Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018
|

Ένα αρχείο... 78 στροφών, από τις ΗΠΑ στο Ζαγόρι

Με παρακαταθήκη μια τεράστια συλλογή, το πληρέστερο ίσως αρχείο ηπειρώτικης μουσικής, ο γνωστός αμερικανός μουσικολόγος Christopher King προτείνει τη δημιουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, σε κτίριο δωρεάς Κώστα Φωτέτσιου προς τον δήμο Ζαγορίου.

Ο ίδιος έχει συγγράψει το βιβλίο Lament From Epirus: An Odyssey Into Europe’s Oldest Folk Music (Το Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Μια Οδύσσεια στην αρχαιότερη λαϊκή μουσική της Ευρώπης), που κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάιο, ενώ συνεργάστηκε στο γύρισμα της ταινίας «While you Live, Shine» του ιρλανδού σκηνοθέτη Paul Duane, που αφορά στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική και στην αυθεντικότητα που διατηρεί.

Η πρόταση ήδη έχει βρει θετική ανταπόκριση από τον δήμο και θα επιδιωχθεί να υιοθετηθεί και υλοποιηθεί, αφού εξεταστούν κάποια ζητήματα ως προς τη χρήση του κτιρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Βασίλη Σπύρου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Christopher King, που ζει κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια στη Βίτσα Ζαγορίου, προτείνει την ίδρυση Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής και προτίθεται να διαθέσει, μεταξύ των άλλων, και τη μοναδική συλλογή του από δίσκους των 78 στροφών, το σύνολο σχεδόν των ηχογραφήσεων με ηπειρωτικά δημοτικά τραγούδια, που κατέχει.

«Υπάρχουν μουσεία ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής στην Αθήνα, όπως και αρχεία του ηπειρώτικου πολιτισμού στα Ιωάννινα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα αρχείο της ηπειρώτικης μουσικής στην Ελλάδα. Σήμερα, το πληρέστερο αρχείο ηπειρώτικης μουσικής παγκοσμίως, που έχω υπ’ όψη μου, υπάρχει σε ένα μικρό στούντιο στο Faber της Virginia, στο σπίτι μου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προτείνω να μεταφέρω αυτό το υλικό από τις Η.Π.Α. στην Ήπειρο και να δημιουργήσω ένα ισχυρό και ελκυστικό αρχείο αυτού του πολιτιστικού στοιχείου», αναφέρει στην επιστολή του και παραθέτει την πλούσια συλλογή του.

Αυτή αποτελείται από ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών, δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών, ηπειρώτικα, ελληνικά, αλβανικά και τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών, δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο, ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία, βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την ηπειρώτικη μουσική στα ελληνικά και αγγλικά.

Σύμφωνα με την πρόταση, το κοινό όπως και φοιτητές, μαθητές, μουσικοί, επιστήμονες και ερευνητές θα μπορούν να επισκεφθούν το Αρχείο για να ακούσουν μουσική, που έχει εκτελεστεί πάνω από εκατό χρόνια.

«Το Αρχείο θα αποτελεί έναν φυσικό χώρο, που θα φέρει όλες τις προϋποθέσεις να είναι ένα ακόμη “μαργαριτάρι”, ένα “κόσμημα” για την Ήπειρο», αναφέρει ο μουσικολόγος, που περιγράφει αναλυτικά τη λειτουργία, τη δική του συμβολή σε αυτό, τη διαχείρισή του, καθώς και πώς θα εξασφαλίσει έσοδα, μέσα από τη διασύνδεση με τον πολιτιστικό τουρισμό, για να είναι βιώσιμο.

Εκτός των άλλων, προτείνει να λειτουργεί αίθουσα ακρόασης, βιβλιοθήκη που θα φιλοξενεί τη συλλογή βιβλίων και κειμένων για την μουσική της Ηπείρου σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, και μικρό κατάστημα, όπου θα διατίθενται προς πώληση βιβλία και CD, LP, και DVD ιστορικής και σύγχρονης ηπειρώτικης μουσικής.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Έστειλε «πράσινο» μήνυμα το Followgreen

Ένα «πράσινο» μήνυμα έδωσε το Followgreen, η πλατφόρμα επιβράβευσης και ευαισθητοποίησης για την...

22.09.18 | Ποδηλατώντας τον Γύρο της Λίμνης

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ποδηλατών πραγματοποιήθηκε η ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη...

21.09.18 | Σήμερα έχει ποδηλατοβόλτα

Με… ορθοπεταλιές ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Λίμνης, που αποτελεί κάθε χρόνο την εισαγωγή στο διήμερο...

20.09.18 | Από τους μύθους και τους θρύλους… στον Γύρο...

Έναν εικονικό γύρο της Παμβώτιδας, λίγα 24ωρα πριν δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η εκκίνηση του...

19.09.18 | Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας, καθώς ακόμη και μια ολιγόλεπτη άσκηση μπορεί να...

18.09.18 | H επιστημονική κληρονομιά του Πάνου Δημ....

Μια εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη, συγγραφέα και ερευνητή Πάνου Τζιόβα πραγματοποιείται την...

15.09.18 | «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω»

Mια ενημερωτική ιατρική ημερίδα με τίτλο «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω» συνδιοργανώνουν ο 12ος...

14.09.18 | Όλα τα νέα δεδομένα επί τάπητος

«Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» είναι το θέμα της επιστημονικής...