Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Υφαίνοντας την Ευρώπη, υφαίνοντας τα Βαλκάνια

Με την έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο Οικοτροφείο κάνει πρεμιέρα σήμερα η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, που οργανώνεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου, στοχεύει στην κριτική εξέταση της ιστορίας και της σημειωτικής της υφαντικής. Η υφαντική προσεγγίζεται τόσο ως μια πρακτική άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ηπείρου και των Βαλκανίων, αλλά και ως ένα μεταφορικό σχήμα που περιγράφει την αδιάκοπη προσπάθεια για την οικοδόμηση της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το εγχείρημα καταπιάνεται παράλληλα με την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, χωρίς να αναφέρεται σε μια αδιαμφισβήτητη και συνεχή ιστορική πραγματικότητα. Η μεταφορική έκφραση «Υφαίνοντας την Ευρώπη» θέτει το ζήτημα της συγκρότησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ανάγκη να εξεταστούν τα εννοιολογικά, πολιτικά και κοινωνικά νήματα που εξυφαίνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συμμετέχουν με έργα τους η εικαστικός και ιστορικός της αρχιτεκτονικής, διευθύντρια του MIT Future Heritage Lab και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο MIT Art, Culture and Technology Program, Azra Akšamija, η καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρία της Τέχνης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κλίτσα Αντωνίου, η εικαστικός με συμμετοχή σε πέντε Μπιενάλε Γιούλα Χατζηγεωργίου, η κίνηση OPA (Obsessive Possessive Aggression) των εικαστικών καλλιτεχνών Slobodanka Stevceska και Denis Saraginovski και οι εικαστικοί Ανδρέας Σάββα, Χρίστος Αβραάμ, Κυριάκος Κουσουλίδης και Νίκος Γυφτάκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Έφη Κυπριανίδου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Μυρτώ Βορεάκου.

 

ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η έκθεση θα συνοδευτεί και από παράλληλες δράσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς μετά τα εγκαίνια, στις 8.30 το βράδυ, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ταινία Yarn/Νήμα (2016) της ισλανδής σκηνοθέτη Una Lorenzen, που επικεντρώνεται στη δουλειά διεθνών καλλιτεχνών, η οποία σχετίζεται με τις χρήσεις του νήματος στην τέχνη.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, από τις 6 έως τις 7.15 το απόγευμα, θα γίνει μια παρουσίαση με τίτλο «Υφαντική 0.1.: Χειροτεχνία και Επιτέλεση Υπολογιστικών Κωδίκων» από την Αθηνά Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η σχέση μεταξύ αργαλειού και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση επιτελεστικών πρακτικών κωδικοποίησης, οι οποίες σχετίζονται με την υφαντική.

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτωβρίου, το Μέκειο Οικοτροφείο θα φιλοξενήσει τη βιωματική περφόρμανς «Resetting Homeland» (2017) της θεατρικής ομάδας Lotus Eaters. Η περφόρμανς αυτή, η οποία αποτελεί πρόταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προς την Μπιενάλε, θα γίνει στους κοιτώνες του Μέκειου. «Οι θεατές ξαπλώνουν φορώντας ακουστικά πάνω στα κρεβάτια, όπου για σχεδόν έναν αιώνα κοιμούνταν και ονειρεύονταν εκατοντάδες κοπέλες κάθε νύχτα, που βρίσκονταν μακριά από τα σπίτια τους. Όλοι βρίσκονται σε κοινό τόπο και κοινή συνθήκη, όμως ο καθένας ακούει την αφήγηση να ψιθυρίζει στο δικό του αυτί. Πρόκειται για έναν χώρο διττό, για τον πραγματικό τόπο, όπου το σώμα κοιμάται, και το φαντασιακό τοπίο, όπου το μυαλό ονειρεύεται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Συνολικά θα δοθούν εννέα παραστάσεις, στην καθεμία εκ των οποίων μπορούν να συμμετέχουν έξι άτομα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...

04.10.18 | 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Εβδομηνταπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τον Οκτώβρη του 1943, με...