Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Έργα του Θεόφιλου και του Σ. Σόρογκα στη μεθόριο

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ θα παραστεί στα εγκαίνια ενός μικρού, αλλά ιδιότυπου μουσείου τέχνης, που θα γίνουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό, στα βουνά της Μουργκάνας στην Ήπειρο, στις 13 Αυγούστου.

Το μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο στο χωριό Λιας στη Θεσπρωτία και φιλοξενεί τρία έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και πίνακες, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη περίσταση, από τον επίσης γνωστό σύγχρονο καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες είναι από την περιοχή.

Το κόστος της κατασκευής του μουσείου καλύφθηκε με χορηγία του Αλέκου Υφαντή, του οποίου η οικογένεια κατέχει τη γνωστή εταιρεία αλλαντικών IFANTIS και κατάγεται από το χωριό. Ο Αλέκος Υφαντής, ο αδερφός του Χαράλαμπος και άλλα μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν στα εγκαίνια. Τον σχεδιασμό του μουσείου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός Μαγδαλένα Πανταζή, σε συνεργασία με τη δρ. αρχαιολόγο Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Το μουσείο φέρει το όνομα «Μουσείο Υφαντή» προς τιμή των δωρητών και θα φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση των Θεόφιλου και Σόρογκα. Οι εικόνες του Θεόφιλου φυλάσσονταν στην εκκλησία του χωριού και θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934. Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, τη γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.

Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του υπάρχουν επίσης φωτογραφίες, που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, όπως και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια, στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μιχαήλ Δουκάκης, οι σκηνοθέτες Elia Kazan και Peter Yates, καθώς και ο ηθοποιός John Malkovich.

Υπάρχει, επίσης, ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος σε τρεις συγγραφείς της περιοχής: τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, γεννημένο στο κοντινό χωριό Τσαμαντά, τον μυθιστοριογράφο Σωτήρη Δημητρίου, γεννημένο στην Πόβλα (σήμερα Αμπελώνα), και τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Νίκο Γκατζογιάννη, γεννημένο στον Λια, του οποίου το απομνημόνευμα «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα, που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940. Και οι τρεις αναμένονται να παρευρεθούν στα εγκαίνια στις 13 Αυγούστου μαζί με τον ζωγράφο κ. Σόρογκα.

Για το νέο μουσείο, που στεγάζεται στο αποκαταστημένο σχολείο του Λια, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, όπου ανήκουν τα χωριά της Μουργκάνας, σημειώνει: «Αυτό το μουσείο, αυτά τα έργα τέχνης, οι τρεις διάσημοι λογοτέχνες, που προέρχονται από αυτά τα βουνά, αποτελούν απόδειξη ότι η δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, ακόμα και στις πιο απομονωμένες γωνιές της χώρας μας».

Οι διοργανωτές ευχαριστούν το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη και τον διευθυντή Κ. Μανιατόπουλο για την αποστολή της μεγάλης εκτύπωσης της τοιχογραφίας του ζωγράφου Θεόφιλου και τον συντηρητή έργων τέχνης Ι. Λιούγκο για τη βοήθειά του.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

08.12.18 | «Σχολεία εν Δράσει» στην ανακύκλωση

Τη δημοτική ψηφιακή πλατφόρμα ανακύκλωσης www.followgreen.gr/zitsa δημιούργησε ο δήμος Ζίτσας, σε...

07.12.18 | Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή αλληλεγγύης

Μια δράση στο πνεύμα των εορτών διοργανώνει η ανοικτή εθελοντική ομάδα Paguristas το Σάββατο 8...

06.12.18 | «Ένα ευχαριστώ και μια υπόσχεση»

Αφιερωμένη στους εθελοντές του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων είναι η εκδήλωση, με τίτλο «Ένα ευχαριστώ και...

05.12.18 | Διαλέξεις για το παρελθόν στο παρόν

Συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», που...

04.12.18 | Μάθηση και παιχνίδια σε υπαίθρια περιβάλλοντα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η ημερίδα με τίτλο «Εξερευνώντας τις δυναμικές των...

01.12.18 | Αντίστροφη μέτρηση για το «Χωριό του Άι...

Από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει το «Χωριό του Άι Βασίλη»,...

30.11.18 | Σύνθετο θέμα η παιδική κακοποίηση

Υψίστης σημασίας κρίνεται από τους ειδικούς η πρώιμη διάγνωση των συχνών και σπάνιων νοσημάτων στην...

29.11.18 | Πανανθρώπινη κληρονομιά η τέχνη της...

Την εγγραφή της τέχνης της ξερολιθιάς, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού αγροτικού τοπίου...