Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018
|

Ένα αρχείο... 78 στροφών, από τις ΗΠΑ στο Ζαγόρι

Με παρακαταθήκη μια τεράστια συλλογή, το πληρέστερο ίσως αρχείο ηπειρώτικης μουσικής, ο γνωστός αμερικανός μουσικολόγος Christopher King προτείνει τη δημιουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, σε κτίριο δωρεάς Κώστα Φωτέτσιου προς τον δήμο Ζαγορίου.

Ο ίδιος έχει συγγράψει το βιβλίο Lament From Epirus: An Odyssey Into Europe’s Oldest Folk Music (Το Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Μια Οδύσσεια στην αρχαιότερη λαϊκή μουσική της Ευρώπης), που κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάιο, ενώ συνεργάστηκε στο γύρισμα της ταινίας «While you Live, Shine» του ιρλανδού σκηνοθέτη Paul Duane, που αφορά στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική και στην αυθεντικότητα που διατηρεί.

Η πρόταση ήδη έχει βρει θετική ανταπόκριση από τον δήμο και θα επιδιωχθεί να υιοθετηθεί και υλοποιηθεί, αφού εξεταστούν κάποια ζητήματα ως προς τη χρήση του κτιρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Βασίλη Σπύρου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Christopher King, που ζει κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια στη Βίτσα Ζαγορίου, προτείνει την ίδρυση Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής και προτίθεται να διαθέσει, μεταξύ των άλλων, και τη μοναδική συλλογή του από δίσκους των 78 στροφών, το σύνολο σχεδόν των ηχογραφήσεων με ηπειρωτικά δημοτικά τραγούδια, που κατέχει.

«Υπάρχουν μουσεία ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής στην Αθήνα, όπως και αρχεία του ηπειρώτικου πολιτισμού στα Ιωάννινα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα αρχείο της ηπειρώτικης μουσικής στην Ελλάδα. Σήμερα, το πληρέστερο αρχείο ηπειρώτικης μουσικής παγκοσμίως, που έχω υπ’ όψη μου, υπάρχει σε ένα μικρό στούντιο στο Faber της Virginia, στο σπίτι μου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προτείνω να μεταφέρω αυτό το υλικό από τις Η.Π.Α. στην Ήπειρο και να δημιουργήσω ένα ισχυρό και ελκυστικό αρχείο αυτού του πολιτιστικού στοιχείου», αναφέρει στην επιστολή του και παραθέτει την πλούσια συλλογή του.

Αυτή αποτελείται από ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών, δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών, ηπειρώτικα, ελληνικά, αλβανικά και τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών, δικές του υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο, ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία, βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την ηπειρώτικη μουσική στα ελληνικά και αγγλικά.

Σύμφωνα με την πρόταση, το κοινό όπως και φοιτητές, μαθητές, μουσικοί, επιστήμονες και ερευνητές θα μπορούν να επισκεφθούν το Αρχείο για να ακούσουν μουσική, που έχει εκτελεστεί πάνω από εκατό χρόνια.

«Το Αρχείο θα αποτελεί έναν φυσικό χώρο, που θα φέρει όλες τις προϋποθέσεις να είναι ένα ακόμη “μαργαριτάρι”, ένα “κόσμημα” για την Ήπειρο», αναφέρει ο μουσικολόγος, που περιγράφει αναλυτικά τη λειτουργία, τη δική του συμβολή σε αυτό, τη διαχείρισή του, καθώς και πώς θα εξασφαλίσει έσοδα, μέσα από τη διασύνδεση με τον πολιτιστικό τουρισμό, για να είναι βιώσιμο.

Εκτός των άλλων, προτείνει να λειτουργεί αίθουσα ακρόασης, βιβλιοθήκη που θα φιλοξενεί τη συλλογή βιβλίων και κειμένων για την μουσική της Ηπείρου σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, και μικρό κατάστημα, όπου θα διατίθενται προς πώληση βιβλία και CD, LP, και DVD ιστορικής και σύγχρονης ηπειρώτικης μουσικής.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με...

13.07.18 | 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Κρυστάλλη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 150...

12.07.18 | «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες

Με το «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου περιμένουν οι νέοι να...

11.07.18 | Ηθικό χρέος η διατήρηση της μνήμης

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα τελέστηκε χθες η...

10.07.18 | Θύματα πολλαπλής βίας οι γυναίκες πρόσφυγες

Χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του...

07.07.18 | Συμβουλές και ενημέρωση για ένα ανέμελο...

Συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων παρείχε σε δεκάδες πολίτες των Ιωαννίνων η...

06.07.18 | Στα αγιασμένα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Κόνιτσα τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος έζησε 31 χρόνια...

05.07.18 | Θετικές εντυπώσεις, έστω και εκτός Κάστρου

Με τη συμμετοχή 120 παιδιών συνεχίζεται έως το τέλος της εβδομάδας «Το Κάστρο των Παιδιών», το...