Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018
|

Διευρύνονται οι αντιδράσεις για τα πετρέλαια

Συνεχίζονται και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ομάδα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις, η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της περιφέρειας στην Στοά Σάρκα, με στόχο την ενίσχυση του αγώνα όσων διαφωνούν με την δραστηριότητα της κοινοπραξίας, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας.
«Όπως φαίνεται και από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που η ίδια η εταιρεία κατέθεσε για έγκριση, η καταστροφή και οι συνέπειες στον τόπο μας θα είναι τεράστιες. Χιλιάδες στρέμματα θα ερημωθούν. Θα έχουμε ανεπίστρεπτη διατάραξη της ισορροπίας πανίδας και χλωρίδας στην περιοχή μας. Θα έχουμε διατάραξη της τωρινής «σεισμικής ισορροπίας» με κίνδυνο πρόκλησης καταστρεπτικών σεισμών, κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή όπως στην γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμό κ.λπ. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα μόνο για τις πολυεθνικές και τους πολιτικούς. υπηρέτες τους. Για τους κατοίκους θα μείνουν κάποια μεροκάματα «πείνας» και η καταστροφή της ερημοποίησης που θα αφήσουν πίσω τους οι εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκληση.
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σε επίπεδο δήμων. Μετά τους δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου, το θέμα της ανάκλησης της άδειας για σεισμικές γεωφυσικές έρευνες στις δημοτικές εκτάσεις του δήμου Πωγωνίου συζητείται εκτάκτως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, μετά από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης. Το αίτημα στηρίζει τη συλλογή υπογραφών από δημότες -με πρωτοβουλία της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς- που ζητούσαν την επανεξέταση του θέματος και την παρουσίαση όλων των απόψεων, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.
Η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς καλεί τους πολίτες να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και «να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως βλέπουν αυτή την περίφημη "ανάπτυξη” για την Ήπειρο. Αφορά τον τόπο μας και το μέλλον του. Αφορά την προκοπή του ή τη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, τα νερά, την υγεία και ποιότητα ζωής, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό», τονίζουν τα μέλη της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κοινοπραξία Energean Oil-Repsol πρόκειται τι επόμενο διάστημα να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στο κομμάτι της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να διασαφηνίσει πως οι αντιδράσεις δεν εδράζονται σε επιστημονικά δεδομένα και πως έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή κινδύνων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.07.18 | Προτίμηση στα επώνυμα προϊόντα

Επώνυμα προϊόντα προτιμούν να αγοράζουν οι έλληνες καταναλωτές, λόγω και της σημαντικής...

18.07.18 | Μεγάλο κομμάτι και στην Ήπειρο

Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον...

17.07.18 | Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Ενεργή από τις 27 μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης...

14.07.18 | Υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς

Αντιστάσεις στην καθοδική της πορεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανεργία στη χώρα μας, καθώς,...

13.07.18 | Έλλειψη εργαζόμενων με προσόντα

Σε μια χώρα που η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, έξι στους δέκα εργοδότες δηλώνουν πως...

12.07.18 | Δίνει λύσεις χωρίς κόστος

Το 82% και πλέον των υποθέσεων, που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, βρίσκουν λύση ανάμεσα σε...

11.07.18 | Πρόδρομος ανάπτυξης το χαμηλό μερίδιο

Τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με...

07.07.18 | Από τη σωτηρία στη δυναμική ανάπτυξη

Τη συνέχιση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με στόχο τα 12 εκ. ευρώ, που είχε οριοθετηθεί...