Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μουσικές στο φως του φεγγαριού

Παρά το ότι το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής θύμιζαν περισσότερο ημέρες φθινοπώρου και όχι καλοκαιριού, το βράδυ ο καιρός επέτρεψε σε πολλές εκατοντάδες Γιαννιώτες και επισκέπτες να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Και όσοι βρέθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και της Πασσαρώνας είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν όμορφες εμπειρίες, καθώς το φως του ολόγιομου φεγγαριού συνδυάστηκε με δυο ξεχωριστές συναυλίες.

Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσιάνου και Γιώργος Τοσικιάν καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που είχε κατακλύσει το αρχαίο στάδιο στη Δωδώνη, με το φως της πανσελήνου να λούζει τον αρχαιολογικό χώρο, δημιουργώντας το πιο όμορφο σκηνικό, στο οποίο κυριάρχησαν οι μοναδικές μελωδίες και τα νοσταλγικά τραγούδια.

Η συναυλία ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ, που οργανώνει ο δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Πνευματικό του Κέντρο, την περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, την Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο, ήταν ανοιχτός από το πρωί και παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ. Υποδέχθηκε και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες από την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να δουν το μνημείο στο φως του φεγγαριού.

Ξεχωριστή ήταν η βραδιά και για όσους βρέθηκαν στον λόφο «Καστρί», στο Μεγάλο Γαρδίκι, για τη συναυλία που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ο δήμος Ζίτσας. Το ολόγιομο φεγγάρι έδωσε τη δική του «χρωματική νότα» στο μουσικό ταξίδι, που χάρισαν στο κοινό η λαϊκή ερμηνεύτρια Γλυκερία, με τον ταλαντούχο καλλιτέχνη Βασίλη Προδρόμου.

Η Γλυκερία πρόσφερε ένα μουσικό ταξίδι ξεχωριστής διασκέδασης, ερμηνεύοντας τραγούδια λαϊκά, έντεχνα, παραδοσιακά. Ευχάριστη μουσική παρένθεση αποτέλεσε η εμφάνιση στη σκηνή του Σάββα Σιάτρα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Γλυκερίας και ερμήνευσε ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια.

 «Απομυθοποιημένη ή όχι, η Σελήνη εξακολουθεί να κρατά τον άνθρωπο αιχμάλωτο της σαγήνης της. Όταν το φως της στολίζει τα ιερά ετούτα χώματα, η ομορφιά ανταμώνει με την τέχνη, τον μύθο, τις παραδόσεις και την πραγματικότητα και γίνονται λογοτεχνία, ποίηση, μουσική. Έτσι και εμείς, προσπαθήσαμε να κάνουμε την αποψινή νύχτα ένα αισθαντικό ταξίδι με τη συγκλονιστική παρουσία της Γλυκερίας και του Βασίλη Προδρόμου», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Γιαννούλα Γεωργούλη.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

13.11.18 | Τίμησαν τους πεσόντες Κρήτες 106 χρόνια μετά

Ελάχιστη οφειλόμενη τιμή προς τους πεσόντες Κρήτες, εθελοντές στη μάχη της 23ης Δεκεμβρίου 1912...

10.11.18 | Σεμινάριο ιστορίας με τη Μ. Ευθυμίου

Ένα τρίωρο σεμινάριο για την ιστορία, με τίτλο «Μεγάλες τομές στην ιστορία της ανθρωπότητας» και...

09.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

08.11.18 | «Το Χωριό του Αι Βασίλη»

Με «Το Χωριό του Αι Βασίλη» ξεκινά η λειτουργία του Ψυχαγωγικού Πάρκου Φρόντζου, στο οποίο θα...

07.11.18 | Μια δράση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα...

06.11.18 | Τιμήθηκε η ιστορική μάχη της Γκραμπάλας

Τη μάχη της Γκραμπάλας και το Έπος του 1940 τίμησε ο δήμος Ζαγορίου την Κυριακή, στον ομώνυμο Τύμβο...

03.11.18 | «Bioprospect» για τη βιοποικιλότητα των δασών

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «BIOPROSPECT: Conservation and...