Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018
|

Διευρύνονται οι αντιδράσεις για τα πετρέλαια

Συνεχίζονται και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ομάδα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις, η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της περιφέρειας στην Στοά Σάρκα, με στόχο την ενίσχυση του αγώνα όσων διαφωνούν με την δραστηριότητα της κοινοπραξίας, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας.
«Όπως φαίνεται και από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που η ίδια η εταιρεία κατέθεσε για έγκριση, η καταστροφή και οι συνέπειες στον τόπο μας θα είναι τεράστιες. Χιλιάδες στρέμματα θα ερημωθούν. Θα έχουμε ανεπίστρεπτη διατάραξη της ισορροπίας πανίδας και χλωρίδας στην περιοχή μας. Θα έχουμε διατάραξη της τωρινής «σεισμικής ισορροπίας» με κίνδυνο πρόκλησης καταστρεπτικών σεισμών, κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή όπως στην γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμό κ.λπ. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα μόνο για τις πολυεθνικές και τους πολιτικούς. υπηρέτες τους. Για τους κατοίκους θα μείνουν κάποια μεροκάματα «πείνας» και η καταστροφή της ερημοποίησης που θα αφήσουν πίσω τους οι εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκληση.
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σε επίπεδο δήμων. Μετά τους δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου, το θέμα της ανάκλησης της άδειας για σεισμικές γεωφυσικές έρευνες στις δημοτικές εκτάσεις του δήμου Πωγωνίου συζητείται εκτάκτως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, μετά από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης. Το αίτημα στηρίζει τη συλλογή υπογραφών από δημότες -με πρωτοβουλία της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς- που ζητούσαν την επανεξέταση του θέματος και την παρουσίαση όλων των απόψεων, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.
Η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς καλεί τους πολίτες να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και «να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως βλέπουν αυτή την περίφημη "ανάπτυξη” για την Ήπειρο. Αφορά τον τόπο μας και το μέλλον του. Αφορά την προκοπή του ή τη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, τα νερά, την υγεία και ποιότητα ζωής, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό», τονίζουν τα μέλη της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κοινοπραξία Energean Oil-Repsol πρόκειται τι επόμενο διάστημα να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στο κομμάτι της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να διασαφηνίσει πως οι αντιδράσεις δεν εδράζονται σε επιστημονικά δεδομένα και πως έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή κινδύνων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.01.18 | Ενιαία στρατηγική για τα λιμάνια

Λίγες ημέρες μετά την ενημέρωση του ΤΑΙΠΕΔ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας,...

19.01.18 | Αλλαγές στον «χάρτη» των Επιμελητηρίων

Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων Γ. Μήτσης, Δ. Δημητρίου και Γρ. Γκίκας, σε πρώτη φάση, θα...

18.01.18 | Αγώνας δρόμου για την αναπροσαρμογή

Το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καλούνται να ξετυλίξουν περίπου 200 εκτιμητές...

17.01.18 | Στον εξωδικαστικό από 1ης Φεβρουαρίου

Στο τελικό στάδιο έχει εισέλθει πλέον η διαδικασία ένταξης στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού...

16.01.18 | Θα αναπληρωθούν οι περικοπές

Τη διαβεβαίωση ότι εντός του 2018 η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις μειώσεις στα πολυτεκνικά...

13.01.18 | Επιχορηγούνται νέοι εργοδότες και νέοι...

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης...

12.01.18 | Πληρωμή φόρων και με κάρτα μέσω taxis

Μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μη μπορεί να παρέμβει στις τράπεζες για να μειώσουν την...

11.01.18 | «Δεν πληρώνω» ταμεία και εφορία λένε οι...

Πέντε στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, επαναδραστηριοποιούνται είτε σε άλλη περιοχή είτε με άλλο...