Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Θύματα πολλαπλής βίας οι γυναίκες πρόσφυγες

Χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του πρωτοκόλλου συνεργασίας για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας, προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε την Παρασκευή στα Γιάννενα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), με τη συμπαράσταση της UNICEF και τη συνδρομή της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων περιφέρειας Ηπείρου.

Τις δράσεις και πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας παρουσίασε η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της Γ.Γ.Ι.Φ Αγγελική Παπάζογλου, ενώ τη διαδικασία παραπομπής και φιλοξενίας γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στις δομές του δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ. ανέλυσε η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, μέλος της τριμελούς ομάδας επιστημονικού συντονισμού Κ.Ε.Θ.Ι. Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από την Στέλλα Κατσαβού των γυναικών προσφύγων, οι οποίες απευθύνθηκαν στις δομές, όπως καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με στοιχεία και από την περιφέρεια Ηπείρου.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι συμμετέχοντες φορείς και Μ.Κ.Ο. κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες αναφορικά με περιστατικά βίας, που αναφέρθηκαν από  γυναίκες πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διότι οι γυναίκες αυτές είναι πιο επιφυλακτικές στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών, ενώ επισημάνθηκαν και εμπόδια που προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες, όπως αυτό της έλλειψης γυναίκας διερμηνέα.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την επισήμανση ότι το ζήτημα περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Οι γυναίκες, που ζητούν τη συνδρομή των δομών ως πρόσφυγες, έχουν ήδη υποστεί βία, αναγκασμένες από τον πόλεμο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλές φορές οι ίδιες χήρες ή προστάτιδες μονογονεϊκής οικογένειας, με διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις, που καθιστούν την αντιμετώπιση δυσχερέστερη. Όλοι οι φορείς εργάζονται για την καταγραφή όλων αυτών των ζητημάτων, ούτως ώστε οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης να επικαιροποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους της ΓΓΙΦ η Άννα Φενερλή, η  αναπληρώτρια πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Γιούλα Μητροκώστα, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ηπεριφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού και το επιστημονικό στέλεχος Επιτροπής Ισότητας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βασιλική Αθανασοπούλου.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων ευχαριστεί τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την αμέριστη συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση της ημερίδας, καθώς και τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με...

13.07.18 | 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Κρυστάλλη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 150...

12.07.18 | «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες

Με το «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου περιμένουν οι νέοι να...

11.07.18 | Ηθικό χρέος η διατήρηση της μνήμης

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα τελέστηκε χθες η...

07.07.18 | Συμβουλές και ενημέρωση για ένα ανέμελο...

Συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων παρείχε σε δεκάδες πολίτες των Ιωαννίνων η...

06.07.18 | Στα αγιασμένα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Κόνιτσα τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος έζησε 31 χρόνια...

05.07.18 | Θετικές εντυπώσεις, έστω και εκτός Κάστρου

Με τη συμμετοχή 120 παιδιών συνεχίζεται έως το τέλος της εβδομάδας «Το Κάστρο των Παιδιών», το...

04.07.18 | Ένα αρχείο... 78 στροφών, από τις ΗΠΑ στο...

Με παρακαταθήκη μια τεράστια συλλογή, το πληρέστερο ίσως αρχείο ηπειρώτικης μουσικής, ο γνωστός...