Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ανακαλύψτε τα μουσεία με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Με ξεχωριστές και καινοτόμες δράσεις συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018, με τίτλο «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», εγκαινιάζοντας, παράλληλα, διαδικτυακή συνεργασία των τεσσάρων αρχαιολογικών μουσείων της Ηπείρου.

Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τα Μουσεία της Ηπείρου (δια)δικτυώνονται», η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου των τεσσάρων αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου, με την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε επίπεδο προβολής, τη δημιουργία κόμβων ενημέρωσης και παράλληλων εκδηλώσεων σε κάθε μουσείο.
Οι δράσεις προγραμματίζονται για αύριο Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα γίνει προβολή οπτικοαστικού υλικού των Αρχαιολογικών Μουσείων Ηγουμενίτσας, Άρτας και Νικόπολης, ενώ, με το σύστημα αυτόματης ξενάγησης, θα γίνει περιήγηση στις συλλογές του Μουσείου. Ο επισκέπτης με τη χρήση των συσκευών αυτόματης ξενάγησης (tablets) αποκτά πρόσβαση σε 70 επιλεγμένα αντικείμενα των θεματικών συλλογών. Φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, ηχογραφημένες πληροφορίες και βίντεο καθίστανται προσβάσιμα στο κοινό και εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης στο μουσείο. Η ανάπτυξη του συστήματος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του -ενταγμένου στο ΕΣΠΑ- έργου «Πολιτιστικές Υποδομές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων». Οι συσκευές αυτόματης ξενάγησης διατίθενται στους επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου.
Παράλληλα, παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή εφαρμογή, με τίτλο «Οι περιπέτειες του Μολοσσίδη: Το ταξίδι του Τιμόδαμου». Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για οθόνη αφής και σε αυτή περιγράφονται οι περιπέτειες ενός ποντικού, του Μολοσσίδη, ο οποίος ταξιδεύει με τον Τιμόδαμο από τις Συρακούσες στη Δωδώνη. Η ιστορία αντλεί στοιχεία από επιγραφή σε ένα μολύβδινο έλασμα από τη Δωδώνη, το οποίο, αυτόν τον καιρό, βρίσκεται σε έκθεση στις Βρυξέλλες. Η εφαρμογή είναι δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) και διατίθεται δωρεάν, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.amio.gr του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, για τα λειτουργικά συστήματα φορητών συσκευών Android 4.2 και iOS 7. Η εφαρμογή, ανάλογα με το λογισμικό της εκάστοτε συσκευής, είναι διαθέσιμη στο Play Store και App Store.
Τέλος, θα γίνει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Φωτο-ματιές στο Μουσείο», η οποία γίνεται σε συνεργασία με ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων των Ιωαννίνων (Φωτογραφική Ομάδα Ιωαννίνων, Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φωτογραφιστές, Φωτόραση –Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας) και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου. Η έκθεση αποσκοπεί στην ενίσχυση της διασύνδεσης του Μουσείου με την τοπική κοινωνία. 47 πολίτεςμ που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες, οπτικές και βλέμματα πάνω στο περιεχόμενο, τη δομή και τον τρόπο της μόνιμης έκθεσης, του κτηρίου-κελύφους και εν γένει του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων ως τοπόσημου.

Χαμένος θησαυρός στο Ιτς Καλέ
Στον χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, παιχνίδι χαμένου θησαυρού, με τίτλο «Ιτς Καλέ: κρυμμένοι μύθοι και ιστορίες», το οποίο θα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες γυμνασίου και λυκείου. Στην εκπαιδευτική-ψυχαγωγική αυτή δράση περιλαμβάνονται σταθμοί σε επιλεγμένα μνημεία της ακρόπολης και σε εκθέματα του Μουσείου Αργυροτεχνίας, του Βυζαντινού Μουσείου και του Φετιχιέ Τζαμιού. Οι σταθμοί επιλέχθηκαν με γνώμονα την αποκάλυψη όψεων της ιστορικής διαδρομής της ακρόπολης του Ιτς Καλέ και της ίδιας της πόλης, με τρόπο εύληπτο και ελκυστικό για τις ηλικιακές κατηγορίες των εφήβων.
Οι μαθητές, με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής, θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και τις συλλογές των μουσείων και θα μετέχουν σε δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα ανακαλύψουν ιστορίες και μύθους, που κρύβονται πίσω από τα κτίρια και τα εκθέματα.
Θα πραγματοποιηθούν πέντε προγράμματα των 45’ με τη συμμετοχή έως 30 μαθητών ανά πρόγραμμα. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί και η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651064065.
Την ίδια ημέρα, η είσοδος στα μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | «Πράξεις καλοσύνης για την ειρήνη»

«Πράξεις καλοσύνης για την ειρήνη» είναι το θέμα, που επέλεξε η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς για...

18.10.18 | Νέα χρονιά με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα

Με δύο προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας συνεχίζει την υλοποίηση των...

17.10.18 | Μνήμες του Άουσβιτς στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου...

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...