Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018
|

Δημοτικό τραγούδι ως στίχος, ως μέλος- μελωδία

Δέκα ολόκληρα χρόνια ενεργούς παρουσίας στην περιοχή, αλλά και πέρα από αυτή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, γιορτάζει η χορωδία « Η Αγία Μαρίνα», που την απαρτίζουν εξήντα γυναίκες της πόλης.

Άφησαν στην άκρη την ποδιά και την κουζίνα κάποιες από αυτές  και διαθέτοντας καλή φωνή είπαν «ναι» στο κάλεσμα των ανθρώπων που συνέλαβαν την ιδέα να ιδρύσουν μια χορωδία που θα έχει μακροημέρευση. Και τα κατάφεραν, γιατί και αξιόλογη είναι και αντέχει στο χρόνο. Ψυχή της χορωδίας ήταν και  είναι η φιλόλογος  Μαίρη Κωστή. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μεταξύ των γνωστών προσώπων διακρίναμε -με μεγάλη ικανοποίηση- φρέσκα και νεαρά άτομα.

Το θέμα της εκδήλωσης αυτό το μουσικό παραδοσιακό βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο, ήταν η ξενιτιά στο δημοτικό μας τραγούδι. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου ήταν απρόσμενη, ακόμη και  για τους διοργανωτές, δεδομένου του γεγονότος ότι υπήρχαν και άλλες τρεις εκδηλώσεις στα Γιάννενα, όπως και το συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Η  συμμετοχή του κοινού σε όλο αυτό που διαδραματιζόταν επί σκηνής επίσης ήταν πρωτόγνωρη. Όλοι συμμετείχαν στα γνωστά τραγούδια με τις φωνές τους και τα ρυθμικά παλαμάκια.

Ακούστηκαν τραγούδια από την Ήπειρο, από την ακριτική Θράκη, από την περιοχή του Πηλίου, από την Βόρειο Ήπειρο, από την Καππαδοκία, από τα νησιά μας, αλλά και έντεχνα τραγούδια  που σημάδεψαν την εποχή του 1950 και μετά,  τα οποία πολύ γρήγορα είχαν μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες. Πρωτεργάτες του έντεχνου τραγουδιού ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως τόνισε η Μαίρη Κωστή στα επεξηγηματικά της σχόλια που έκανε  για το κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

Σπάνια τραγούδια, σπάνιες φωνές, ωραίες μονωδίες με την καθοδήγηση της μαέστρου Γεωργίας Καρβούνη, με την συνοδεία  της  καταξιωμένης ορχήστρας των μουσικών Βασίλη Παπαγεωργίου κλαρίνο, Σωτήρη Κατσούρα βιολί, Γιάννη Διαμάντη λαούτο και Παύλο Λαζοκίτσο κρουστά, όλα αυτά άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό.  

Στην αρχή χαιρέτησε την εκδήλωση ο κ. Στέφανος Βακάλης εκ μέρους της Ηπειρωτικής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Τον λόγο πήρε αμέσως μετά η Μαίρη Κωστή, η οποία με τον πρόλογό της  εισήγαγε το κοινό στην ιστορία του δημοτικού  τραγουδιού.

Τόνισε μεταξύ άλλων,  ότι «το δημοτικό μας τραγούδι άνθησε στην όμορφη ελληνική ύπαιθρο, όταν το τραγούδησαν ο τσοπάνης με την φλογέρα, ο αγρότης στο χωράφι, η κόρη στον αργαλειό. Το τραγούδησαν οι άνθρωποι  το Πάσχα, στα πανηγύρια, στον αρραβώνα, στον γάμο και σε κάθε χαρά της ζωής. Νανούρισαν τα παιδιά τους, θρήνησαν το θάνατο και με πόνο μεγάλο τραγούδησαν τον ζωντανό τον χωρισμό, την ξενιτιά».  Το δημοτικό τραγούδι στη μυθολογία, στη σχέση του με τη φύση ( ο ήλιος μιλάει με την λαφίνα, τα λουλούδια που μαλώνουν τα πουλιά που μιλούν με ανθρώπινη λαλιά). Μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια πέρασαν όλα τα λυρικά, τα μυθοπλαστικά, τα ιστορικά στοιχεία στους ομηρικούς χρόνους, στους λαμπρούς χρόνους της μεγάλης ακμής του Ελληνικού πνεύματος. Τα ίδια πέρασαν στην Αλεξανδρινή εποχή και διατηρήθηκαν από αιώνα σε αιώνα και ακόμη ζουν μέσα μας. Από την Ιλιάδα, ως τον Διγενή και  ως τα κλέφτικα. Η υπεροχή στη δημώδη ποίηση είπε ότι  οφείλεται στην απλότητα, στην αλήθεια. Και το σημαντικότερο: Αντλεί την φραστική της δύναμη από τις άμεσες και διαυγέστατες πηγές της γλώσσας. Τα δημοτικά μας τραγούδια δεν είναι μόνο στίχος. Είναι μέλος- μελωδία. Είναι όμως και χορός».

Ήταν τόσο ενδιαφέροντα όλα αυτά μαζί και η διαπίστωση ότι οι πηγές του δημοτικούς μας τραγουδιού στερεύουν, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου- η αγροτική κοινωνία- εντάσσεται στην αστική κοινωνία, που είναι δύσκολο να χωρέσουν σε ένα ρεπορτάζ.

Για τούτο ας περιοριστούμε στη χαρά και την  συγκίνηση που αντλήσαμε  ακούγοντας το Τζιβαέρι, και το «γεια σου χαρά σου Βενετιά», αλλά και το δημώδη στίχο της Καππαδοκίας «Απόψιν τα μεσάνυχτα σηκώθηκα να γράψω και κοντιλιά δεν έριξα δίχως ν’ αναστενάξω».

Κλείνοντας να συγχαρούμε τους συντελεστές  για αυτή την μαγική βραδιά και να αποδώσουμε το μεγάλο μερτικό στη δημοσιότητα στις γυναίκες χορωδούς, γιατί την δικαιούνται .

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...

05.10.18 | Υφαίνοντας την Ευρώπη, υφαίνοντας τα Βαλκάνια

Με την έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο Οικοτροφείο κάνει πρεμιέρα...