Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Με στόχο την ανάπτυξη και καινοτομία στις γραφικές τέχνες

Σημείο συνάντησης για ένα μοναδικό επιστημονικό και τεχνολογικό γεγονός, της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και τους κλάδους της βιομηχανίας των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, των εκδόσεων, της μεταξοτυπίας και της συσκευασίας, αποτελεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο και το 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, που πραγματοποιούνται στις αρχές Ιουλίου στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι 25 επιστημονικές ανακοινώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της επιστήμης και τεχνολογίας των γραφικών τεχνών, πέντε διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές και μια ειδική συνεδρία για τις καινοτομίες και τις εξελίξεις στον κλάδο της συσκευασίας, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γνώσης και μάθησης, συνεργειών και συνεργασιών, καθώς και παρουσίασης των πορισμάτων της επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και η παρουσία επιστημόνων και τεχνολόγων της βιομηχανίας και καλλιτεχνών έχουν υπερκαλύψει τις προσδοκίες των διοργανωτών, τόσο για το συνέδριο όσο και για το θερινό εργαστήριο. Η σπουδαιότητα του συνεδρίου και του θερινού εργαστηρίου αποδεικνύεται από την προσέλκυση σημαντικών χορηγών και υποστηρικτών από όλο το φάσμα των κλάδων και φορέων των γραφικών τεχνών, της συσκευασίας και της μεταξοτυπίας, καθώς και από τους προμηθευτές και κατασκευαστές εξοπλισμού και υλικών.

Οι γραφικές τέχνες και ειδικότερα η τυπογραφία, οι εκτυπώσεις και η συσκευασία βρίσκονται περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο της συνάντησης επιστημών και τεχνών, τεχνολογίας και πολιτισμού, σε συνδυασμό με καινοτομίες και εξελίξεις στην έρευνα και τη βιομηχανία.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της «Κάρολος Παπούλιας». Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται συνεδρίες στα επιστημονικά πεδία: Τυπογραφία, Εκτυπώσεις, Συσκευασία, Ιστορία της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών – Μουσεία και Συλλογές, Σχεδιασμός Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας, Εξελίξεις και Καινοτομίες στη Συσκευασία, Επιστήμη και Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών, Τέχνη, Επιστήμη και Τεχνολογία στην Επικοινωνία και τις Γραφικές Τέχνες. Την Τετάρτη 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στην Ήπειρο.

Από την Πέμπτη 5 έως και το Σάββατο 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών. Το εργαστήριο περιλαμβάνει εντατική εκπαίδευση και εκπόνηση εργασιών με τον σχεδιασμό και την παραγωγή έργων στην μεταξοτυπία, τη χαρακτική (ξυλογραφία), τη λιθογραφία και την εκτύπωση όφσετ. Η διδασκαλία θα γίνει από καταξιωμένους επιστήμονες-τεχνολόγους γραφικών τεχνών και καλλιτέχνες και τους συνεργάτες τους.

Το 1o Πανελλήνιο Συνέδριο και του 2ο Θερινό Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών συνδιοργανώνονται από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με την υποστήριξη της Σχολής Καλών Τεχνών), το Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED) και το Σωματείο Επαγγελματιών Μεταξοτυπών Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Ε).

«Η συνδιοργάνωση καταδεικνύει στην πράξη τις δυνατότητες ανάπτυξης δυναμικών συνεργειών ανάμεσα σε διαφορετικούς φορείς, ανεξάρτητα από τον πιθανό διαφορετικό προσανατολισμό. Η ύπαρξη κοινών στόχων και η θετική στάση για συνεργασία στο συνέδριο και το θερινό εργαστήριο γραφικών τεχνών, ορίζουν ένα νέο τοπίο, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις και βιομηχανία, μπορούν να συνεργαστούν άψογα και δημιουργικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να παραχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα στην προαγωγή της έρευνας, στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών στους συναφείς βιομηχανικούς κλάδους και την παραγωγή καθώς και στην ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με...

13.07.18 | 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Κρυστάλλη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 150...

12.07.18 | «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες

Με το «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου περιμένουν οι νέοι να...

11.07.18 | Ηθικό χρέος η διατήρηση της μνήμης

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα τελέστηκε χθες η...

10.07.18 | Θύματα πολλαπλής βίας οι γυναίκες πρόσφυγες

Χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του...

07.07.18 | Συμβουλές και ενημέρωση για ένα ανέμελο...

Συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων παρείχε σε δεκάδες πολίτες των Ιωαννίνων η...

06.07.18 | Στα αγιασμένα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Κόνιτσα τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος έζησε 31 χρόνια...

05.07.18 | Θετικές εντυπώσεις, έστω και εκτός Κάστρου

Με τη συμμετοχή 120 παιδιών συνεχίζεται έως το τέλος της εβδομάδας «Το Κάστρο των Παιδιών», το...