Σάββατο, 7 Απριλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Θρίλερ μυστηρίου στο Σούλι του 1800

Ένα ιστορικό µυθιστόρηµα µε αφηγηµατικό κορµό θρίλερ µυστηρίου για τη θολή εποχή πριν την Επανάσταση του 1821 αποτελεί το «Μαύρο Φυλαχτό» του Βαγγέλη Μπέκα, το οποίο είναι το τέταρτο µυθιστόρηµα του πρεβεζάνου συγγραφέα.

Στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ο Βαγγέλης Μπέκας αναβιώνει µια ηρωική εποχή, µια εποχή ταυτισµένη µε την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, µε τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.

Η ενδελεχής ιστορική έρευνα, σε συνδυασµό µε την κινηµατογραφική της αποτύπωση, συνθέτουν ένα πολυεπίπεδο µυθιστόρηµα, που βρίσκει τη χρυσή τοµή ανάµεσα στη µυθοπλασία και τα ιστορικά συµβάντα, αναδύοντας µέσα από τις σελίδες του τα ήθη, τα έθιµα, τις παραδόσεις, τους άγραφους νόµους, µα, κυρίως, την αξία της πατρίδας.

«1797. Η αριστοκρατία των Βενετών καταρρέει στα Επτάνησα και η δηµοκρατία των Γάλλων καταφθάνει µαζί µε νέες ιδέες και ιδανικά. Η Γαλλική Επανάσταση εξαπλώνεται.

Το κριτήριο των οπλαρχηγών στέλνει τον Μάρκο κατάσκοπο του Σουλίου στην Κέρκυρα, για να µάθει αν οι Γάλλοι έρχονται ως φίλοι ή εχθροί. Ο Αλή Πασάς παραµονεύει. Όπλα του Μάρκου, οι γνώσεις που αποκόµισε στις ξακουστές σχολές των Ιωαννίνων, η ευστροφία και η µουσική. Αχίλλειος πτέρνα του, η έλλειψη θάρρους, αν και Σουλιώτης. Φιλοξενείται στο αρχοντικό του µεγαλέµπορα σιορ Μάντακα, όπου µαγεύεται από την αρχόντισσα και την κόρη της, γυναίκες που αποπνέουν φραντσέζικο αέρα. Παριζιάνικα αρώµατα και Σούλι: δυο κόσµοι συγκρούονται µέσα του· δυο κόσµοι, όπου οι γυναίκες γράφουν ιστορία.

Στην Κέρκυρα ο Μάρκος εµποτίζεται µε τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, που εφαρµόζονται στο νησί και γίνεται φίλος µε τον Περραιβό, τον τελευταίο Έλληνα που είδε ζωντανό τον Ρήγα Φεραίο. Όµως, ένας φόνος τον γυρίζει πίσω. Κι όταν κάποιος χάλαγε γυναίκα στο Σούλι, όφειλες να σκοτώσεις τέσσερις άντρες από τη φάρα του φονιά, για να έρθει το αίµα στα ίσα. Ο Μάρκος µυρίζει αίµα και πισωπατά.

Τότε ο Αλή Πασάς ορµά στο Σούλι κι ο Μάρκος παγιδεύεται στο πλέγµα του έρωτα, της βεντέτας και της πατρίδας, που κινδυνεύει από τους Οθωµανούς. Έρωτας, αδερφή, χρέος. Κόκκινο σαν αίµα. Και µες στον χαλασµό της µάχης των χριστιανών µε τους µουσουλµάνους, το µαύρο φυλαχτό γίνεται ευχή και κατάρα για µια λύση», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976 και σήµερα ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δηµιουργικής γραφής. Έχουν εκδοθεί ακόµα τρία µυθιστορήµατά του: Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του µυθιστόρηµα «Tο 13o υπόγειο», το 2011 ακολούθησε το µυθιστόρηµα «Φετίχ» και το 2013 «Οι αισιόδοξοι». Επίσης, συµµετέχει στις συλλογές διηγηµάτων «Ιστορίες βιβλίων και Crisis 10+1». Διηγήµατά του έχουν δηµοσιευτεί ακόµα σε εφηµερίδες και περιοδικά, ενώ δύο εξ αυτών, «Τα σκοτάδια» και «Το µεγαλύτερο έγκληµα», έχουν δραµατοποιηθεί και ανεβαστεί σε θεατρική παράσταση.

Το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο για σενάριο µεγάλου µήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος («Η χύτρα»). Μία χρονιά νωρίτερα, του είχε απονεµηθεί έπαινος στον ετήσιο διαγωνισµό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στην κατηγορία διασκευασµένο λογοτεχνικό έργο, για σενάριο µεγάλου µήκους, που βασίστηκε στο µυθιστόρηµά του «Tο 13ο υπόγειο». Δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική οµάδα Barouak, η οποία ασχολείται µε την παραγωγή βιντεοποιηµάτων και άλλων οπτικοακουστικών project.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Ποδηλατώντας τον Γύρο της Λίμνης

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ποδηλατών πραγματοποιήθηκε η ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη...

21.09.18 | Σήμερα έχει ποδηλατοβόλτα

Με… ορθοπεταλιές ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Λίμνης, που αποτελεί κάθε χρόνο την εισαγωγή στο διήμερο...

20.09.18 | Από τους μύθους και τους θρύλους… στον Γύρο...

Έναν εικονικό γύρο της Παμβώτιδας, λίγα 24ωρα πριν δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η εκκίνηση του...

19.09.18 | Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας, καθώς ακόμη και μια ολιγόλεπτη άσκηση μπορεί να...

18.09.18 | H επιστημονική κληρονομιά του Πάνου Δημ....

Μια εκδήλωση προς τιμήν του λογοτέχνη, συγγραφέα και ερευνητή Πάνου Τζιόβα πραγματοποιείται την...

15.09.18 | «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω»

Mια ενημερωτική ιατρική ημερίδα με τίτλο «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω» συνδιοργανώνουν ο 12ος...

14.09.18 | Όλα τα νέα δεδομένα επί τάπητος

«Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» είναι το θέμα της επιστημονικής...

13.09.18 | 45 «κυρίες» από σήμερα στην Ήπειρο

Η ΦΙΛΠΑ, η μεγαλύτερη και παλαιότερη λέσχη κλασικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα, διοργανώνει φέτος το...