Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα βιβλίο για την Αμπελιά

Το βιβλίο του Γιώργου Τσόλη με τίτλο «Βοδίβιστα - Από την κέραμο έως τις όρνιθες» παρουσιάζεται το Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία της Αμπελιάς.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Νούτσος, ο μαθηματικός, πρώην στέλεχος της Υ.Π.Α. Κωστής Μπούκας και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Τσόλης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πολιτισμολόγος – δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζόκας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το βιβλίο είναι προϊόν τετραετούς έρευνας μέσα από τη μελέτη αρκετών δεκάδων χιλιάδων σελίδων από κείμενα ιστορικών και λαογραφικών βιβλίων, επιστημονικών διατριβών, ειδικών μελετών και άρθρων, καθώς και όσων στοιχείων βρέθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στα αρχεία άλλων δημόσιων φορέων της περιοχής.

Πραγματεύεται ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά και γλωσσικά θέματα, με στόχο την ευρεία ενημέρωση του αναγνώστη. Η εργασία αυτή ξεκινάει από τον 8ο αιώνα πχ., που υπάρχουν ενδείξεις κατοίκισης της Αμπελιάς, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

Στις 575 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία είναι χωρισμένη σε 18 κεφάλαια, και αναφέρεται στη γεωγραφία, την ονοματοθεσία, ιστορικά γεγονότα, τα γειτονικά χωριά, τη γενεαλογία, την αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, τις λατρευτικές συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, τα προγονικά παιγνίδια, τη χλωρίδα και την πανίδα, τις βρύσες και τα πηγάδια τη βιοπάλη, τη διατροφή, την ένδυση, τις παροιμίες, μικρά και ευτράπελα δρώμενα, καθώς και το βοδιβιστινό γλωσσάρι, στο οποίο καταγράφονται χίλιες περίπου λέξεις που χρησιμοποιούνταν και στις οποίες δίνεται η ερμηνεία, η ετυμολογία και η προέλευσή τους.

Ο Γεώργιος Χρ. Τσόλης γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Αμπελιά, όπου έζησε τα

παιδικά του χρόνια. Μετά το δημοτικό πήγε στα Γιάννενα για συνέχιση της εκπαίδευσης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολούθησε τον τεχνολογικό κλάδο και έλαβε πτυχίο Εργοδηγού Μηχανολόγου. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και παράλληλα με την

εργασία του εξειδικεύτηκε στο μηχανολογικό σχέδιο, στην υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων. Εργάστηκε σε πολλές βιομηχανίες ως συντηρητής, μηχανουργός, σχεδιαστής μηχανολογικών εγκαταστάσεων και ειδικός πρόληψης ατυχημάτων. Κατά τον εργασιακό του βίο πρωτοπορούσε στο εργατικό κίνημα και για αυτή του τη δράση «ανταμείφτηκε» από τους εργοδότες.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Παπαγεωργίου και απέκτησαν τρία παιδιά, την Χριστίνα, τον Ηλία και την Ιωάννα. Στα χρόνια παραμονής του στην Αθήνα, είχε ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικά κινήματα, καθώς και σε εθελοντικές ομάδες δράσης για την προστασία της φύσης και εν γένει του περιβάλλοντος.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | «Πράξεις καλοσύνης για την ειρήνη»

«Πράξεις καλοσύνης για την ειρήνη» είναι το θέμα, που επέλεξε η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς για...

18.10.18 | Νέα χρονιά με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα

Με δύο προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας συνεχίζει την υλοποίηση των...

17.10.18 | Μνήμες του Άουσβιτς στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου...

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...