Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018
|

Δημοτικό τραγούδι ως στίχος, ως μέλος- μελωδία

Δέκα ολόκληρα χρόνια ενεργούς παρουσίας στην περιοχή, αλλά και πέρα από αυτή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, γιορτάζει η χορωδία « Η Αγία Μαρίνα», που την απαρτίζουν εξήντα γυναίκες της πόλης.

Άφησαν στην άκρη την ποδιά και την κουζίνα κάποιες από αυτές  και διαθέτοντας καλή φωνή είπαν «ναι» στο κάλεσμα των ανθρώπων που συνέλαβαν την ιδέα να ιδρύσουν μια χορωδία που θα έχει μακροημέρευση. Και τα κατάφεραν, γιατί και αξιόλογη είναι και αντέχει στο χρόνο. Ψυχή της χορωδίας ήταν και  είναι η φιλόλογος  Μαίρη Κωστή. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μεταξύ των γνωστών προσώπων διακρίναμε -με μεγάλη ικανοποίηση- φρέσκα και νεαρά άτομα.

Το θέμα της εκδήλωσης αυτό το μουσικό παραδοσιακό βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο, ήταν η ξενιτιά στο δημοτικό μας τραγούδι. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου ήταν απρόσμενη, ακόμη και  για τους διοργανωτές, δεδομένου του γεγονότος ότι υπήρχαν και άλλες τρεις εκδηλώσεις στα Γιάννενα, όπως και το συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Η  συμμετοχή του κοινού σε όλο αυτό που διαδραματιζόταν επί σκηνής επίσης ήταν πρωτόγνωρη. Όλοι συμμετείχαν στα γνωστά τραγούδια με τις φωνές τους και τα ρυθμικά παλαμάκια.

Ακούστηκαν τραγούδια από την Ήπειρο, από την ακριτική Θράκη, από την περιοχή του Πηλίου, από την Βόρειο Ήπειρο, από την Καππαδοκία, από τα νησιά μας, αλλά και έντεχνα τραγούδια  που σημάδεψαν την εποχή του 1950 και μετά,  τα οποία πολύ γρήγορα είχαν μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες. Πρωτεργάτες του έντεχνου τραγουδιού ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως τόνισε η Μαίρη Κωστή στα επεξηγηματικά της σχόλια που έκανε  για το κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

Σπάνια τραγούδια, σπάνιες φωνές, ωραίες μονωδίες με την καθοδήγηση της μαέστρου Γεωργίας Καρβούνη, με την συνοδεία  της  καταξιωμένης ορχήστρας των μουσικών Βασίλη Παπαγεωργίου κλαρίνο, Σωτήρη Κατσούρα βιολί, Γιάννη Διαμάντη λαούτο και Παύλο Λαζοκίτσο κρουστά, όλα αυτά άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό.  

Στην αρχή χαιρέτησε την εκδήλωση ο κ. Στέφανος Βακάλης εκ μέρους της Ηπειρωτικής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Τον λόγο πήρε αμέσως μετά η Μαίρη Κωστή, η οποία με τον πρόλογό της  εισήγαγε το κοινό στην ιστορία του δημοτικού  τραγουδιού.

Τόνισε μεταξύ άλλων,  ότι «το δημοτικό μας τραγούδι άνθησε στην όμορφη ελληνική ύπαιθρο, όταν το τραγούδησαν ο τσοπάνης με την φλογέρα, ο αγρότης στο χωράφι, η κόρη στον αργαλειό. Το τραγούδησαν οι άνθρωποι  το Πάσχα, στα πανηγύρια, στον αρραβώνα, στον γάμο και σε κάθε χαρά της ζωής. Νανούρισαν τα παιδιά τους, θρήνησαν το θάνατο και με πόνο μεγάλο τραγούδησαν τον ζωντανό τον χωρισμό, την ξενιτιά».  Το δημοτικό τραγούδι στη μυθολογία, στη σχέση του με τη φύση ( ο ήλιος μιλάει με την λαφίνα, τα λουλούδια που μαλώνουν τα πουλιά που μιλούν με ανθρώπινη λαλιά). Μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια πέρασαν όλα τα λυρικά, τα μυθοπλαστικά, τα ιστορικά στοιχεία στους ομηρικούς χρόνους, στους λαμπρούς χρόνους της μεγάλης ακμής του Ελληνικού πνεύματος. Τα ίδια πέρασαν στην Αλεξανδρινή εποχή και διατηρήθηκαν από αιώνα σε αιώνα και ακόμη ζουν μέσα μας. Από την Ιλιάδα, ως τον Διγενή και  ως τα κλέφτικα. Η υπεροχή στη δημώδη ποίηση είπε ότι  οφείλεται στην απλότητα, στην αλήθεια. Και το σημαντικότερο: Αντλεί την φραστική της δύναμη από τις άμεσες και διαυγέστατες πηγές της γλώσσας. Τα δημοτικά μας τραγούδια δεν είναι μόνο στίχος. Είναι μέλος- μελωδία. Είναι όμως και χορός».

Ήταν τόσο ενδιαφέροντα όλα αυτά μαζί και η διαπίστωση ότι οι πηγές του δημοτικούς μας τραγουδιού στερεύουν, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου- η αγροτική κοινωνία- εντάσσεται στην αστική κοινωνία, που είναι δύσκολο να χωρέσουν σε ένα ρεπορτάζ.

Για τούτο ας περιοριστούμε στη χαρά και την  συγκίνηση που αντλήσαμε  ακούγοντας το Τζιβαέρι, και το «γεια σου χαρά σου Βενετιά», αλλά και το δημώδη στίχο της Καππαδοκίας «Απόψιν τα μεσάνυχτα σηκώθηκα να γράψω και κοντιλιά δεν έριξα δίχως ν’ αναστενάξω».

Κλείνοντας να συγχαρούμε τους συντελεστές  για αυτή την μαγική βραδιά και να αποδώσουμε το μεγάλο μερτικό στη δημοσιότητα στις γυναίκες χορωδούς, γιατί την δικαιούνται .

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.18 | Με θέατρο, ομιλίες, προβολές και Θηβαίο

Ο Χρήστος Θηβαίος πρόκειται να «κλείσει» το 9ο Συμπόσιο Γλυπτικής, που πραγματοποιείται στο...

10.08.18 | Ένα «βραχιολάκι» με εκπτώσεις

Υπόθεση όλης της πόλης επιχειρεί να κάνει τον 12ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων η Οργανωτική Επιτροπή του...

09.08.18 | Ένα βιβλίο για την Αμπελιά

Το βιβλίο του Γιώργου Τσόλη με τίτλο «Βοδίβιστα - Από την κέραμο έως τις όρνιθες» παρουσιάζεται το...

08.08.18 | Αποκαλύφθηκε βοτσαλωτό δάπεδο

Βοτσαλωτό δάπεδο, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού, εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές...

07.08.18 | Έργα του Θεόφιλου και του Σ. Σόρογκα στη...

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ θα παραστεί στα εγκαίνια ενός μικρού, αλλά ιδιότυπου μουσείου...

04.08.18 | Αναζητώντας τις κοινές τους ρίζες

Άνω και Κάτω Πεδινά, Άνω και Κάτω Λουσοί, Λουσικά και Άνω Σουδεναίικα: Έξι χωριά στην Ήπειρο και...

03.08.18 | «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» στη Σκλίβανη

Πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που διοργανώνει η Αδελφότητα Σκλιβανιτών...

02.08.18 | Πίστεψαν, διεκδίκησαν, πέτυχαν

Την αποδοχή της πρότασής τους για τη δημιουργία της πρώτης ανοιχτής βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα...