Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018
|

Το νησί των Ιωαννίνων (The island of Ioannina)

Η επίσκεψη στο νησί μας δυο καλών φίλων και το καλαίσθητο λεύκωμα-βιβλίο, που κρατούσαν στα χέρια τους, μας έφερε στο προσκήνιο το τελευταίο εξαιρετικό πόνημα της συμπατριώτισσάς μας Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα.

Πρόκειται για ένα καλοτυπωμένο λεύκωμα, έκδοση του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, που φέρει τον τίτλο «Το νησί των Ιωαννίνων» και προέκυψε από τη μεγάλη αγάπη της δημιουργού για τον τόπο της και, στην προκειμένη περίπτωση, για το νησί.

«Το νησί όλοι οι Γιαννιώτες το γνωρίζουν και το αγαπούν. Όλη τη συγγραφική δραστηριότητα και την καλλιτεχνική της δημιουργία, η Νίτσα Συνίκη-Παπακώστα την αφιέρωσε στα Γιάννινα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι η μεγάλη της αγάπη. Εδώ ζει, εδώ δημιουργεί. Τον τόπο της προβάλλει. Εκκλησίες, μοναστήρια, καμπαναριά, γέφυρες, η φύση της περιοχής, το κάστρο, η αρχιτεκτονική της πόλης, είναι μερικά από τα θέματα που συνέχεια την απασχολούν. Αυτή την αγάπη για την πόλη, τη μοναδική τεχνική που την εκφράζει, τη συγγραφική και καλλιτεχνική της προσφορά εκτίμησε το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και με χαρά εκδίδει το τελευταίο της βιβλίο «Το νησί των Ιωαννίνων» αφιερωμένο στις ομορφιές και στην ιστορία του. Το βιβλίο περιλαμβάνει 33 σχέδια με μελάνι και, με τον ιδιαίτερο τρόπο που τα αποδίδει η δημιουργός, τα καθιστά μοναδικά». Η παραπάνω παράγραφος είναι από τον πρόλογο, που γράφτηκε από τον πρόεδρο του ιδρύματος Ναπολέοντα Μάργαρη.

Στο κείμενό της «Αντί προλόγου», η κ. Συνίκη εξηγεί κατά κάποιο τρόπο τους λόγους, που την ώθησαν για να δώσει τα σχέδιά της σε αυτό το βιβλίο. Θυμάται το πρώτο ταξίδι της ζωής της εκεί, που της έγινε βίωμα και μνήμη ανεξίτηλη. Το νησί ήταν πάντα το καταφύγιό της, γράφει.

Και δίνει με παραστατικό τρόπο την πρώτη επίσκεψή της εκεί ως μικρό παιδί, όταν ο πατέρας της, που ήταν ο γνωστός γιαννιώτης φούρναρης, την πήρε μαζί του στη γιορτή του Αη-Λιά, όπου συνήθιζαν οι αρτοποιοί να οργανώνουν το πανηγύρι τους αφιερωμένο στον προστάτη τους. Ακολούθησαν φυσικά πολλά ταξίδια και άπειρες αποδράσεις της στο όμορφο νησί.

«Και να μη θέλεις, είναι αδύνατον να μη φιλοσοφήσεις, να μη διαλογισθείς. Υποβάλλεσαι από την ομορφιά και την ενέργεια, που έχει αυτός ο τόπος».

Η εισαγωγή της περιλαμβάνει τη γεωγραφική τοποθέτηση λίμνης και νησιού Ιωαννίνων με παράλληλη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα. Ακολουθεί η επεξηγηματική σημείωση από την ίδια «Το νησί των Ιωαννίνων με μελάνι», ενώ σε κάθε σχέδιο υπάρχει και το ανάλογο κείμενο.

Προσεγμένη έκδοση, που περιλαμβάνει το νησί με τα παραλίμνια τοπία του, το εσωτερικό του και τα μοναστήρια του και κλείνει με την απαραίτητη βιβλιογραφία.

Τούτο το μικρό σημείωμα είναι μια οφειλόμενη αναφορά στην εκλεκτή συμπατριώτισσά μας, στη συνεπή καλλιτέχνιδα και ευαίσθητη δημιουργό.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Ποδηλατώντας τον Γύρο της Λίμνης

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ποδηλατών πραγματοποιήθηκε η ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη...

21.09.18 | Σήμερα έχει ποδηλατοβόλτα

Με… ορθοπεταλιές ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Λίμνης, που αποτελεί κάθε χρόνο την εισαγωγή στο διήμερο...

20.09.18 | Από τους μύθους και τους θρύλους… στον Γύρο...

Έναν εικονικό γύρο της Παμβώτιδας, λίγα 24ωρα πριν δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η εκκίνηση του...

19.09.18 | Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας, καθώς ακόμη και μια ολιγόλεπτη άσκηση μπορεί να...

18.09.18 | H επιστημονική κληρονομιά του Πάνου Δημ....

Μια εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη, συγγραφέα και ερευνητή Πάνου Τζιόβα πραγματοποιείται την...

15.09.18 | «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω»

Mια ενημερωτική ιατρική ημερίδα με τίτλο «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω» συνδιοργανώνουν ο 12ος...

14.09.18 | Όλα τα νέα δεδομένα επί τάπητος

«Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» είναι το θέμα της επιστημονικής...

13.09.18 | 45 «κυρίες» από σήμερα στην Ήπειρο

Η ΦΙΛΠΑ, η μεγαλύτερη και παλαιότερη λέσχη κλασικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα, διοργανώνει φέτος το...