Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης Συνάντησης του Δικτύου, με τίτλο «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Συνδέοντας τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων από τις εννέα περιοχές, όπου λειτουργούν τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ, το Σουφλί, τη Δημητσάνα, τη Σπάρτη, τη Λέσβο, τον Βόλο, την Τήνο, τη Στυμφαλία, τη Χίο και τα Ιωάννινα, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος, αντάλλαξαν απόψεις, έθεσαν προτεραιότητες και δράσεις, που θα δρομολογήσουν από κοινού Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΠΙΟΠ.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου, κατά την ομιλία της, έκανε αναφορά στις ενδιαφέρουσες δράσεις και τις σημαντικές συνεργασίες το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την 1η Συνάντηση του Δικτύου στη Δημητσάνα, πριν 18 μήνες, και επισήμανε πως αυτά τα γεγονότα δημιουργούν εκτός από ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης για το καλύτερο, κάθε χρόνο.

Η 2η Συνάντηση του Δικτύου εστίασε στη σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση και τον τουρισμό. «Δήμοι και ΠΙΟΠ μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο, σχεδιάζοντας μαζί εκπαιδευτικές δράσεις, που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγική ιστορία κάθε περιοχής και ταυτόχρονα θα προσελκύουν διαφορετικές ομάδες κοινού», τόνισε η κ. Στάικου και πρόσθεσε πως είναι σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση η εμπλοκή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών και όχι μόνο φορέων της κάθε περιοχής, αλλά και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ, όπως προγράμματα που διασφαλίζουν στις τοπικές κοινωνίες τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Χρειάζεται να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Από πλευράς μας, επιχειρούμε να συνδέσουμε την εκπαίδευση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό», είπε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ και συνέχεισε λέγοντας: «Η σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, τον τουρισμό είναι για το ΠΙΟΠ μια αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της ανάπτυξης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Ο πολιτισμός χρειάζεται την υποστήριξη του τουρισμού και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η εκπαίδευση. Ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Σε αυτή τη σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο η εκπαίδευση, δημιουργώντας εστίες μάθησης με άξονα τα Μουσεία και τις αφορμές που προκύπτουν από την λειτουργία τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, απευθύνθηκε στους αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν στη Συνάντηση Δικτύου και ζήτησε δημιουργική συνεργασία. «Ο προγραμματισμός μας για το 2019 περιλαμβάνει ενέργειες, για τις οποίες χρειαζόμαστε τη στήριξη των δήμων. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι πως η δημοτική αρχή μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, στέκεται δίπλα σου και όχι απέναντι σου, γιατί το στοίχημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης είναι μεγάλο και απαιτεί τη σύμπραξη όλων για να κερδηθεί. Πυξίδα μας είναι η πεποίθηση ότι η περιφέρεια έχει να δώσει πολλά στο μέλλον. Πιστεύουμε σε αυτό το μέλλον και θέλουμε να μας βοηθήσετε», κατέληξε.

Χαιρετισμό στην Συνάντηση Δικτύου έστειλε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε, ότι «τα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνδέουν την τοπική κοινωνία και τις οικονομικές δραστηριότητες με την ιστορία και τον πολιτισμό. Από την πλευρά της η Πολιτεία, οφείλει να στηρίζει και να αξιοποιεί τους καταλύτες της παραγωγικής κοινωνικής πολιτισμικής ανάπτυξης».

Η βουλευτής Όλγα Κεφαλλογιάννη, τομεαρχης Τουρισμού της ΝΔ που ήταν προσκεκλημένη στην 2η συνάντηση, εξήρε το έργο του ΠΙΟΠ και επισήμανε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την εξωστρέφεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να δώσουμε τη δυνατότητα στην οικονομία και την κοινωνία να αναπτυχθεί. Ο πολιτισμός όπως τόνισε, μπορεί με όραμα και σχεδιασμό να αποτελέσει το όχημα για την αναπτυξιακή δυναμική και την παραγωγή πλούτου στον τόπο μας. Ωστόσο υπογράμμισε ότι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί με νέα φιλοσοφία, μακριά από δύσκαμπτες λογικές του παρελθόντος, αγκυλώσεις και κρατικό συγκεντρωτισμό. «Εκείνο που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος,είναι οι ευρύτερες συμμαχίες, οι νέες συνθέσεις, ο διάλογος και οι συνεργασίες. Τοπικές κοινωνίες, περιφέρειες, δήμοι, ιδιώτες, δημόσιο, αυτοί είναι εταίροι σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και θετικών αποτελεσμάτων», πρόσθεσε.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην καλή συνεργασία με το ΠΙΟΠ, ενώ στάθηκαν και στο επικείμενο άνοιγμα της Νότιας Πύλης.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...

05.10.18 | Υφαίνοντας την Ευρώπη, υφαίνοντας τα Βαλκάνια

Με την έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο Οικοτροφείο κάνει πρεμιέρα...

04.10.18 | 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Εβδομηνταπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τον Οκτώβρη του 1943, με...