Σάββατο, 12 Μαΐου 2018
|

Δύο γάλλοι δημιουργοί σε μια εκδήλωση

Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε δύο μεγάλους γάλλους δημιουργούς του 20ού αιώνα, τον συγγραφέα Ζορζ Μπερνανός (1888-1948) και τον σκηνοθέτη Ρομπέρ Μπρεσόν (1901-1999), διοργανώνουν ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων, η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Φιλολόγων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με αφορμή την πρόσφατη έκδοση στα ελληνικά του κορυφαίου μυθιστορήματος του Μπερνανός «Το ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου» (εκδόσεις Πόλις, 2017).

O συγγραφέας, επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης θα παρουσιάσει την περιπετειώδη ζωή του συγγραφέα, το μυθιστόρημα επικεντρωμένο στο ημερολόγιο ενός επαρχιακού, αγράμματου και άρρωστου ιερέα, που δίνει έναν αδυσώπητο αγώνα κατά της αμαρτίας για τη χαμένη χαρά της ζωής, για τη συνύπαρξη, αντιμέτωπος με τον κόσμο της δύναμης του κακού, του κυνισμού, της ιδιοτέλειας και του ατομικού συμφέροντος.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ομότιτλης ταινίας, που γύρισε το 1951 ο Μπρεσόν, βασισμένη στο μυθιστόρημα.

Για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ομίλου Βενετσάνος Μαυρέας, ο οποίος στάθηκε και στη συνεργασία με τους συνδιοργανωτές, εκφράζοντας την πίστη πως θα έχει συνέχεια με την πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων.

Στη δυνατότητα των περαιτέρω συνεργασιών του Ομίλου με ζωντανές δυνάμεις της πόλης, εστίασε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, αναφερόμενος με κολακευτικά λόγια τόσο στον Ελληνογαλλικό Σύλλογο όσο και την ΚΟΠΙ.

Τη χαρά για τη συνεργασία με τον Όμιλο εξέφρασε και η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μανταλένα Κιρκιασαριάν, ευχόμενη να ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. «Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα αναδειχθεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του γαλλικού πολιτισμού. Ο Μπερνανός είναι ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας και το συγκεκριμένο έργο έχει βραβευτεί», τόνισε.

Τιμή χαρακτήρισε τη συμμετοχή στην εκδήλωση και το μέλος της ΚΟΠΙ Κωνσταντίνος Γκουντρουμπής, καθώς προβάλει ένα μέρος της καλής λογοτεχνίας και του καλού σινεμά.

 

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στις επόμενες προγραμματισμένες δραστηριότητες του Ομίλου αναφέρθηκε ο γραμματέας του Δημήτρης Σιώτος, κάνοντας γνωστό πως σύντομα θα κυκλοφορήσει και ένα απολογιστικό δίφυλλο με τις εκδηλώσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της δράσης του.

Στις 25 Μαΐου θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό», σε μια περίοδο, που το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Με τους συγγραφείς θα συζητήσουν ο επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρος Φλιτούρης και ο καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ.

Θα ακολουθήσει στις 11 Ιουνίου η εκδήλωση «Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: προοπτικές και προκλήσεις», σε συνεργασία με την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Λουκάς Χριστοφόρου και τα μέλη της Ηλίας Κονοφάγος και Ραφαήλ Μωυσής.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Ο αγώνας για τον Ασπροπάρη συνεχίζεται

Το διασυνοριακό πρόγραμμα Life+ Φύση για την προστασία του Ασπροπάρη αναδείχτηκε νικητής των...

23.05.18 | «Έλα στη θέση μου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Εκδήλωση με τίτλο «Έλα στη θέση μου» οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία...

22.05.18 | Έστειλαν μηνύματα μέσα από τις δράσεις τους

Με τρεις ιδέες, που τις μετουσίωσαν σε δράσεις, συμμετείχε και φέτος η ανοικτή εθελοντική ομάδα...

19.05.18 | «Χάλκινη» διάκριση με γιαννιώτικη συμμετοχή

Με ένα χάλκινο βραβείο συνοδεύτηκε η συμμετοχή δύο μαθητών λυκείων των Ιωαννίνων στο 25ο Διεθνές...

18.05.18 | Run Stavraki το Σάββατο

Τη «2η γιορτή αθλητισμού στο Σταυράκι», διοργανώνει η ενορία Σταυρακίου, σε συνεργασία με τα...

17.05.18 | Ανακαλύψτε τα μουσεία με τη βοήθεια της...

Με ξεχωριστές και καινοτόμες δράσεις συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στον εορτασμό της...

16.05.18 | «Οι καιροί αλλάζουν, τα πανηγύρια μένουν»

Με θέμα «Τα πανηγύρια μας. Οι καιροί αλλάζουν, τα πανηγύρια μένουν», διοργανώνεται το 6ο Θερινό...

15.05.18 | Σύνδεση

«Κάθε Τετάρτη έχω γενέθλια», Χ., 6 ετών, λαμβάνει παρέμβαση παιγνιοθεραπείας κάθε Τετάρτη