Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Πίστεψαν, διεκδίκησαν, πέτυχαν

Την αποδοχή της πρότασής τους για τη δημιουργία της πρώτης ανοιχτής βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα σε ένα πάρκο πολιτισμού, στο πλαίσιο του συμμετοχικού προϋπολογισμού του δήμου Ιωαννιτών, καλωσορίζουν οι «μικροί εΘΕΛΩντες του Σταυρακίου», η διασχολική, εθελοντική ομάδα των τριών σχολείων του Σταυρακίου (νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου).

Η πρόταση, που θα εγγραφεί το επόμενο διάστημα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, με βάση τη μελέτη που θα εκπονήσουν οι υπηρεσίες, στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης ελεύθερης, ανοιχτής βιβλιοθήκης στην Ήπειρο, σε εγκαταλειμμένο, πέτρινο περίπτερο, που βρίσκεται σε κεντρικό πάρκο του Σταυρακίου και τη μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και σημείο υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων ποικίλου περιεχομένου.

Μακροπρόθεσμα, βέβαια, στόχος είναι και η αξιοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης (έπειτα από αξιολόγηση της πορείας λειτουργίας και επιτυχίας του όλου εγχειρήματος) και η μετατροπή της σε καινοτόμο πρότυπο σχεδιασμού και υλοποίησης ανάλογων χώρων παιδείας, πολιτισμού και σύγχρονης κουλτούρας τόσο στα τοπικά διαμερίσματα του δήμου όσο και στις γειτονιές της πόλης.

Σημειώνοντας τη φράση του βρετανού ποιητή T.S. Eliot «Το ταξίδι είναι που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό», οι μικροί εΘΕΛΩντες αναφέρουν ότι η έγκριση της πρότασης είναι πολύ σημαντική, αλλά ακόμη σημαντικότερο ήταν το ίδιο το ταξίδι.

«Τρία σχολεία από το Σταυράκι, δέκα εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από εκατό μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν την πρώτη διασχολική εθελοντική ομάδα στα Γιάννενα κάτω από την ομπρέλα του εκπαιδευτικού προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω”, εμπνεύστηκαν μια καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα, που ήταν η δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης, την πίστεψαν και τη διεκδίκησαν, διαβουλεύτηκαν με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, συνεργάστηκαν με ειδικούς επιστήμονες, ετοίμασαν μια πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση που αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πάρκου πολιτισμού, ως σημείου συνάθροισης των κατοίκων και πολυεπίπεδης έκφρασης, εξαιρετικά σημαντικού για την τοπική κοινωνία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, την κατέθεσαν στον συμμετοχικό προϋπολογισμό του δήμου και απέδειξαν με περίτρανο τρόπο πως “το να είσαι ενεργός πολίτης δεν εξαρτάται από την ηλικία αλλά από τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τη ζωή και συμμετέχεις ενεργά σε όσα συμβαίνουν γύρω σου”! Η ενεργός πολιτειότητα προϋποθέτει την ενημέρωση για τα κοινά, τη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει το άτομο ως πολίτης, την έκφραση των απόψεών του, την απαίτηση για διαφάνεια και δικαιοσύνη, την ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες. Αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί μας σ’ αυτό το ξεχωριστό ταξίδι», αναφέρουν σε ανακοίνωση, μετά την παρουσίαση όλων των προτάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...

05.10.18 | Υφαίνοντας την Ευρώπη, υφαίνοντας τα Βαλκάνια

Με την έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο Οικοτροφείο κάνει πρεμιέρα...