Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα βιβλίο για την Αμπελιά

Το βιβλίο του Γιώργου Τσόλη με τίτλο «Βοδίβιστα - Από την κέραμο έως τις όρνιθες» παρουσιάζεται το Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία της Αμπελιάς.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Νούτσος, ο μαθηματικός, πρώην στέλεχος της Υ.Π.Α. Κωστής Μπούκας και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Τσόλης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πολιτισμολόγος – δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζόκας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το βιβλίο είναι προϊόν τετραετούς έρευνας μέσα από τη μελέτη αρκετών δεκάδων χιλιάδων σελίδων από κείμενα ιστορικών και λαογραφικών βιβλίων, επιστημονικών διατριβών, ειδικών μελετών και άρθρων, καθώς και όσων στοιχείων βρέθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στα αρχεία άλλων δημόσιων φορέων της περιοχής.

Πραγματεύεται ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά και γλωσσικά θέματα, με στόχο την ευρεία ενημέρωση του αναγνώστη. Η εργασία αυτή ξεκινάει από τον 8ο αιώνα πχ., που υπάρχουν ενδείξεις κατοίκισης της Αμπελιάς, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

Στις 575 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία είναι χωρισμένη σε 18 κεφάλαια, και αναφέρεται στη γεωγραφία, την ονοματοθεσία, ιστορικά γεγονότα, τα γειτονικά χωριά, τη γενεαλογία, την αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, τις λατρευτικές συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, τα προγονικά παιγνίδια, τη χλωρίδα και την πανίδα, τις βρύσες και τα πηγάδια τη βιοπάλη, τη διατροφή, την ένδυση, τις παροιμίες, μικρά και ευτράπελα δρώμενα, καθώς και το βοδιβιστινό γλωσσάρι, στο οποίο καταγράφονται χίλιες περίπου λέξεις που χρησιμοποιούνταν και στις οποίες δίνεται η ερμηνεία, η ετυμολογία και η προέλευσή τους.

Ο Γεώργιος Χρ. Τσόλης γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Αμπελιά, όπου έζησε τα

παιδικά του χρόνια. Μετά το δημοτικό πήγε στα Γιάννενα για συνέχιση της εκπαίδευσης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολούθησε τον τεχνολογικό κλάδο και έλαβε πτυχίο Εργοδηγού Μηχανολόγου. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και παράλληλα με την

εργασία του εξειδικεύτηκε στο μηχανολογικό σχέδιο, στην υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων. Εργάστηκε σε πολλές βιομηχανίες ως συντηρητής, μηχανουργός, σχεδιαστής μηχανολογικών εγκαταστάσεων και ειδικός πρόληψης ατυχημάτων. Κατά τον εργασιακό του βίο πρωτοπορούσε στο εργατικό κίνημα και για αυτή του τη δράση «ανταμείφτηκε» από τους εργοδότες.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Παπαγεωργίου και απέκτησαν τρία παιδιά, την Χριστίνα, τον Ηλία και την Ιωάννα. Στα χρόνια παραμονής του στην Αθήνα, είχε ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικά κινήματα, καθώς και σε εθελοντικές ομάδες δράσης για την προστασία της φύσης και εν γένει του περιβάλλοντος.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | Η Λυρική Παμβώτις τιμά τον Αν. Παπασταύρο

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η 12η Λυρική Παμβώτις, μία από...

11.08.18 | Με θέατρο, ομιλίες, προβολές και Θηβαίο

Ο Χρήστος Θηβαίος πρόκειται να «κλείσει» το 9ο Συμπόσιο Γλυπτικής, που πραγματοποιείται στο...

10.08.18 | Ένα «βραχιολάκι» με εκπτώσεις

Υπόθεση όλης της πόλης επιχειρεί να κάνει τον 12ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων η Οργανωτική Επιτροπή του...

08.08.18 | Αποκαλύφθηκε βοτσαλωτό δάπεδο

Βοτσαλωτό δάπεδο, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού, εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές...

07.08.18 | Έργα του Θεόφιλου και του Σ. Σόρογκα στη...

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ θα παραστεί στα εγκαίνια ενός μικρού, αλλά ιδιότυπου μουσείου...

04.08.18 | Αναζητώντας τις κοινές τους ρίζες

Άνω και Κάτω Πεδινά, Άνω και Κάτω Λουσοί, Λουσικά και Άνω Σουδεναίικα: Έξι χωριά στην Ήπειρο και...

03.08.18 | «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» στη Σκλίβανη

Πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που διοργανώνει η Αδελφότητα Σκλιβανιτών...

02.08.18 | Πίστεψαν, διεκδίκησαν, πέτυχαν

Την αποδοχή της πρότασής τους για τη δημιουργία της πρώτης ανοιχτής βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα...