Σάββατο, 12 Μαΐου 2018
|

Δύο γάλλοι δημιουργοί σε μια εκδήλωση

Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε δύο μεγάλους γάλλους δημιουργούς του 20ού αιώνα, τον συγγραφέα Ζορζ Μπερνανός (1888-1948) και τον σκηνοθέτη Ρομπέρ Μπρεσόν (1901-1999), διοργανώνουν ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων, η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Φιλολόγων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με αφορμή την πρόσφατη έκδοση στα ελληνικά του κορυφαίου μυθιστορήματος του Μπερνανός «Το ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου» (εκδόσεις Πόλις, 2017).

O συγγραφέας, επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης θα παρουσιάσει την περιπετειώδη ζωή του συγγραφέα, το μυθιστόρημα επικεντρωμένο στο ημερολόγιο ενός επαρχιακού, αγράμματου και άρρωστου ιερέα, που δίνει έναν αδυσώπητο αγώνα κατά της αμαρτίας για τη χαμένη χαρά της ζωής, για τη συνύπαρξη, αντιμέτωπος με τον κόσμο της δύναμης του κακού, του κυνισμού, της ιδιοτέλειας και του ατομικού συμφέροντος.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ομότιτλης ταινίας, που γύρισε το 1951 ο Μπρεσόν, βασισμένη στο μυθιστόρημα.

Για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ομίλου Βενετσάνος Μαυρέας, ο οποίος στάθηκε και στη συνεργασία με τους συνδιοργανωτές, εκφράζοντας την πίστη πως θα έχει συνέχεια με την πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων.

Στη δυνατότητα των περαιτέρω συνεργασιών του Ομίλου με ζωντανές δυνάμεις της πόλης, εστίασε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, αναφερόμενος με κολακευτικά λόγια τόσο στον Ελληνογαλλικό Σύλλογο όσο και την ΚΟΠΙ.

Τη χαρά για τη συνεργασία με τον Όμιλο εξέφρασε και η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μανταλένα Κιρκιασαριάν, ευχόμενη να ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. «Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα αναδειχθεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του γαλλικού πολιτισμού. Ο Μπερνανός είναι ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας και το συγκεκριμένο έργο έχει βραβευτεί», τόνισε.

Τιμή χαρακτήρισε τη συμμετοχή στην εκδήλωση και το μέλος της ΚΟΠΙ Κωνσταντίνος Γκουντρουμπής, καθώς προβάλει ένα μέρος της καλής λογοτεχνίας και του καλού σινεμά.

 

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στις επόμενες προγραμματισμένες δραστηριότητες του Ομίλου αναφέρθηκε ο γραμματέας του Δημήτρης Σιώτος, κάνοντας γνωστό πως σύντομα θα κυκλοφορήσει και ένα απολογιστικό δίφυλλο με τις εκδηλώσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της δράσης του.

Στις 25 Μαΐου θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό», σε μια περίοδο, που το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Με τους συγγραφείς θα συζητήσουν ο επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρος Φλιτούρης και ο καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ.

Θα ακολουθήσει στις 11 Ιουνίου η εκδήλωση «Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: προοπτικές και προκλήσεις», σε συνεργασία με την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Λουκάς Χριστοφόρου και τα μέλη της Ηλίας Κονοφάγος και Ραφαήλ Μωυσής.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | Η Λυρική Παμβώτις τιμά τον Αν. Παπασταύρο

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η 12η Λυρική Παμβώτις, μία από...

11.08.18 | Με θέατρο, ομιλίες, προβολές και Θηβαίο

Ο Χρήστος Θηβαίος πρόκειται να «κλείσει» το 9ο Συμπόσιο Γλυπτικής, που πραγματοποιείται στο...

10.08.18 | Ένα «βραχιολάκι» με εκπτώσεις

Υπόθεση όλης της πόλης επιχειρεί να κάνει τον 12ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων η Οργανωτική Επιτροπή του...

09.08.18 | Ένα βιβλίο για την Αμπελιά

Το βιβλίο του Γιώργου Τσόλη με τίτλο «Βοδίβιστα - Από την κέραμο έως τις όρνιθες» παρουσιάζεται το...

08.08.18 | Αποκαλύφθηκε βοτσαλωτό δάπεδο

Βοτσαλωτό δάπεδο, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού, εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές...

07.08.18 | Έργα του Θεόφιλου και του Σ. Σόρογκα στη...

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ θα παραστεί στα εγκαίνια ενός μικρού, αλλά ιδιότυπου μουσείου...

04.08.18 | Αναζητώντας τις κοινές τους ρίζες

Άνω και Κάτω Πεδινά, Άνω και Κάτω Λουσοί, Λουσικά και Άνω Σουδεναίικα: Έξι χωριά στην Ήπειρο και...

03.08.18 | «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» στη Σκλίβανη

Πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που διοργανώνει η Αδελφότητα Σκλιβανιτών...