Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Συνεχείς οι δράσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα

Δύο ακόμη πρωτοβουλίες, που έχει λάβει ο δήμος Ιωαννιτών για τη βιώσιμη κινητικότητα, λαμβάνουν χώρα τις επόμενες ημέρες, με δεδομένη την βούληση να επεκταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, που ξεκίνησαν με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου Ιτσινόμια της Ιαπωνίας, που θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ στα Γιάννινα για εργασίες του προγράμματος «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019, καθώς και το 3ο Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας» - «Τα παιδιά γιορτάζουν τη διαφορετικότητα», που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΧΕΝ, την ΕΛΕΠΑΠ, το Σύλλογο ΑμεΑ Κυψέλη, σχολεία του δήμου, την Περιφερειακή Ένωση Β/Δ Ελλάδος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλους φορείς, το τριήμερο από 5 μέχρι και 7 Οκτωβρίου.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου αναφέρθηκε στη γενικότερη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής σε σχέση με τη βιώσιμη κινητικότητα, τονίζοντας ότι στόχος είναι μέσα από συνεχείς δράσεις να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες.

Αντικείμενο της συνεργασίας με τον δήμο Ιτσινόμια είναι η ανάπτυξη ενός κοινού Τοπικού Σχεδίου Δράσης, το όποιο θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση κοινή και για τις δύο πόλεις. «Για το δήμο Ιωαννιτών, η δυνατότητα συνεργασίας με τη χώρα της Ιαπωνίας πέραν της βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλους τομείς, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, που δε πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις του τόπου μας», ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για το οποίο η δεύτερη διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Όπως τόνισε η κ. Βασιλείου, το σχέδιο αυτό αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάσουμε τις μετακινήσεις μας στα Γιάννενα για την επόμενη 15ετία, καλώντας όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Το θέμα του3ου Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΧΕΝ Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου,  έχει επιλεγεί από το άρθρο 23 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και αφορά τη διαφορετικότητα και το δικαίωμά τους στις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται, στο μέτρο του δυνατού η πληρέστερη κοινωνική ένταξη, προσωπική τους ανάπτυξη, καθώς και η πολιτιστική και πνευματική τους εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται τα παιδιά και οι γονείς τους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται.

Η αρχή του Φεστιβάλ «Χαράς και Ενότητας» θα γίνει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 9.30 το πρωί στο πάρκο Λιθαρίτσια με τη δράση «Παλιά παιχνίδια ξανά σε δράση», στην οποία συμμετέχουν η ΕΛΕΠΑΠ, ο Σύλλογος ΑμεΑ Κυψέλη και δημοτικά σχολεία της πόλης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση χρήσης σκύλου οδηγού ατόμων με μειωμένη όραση από το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος».

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, οργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «3 κύκλοι Ζωής και Ενότητας», που περιλαμβάνει τρεις δράσεις:- «Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στην Ενσυναίσθηση» από το Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Ψυχοκινητικά παιχνίδια» από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, Κινητικής Αγωγής και Μάθησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ένα βιωματικό σεμινάριο για γονείς με θέμα τη διαφορετικότητα από το παράρτημα Ιωαννίνων του Συλλόγου Κοινωνιολόγων.

Τέλος, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρική παράσταση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, μια δράση με τίτλο «Παίζω μουσική και δημιουργώ» από μαθητές του Ioannina School of Music και μια ημερίδα - εργαστήριο με θέμα «Όλοι Διαφορετικοί κι Όλοι Ίσοι: Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών σ' έναν κόσμο που αλλάζει», με εισηγητές από την εκπαιδευτική ομάδα του κέντρου συμβουλευτικής Ε.Ι.Μ.Α.Ι . (Θα δοθούν βεβαιώσεις, δηλώσεις συμμετοχής στο pstefanidi@hotmail.com).

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...

05.10.18 | Υφαίνοντας την Ευρώπη, υφαίνοντας τα Βαλκάνια

Με την έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο Οικοτροφείο κάνει πρεμιέρα...