Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στα αγιασμένα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Κόνιτσα τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος έζησε 31 χρόνια της ζωής του στην Κόνιτσα, όπου βρίσκεται και το πατρικό του σπίτι.

Τέσσερα χρόνια έζησε σαν μοναχός στη Μονή Στομίου, που φθάνει κάποιος προχωρώντας 5 χλμ. μέσα στην πανέμορφη χαράδρα του ποταμού Αώου.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, ο αρχηγός ΓΕΣ και εκπρόσωπος των Διαβιβάσεων, (ο Άγιος Παΐσιος ανακηρύχθηκε προστάτης των Διαβιβάσεων στις 12 Ιουλίου 2017), εκπρόσωποι της περιφέρειας και της Αστυνομίας, πολλοί δήμαρχοι αλλά και επισκέπτες από τη Ρωσία, από άλλες χώρες και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Μητρόπολη και ο δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν τριήμερες εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από την Τρίτη 10 Ιουλίου. Από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στην οικία του Οσίου Παϊσίου και ξενάγηση από κληρικούς της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πορεία από την οικία του Οσίου προς το εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου στις 7 θα τελεστεί παράκληση του Οσίου. Στις 8 το βράδυ θα ξεκινήσει πορεία προς το πέτρινο γεφύρι Κόνιτσας και προς την εκκλησία Αγίου Αρσενίου δια μέσου παλαιού μονοπατιού, που βάδιζε ο Όσιος Παΐσιος.

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στη χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου (απόσταση διαδρομής 5 χλμ.), ενώ υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσει κανείς το παλαιό μονοπάτι, από όπου διερχόταν ο Όσιος Παΐσιος.

Στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία, ενώ από τις 10.30 έως τις 12.30 θα γίνεται ξενάγηση στη Μονή Στομίου και στο κελί του Οσίου.

Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις 8.30 το βράδυ λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Παϊσίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά προς την οικία του Οσίου Παϊσίου και επιστροφή στον ναό.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου περιλαμβάνει Όρθρο στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 7 το πρωί, πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 8.30 και μικρή δεξίωση στο δημαρχείο στις 10.30. Θα ακολουθήσουν στις 11 ύμνοι Αγίου Παϊσίου από τον Σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής Ιωαννίνων «Το Ενδόφωνον», ομιλία από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και συναυλία ρώσων φοιτητών από τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 7.30 το απόγευμα, θα εγκαινιαστεί έκθεση αγιογραφίας στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος «Κλέαρχος Παπαδιαμάντης» (παλαιό δημαρχείο) και θα προβληθεί η ταινία «Παΐσιος Αγιορείτης» την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Έστειλε «πράσινο» μήνυμα το Followgreen

Ένα «πράσινο» μήνυμα έδωσε το Followgreen, η πλατφόρμα επιβράβευσης και ευαισθητοποίησης για την...

22.09.18 | Ποδηλατώντας τον Γύρο της Λίμνης

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ποδηλατών πραγματοποιήθηκε η ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη...

21.09.18 | Σήμερα έχει ποδηλατοβόλτα

Με… ορθοπεταλιές ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Λίμνης, που αποτελεί κάθε χρόνο την εισαγωγή στο διήμερο...

20.09.18 | Από τους μύθους και τους θρύλους… στον Γύρο...

Έναν εικονικό γύρο της Παμβώτιδας, λίγα 24ωρα πριν δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η εκκίνηση του...

19.09.18 | Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας, καθώς ακόμη και μια ολιγόλεπτη άσκηση μπορεί να...

18.09.18 | H επιστημονική κληρονομιά του Πάνου Δημ....

Μια εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη, συγγραφέα και ερευνητή Πάνου Τζιόβα πραγματοποιείται την...

15.09.18 | «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω»

Mια ενημερωτική ιατρική ημερίδα με τίτλο «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω» συνδιοργανώνουν ο 12ος...

14.09.18 | Όλα τα νέα δεδομένα επί τάπητος

«Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» είναι το θέμα της επιστημονικής...