Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στη θέση των μαθητών

Από την αθρόα προσέλευση 200 και πλέον εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων χαρακτηρίστηκε η ημερίδα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Ο εκπαιδευτικός στον 21ο αιώνα-Σύγχρονες βιωματικές προτάσεις για αυτομόρφωση», η οποία διοργανώθηκε υπό την εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, το περασμένο Σάββατο, στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μεταξύ των οποίων αρκετοί από σχολεία νομών της Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Φλώρινας και Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων αρχιμανδρίτης Ιωήλ, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Παντελής Κολόκας και ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τού πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Αναστάσιος Μικρόπουλος.
Η διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων Ελένη Παπανικολάου παρουσίασε στο κοινό δύο εξέχουσες προσωπικότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη και τον γενικό γραμματέα της Φιλεκπαιδευτικής, καθηγητή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Ο κ. Μπαμπινιώτης, στην εισήγησή του με τίτλο «Η σημασία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την κατάκτηση της γλώσσας: Μια νέα προσέγγιση», παρουσίασε μια καινοτόμο πρόταση της διδασκαλίας της γραμματικής, τονίζοντας ότι η «κρίσιμη ηλικία» για την κατάκτηση της μητρικής γλώσσας είναι η περίοδος των 2 έως 12 ετών, και ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε με θέμα «Μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα παιδικής ηλικίας. Η ψυχοπαιδαγωγική διαχείρισή τους στο σχολείο και στην οικογένεια: δώδεκα συν τρεις (12+3) προτάσεις».
Στην ημερίδα, εκτός από τις δύο κεντρικές εισηγήσεις, πραγματοποιήθηκαν δύο ζώνες παράλληλων εισηγήσεων-εργαστηρίων με οργανωμένες δραστηριότητες, από διακεκριμένους στον χώρο της εκπαίδευσης επιστήμονες.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν τη μοναδική ευκαιρία να «μπουν στη θέση των μαθητών τους», να παρακολουθήσουν, να συζητήσουν, να συνεργαστούν και να προβληματιστούν πάνω στις σύγχρονες μεθόδους, με τις οποίες μπορεί το καθημερινό μάθημα να οργανωθεί και να εμπλουτιστεί. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε κάθε αίθουσα, σε επίπεδο παιδαγωγικό και επιστημονικό, υπό τον συντονισμό των Σχολικών Συμβούλων, υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμος και επωφελής και έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να επιλύσουν τις απορίες τους, να καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις και γενικά να αλληλεπιδράσουν με τους συναδέλφους τους.

 Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

13.11.18 | Τίμησαν τους πεσόντες Κρήτες 106 χρόνια μετά

Ελάχιστη οφειλόμενη τιμή προς τους πεσόντες Κρήτες, εθελοντές στη μάχη της 23ης Δεκεμβρίου 1912...

10.11.18 | Σεμινάριο ιστορίας με τη Μ. Ευθυμίου

Ένα τρίωρο σεμινάριο για την ιστορία, με τίτλο «Μεγάλες τομές στην ιστορία της ανθρωπότητας» και...

09.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

08.11.18 | «Το Χωριό του Αι Βασίλη»

Με «Το Χωριό του Αι Βασίλη» ξεκινά η λειτουργία του Ψυχαγωγικού Πάρκου Φρόντζου, στο οποίο θα...

07.11.18 | Μια δράση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα...

06.11.18 | Τιμήθηκε η ιστορική μάχη της Γκραμπάλας

Τη μάχη της Γκραμπάλας και το Έπος του 1940 τίμησε ο δήμος Ζαγορίου την Κυριακή, στον ομώνυμο Τύμβο...

03.11.18 | «Bioprospect» για τη βιοποικιλότητα των δασών

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «BIOPROSPECT: Conservation and...