλάτη όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η παρουσία του κ. Καββαθά συνδυάστηκε με την ενημέρωση για συμμετοχή του Ινστιτούτου επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση (EARLY WARNING EUROPE). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 οργανισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί από επτά Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα) και αποσκοπεί αρχικά στην επισήμανση και εν συνεχεία στην υποστήριξη επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, με σκοπό την διάσωση ή/και την αναδιάρθρωσή τους.
Στόχος του Δικτύου Έγκαιρης Προειδοποίησης είναι να παρέχει δωρεάν, εξατομικευμένη και εμπιστευτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να δημιουργήσει και στη χώρα μας, ένα πλαίσιο υποστήριξης του επιχειρηματία ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα όπως η κρίση και το ενδεχόμενο χρεωκοπίας, να ενισχύσει την προσπάθεια των επιχειρηματιών για μία 2η ευκαιρία και μια νέα επιχειρηματική αρχή και να προωθήσει τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Τα άμεσα και έμμεσα κοινωνικά οφέλη της διαδικασίας αυτής σχετίζονται με την εξυγίανση των επιχειρήσεων σε κρίση και τη μείωση του αριθμού πτωχεύσεων των μικρών επιχειρήσεων και την ομαλή κοινωνική επανένταξη όσων αποτυγχάνουν επιχειρηματικά.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Τελικά αποτελέσματα για 30.333 προσλήψεις

Αναρτήθηκε χθες στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο οριστικός...

25.09.18 | Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με νέες...

Στο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ιωαννιτών για την ενίσχυση του πρωτογενούς...

22.09.18 | Επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης...

Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός στις προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του...

20.09.18 | Ποντάρει πολλά στη γερμανική αγορά

Δεκατρείς τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν ταξίδι εξοικείωσης στην Ήπειρο,...

19.09.18 | Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις συγκομιδής

Σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, αμέσως μετά τον...

18.09.18 | Αδειάζει η κλεψύδρα για τη φέτα

Η αποτελεσματική προστασία των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής...

14.09.18 | Στο 21,2% η ανεργία στην Ήπειρο

Στο 19% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο του 2018, με τον αριθμό των...

13.09.18 | Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη

Εν μέρει ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς...