Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Θύματα πολλαπλής βίας οι γυναίκες πρόσφυγες

Χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του πρωτοκόλλου συνεργασίας για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας, προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε την Παρασκευή στα Γιάννενα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), με τη συμπαράσταση της UNICEF και τη συνδρομή της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων περιφέρειας Ηπείρου.

Τις δράσεις και πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας παρουσίασε η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της Γ.Γ.Ι.Φ Αγγελική Παπάζογλου, ενώ τη διαδικασία παραπομπής και φιλοξενίας γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στις δομές του δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ. ανέλυσε η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, μέλος της τριμελούς ομάδας επιστημονικού συντονισμού Κ.Ε.Θ.Ι. Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από την Στέλλα Κατσαβού των γυναικών προσφύγων, οι οποίες απευθύνθηκαν στις δομές, όπως καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με στοιχεία και από την περιφέρεια Ηπείρου.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι συμμετέχοντες φορείς και Μ.Κ.Ο. κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες αναφορικά με περιστατικά βίας, που αναφέρθηκαν από  γυναίκες πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διότι οι γυναίκες αυτές είναι πιο επιφυλακτικές στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών, ενώ επισημάνθηκαν και εμπόδια που προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες, όπως αυτό της έλλειψης γυναίκας διερμηνέα.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την επισήμανση ότι το ζήτημα περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Οι γυναίκες, που ζητούν τη συνδρομή των δομών ως πρόσφυγες, έχουν ήδη υποστεί βία, αναγκασμένες από τον πόλεμο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλές φορές οι ίδιες χήρες ή προστάτιδες μονογονεϊκής οικογένειας, με διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις, που καθιστούν την αντιμετώπιση δυσχερέστερη. Όλοι οι φορείς εργάζονται για την καταγραφή όλων αυτών των ζητημάτων, ούτως ώστε οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης να επικαιροποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους της ΓΓΙΦ η Άννα Φενερλή, η  αναπληρώτρια πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Γιούλα Μητροκώστα, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ηπεριφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού και το επιστημονικό στέλεχος Επιτροπής Ισότητας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βασιλική Αθανασοπούλου.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων ευχαριστεί τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την αμέριστη συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση της ημερίδας, καθώς και τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Έστειλε «πράσινο» μήνυμα το Followgreen

Ένα «πράσινο» μήνυμα έδωσε το Followgreen, η πλατφόρμα επιβράβευσης και ευαισθητοποίησης για την...

22.09.18 | Ποδηλατώντας τον Γύρο της Λίμνης

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ποδηλατών πραγματοποιήθηκε η ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη...

21.09.18 | Σήμερα έχει ποδηλατοβόλτα

Με… ορθοπεταλιές ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Λίμνης, που αποτελεί κάθε χρόνο την εισαγωγή στο διήμερο...

20.09.18 | Από τους μύθους και τους θρύλους… στον Γύρο...

Έναν εικονικό γύρο της Παμβώτιδας, λίγα 24ωρα πριν δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η εκκίνηση του...

19.09.18 | Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας, καθώς ακόμη και μια ολιγόλεπτη άσκηση μπορεί να...

18.09.18 | H επιστημονική κληρονομιά του Πάνου Δημ....

Μια εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη, συγγραφέα και ερευνητή Πάνου Τζιόβα πραγματοποιείται την...

15.09.18 | «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω»

Mια ενημερωτική ιατρική ημερίδα με τίτλο «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω» συνδιοργανώνουν ο 12ος...

14.09.18 | Όλα τα νέα δεδομένα επί τάπητος

«Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» είναι το θέμα της επιστημονικής...