Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017
|

Εικόνες και μνήμη, με λόγο δημοσιογραφικό

Μια «βουτιά» στην ιστορία της πόλης, μέσα από τον δημόσιο χώρο και οθωμανικά κτίρια που χάθηκαν ή άλλαξαν χρήσεις κατά τη διάρκεια των ετών, αποτελεί η έκδοση «25+1 Ρετρό Ιστορίες» του Τύπου Ιωαννίνων typos-i.gr και της ΣΧΗΜΑ ΚοινΣΕπ.

Πρόκειται για μια προσεγμένη και καλαίσθητη, δίγλωσση, έκδοση, με κείμενα των δημοσιογράφων Βαρβάρας Αγγέλη και Γιώργου Τσαντίκου, που επιχειρεί να συνδέσει το οθωμανικό -και όχι μόνο- παρελθόν με την πόλη και, ταυτόχρονα, να παρουσιάσει στιγμές της ιστορίας της πόλης, μέσα από αρχεία, όπως το αρχείο των πρακτικών αποφάσεων του δήμου Ιωαννιτών, αλλά και πλήθος ακόμη πηγών.

Η παρουσίαση προσέλκυσε πλήθος κόσμου, ενώ, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Θωμάς Γιωτίτσας και Θανάσης Μανταλόβας, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης και ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Για το βιβλίο μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης, ο ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας στο ΤΕΙ Ηπείρου Γιάννης Πάσχος και η συγγραφέας του βιβλίου Βαρβάρα Αγγέλη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Τσαντίκος.

«Χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση νοσταλγίας και εξωραϊσμού του παρελθόντος, όπως σημειώνουν οι επιμελητές, το βιβλίο μας παρουσιάζει 26 ιστορίες που αφορούν γεγονότα και στιγμιότυπα από την ιστορία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του δημόσιου χώρου στα Γιάννενα, σε ένα αμάλγαμα του παλαιού και του νέου, στον διαρκή αγώνα επιβίωση της μνήμης και της εικόνας, από την περίοδο του οθωμανικού παρελθόντος μέχρι σχεδόν την εποχή μας. Υψώνει ένα νέο επίπεδο συνείδησης του χώρου, επίπεδο που επάνω του να μπορούμε ως κάτοικοι αυτής της πόλης πραγματικά να οικοδομήσουμε και προπαντός να στοχαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σμύρης.

«Η παλιά πόλη είναι μέσα μας, κοινή κληρονομιά, κοινό αίμα, είναι ο κοινός τόπος που ήρθαμε όταν γεννηθήκαμε και θα αφήσουμε όταν πεθάνουμε, είναι ό,τι έχουμε κοινό με αυτούς που ζουν, με αυτούς που πέρασαν και με αυτούς που θα ‘ρθουν. Η μαγεία της πόλης, η μαγεία της λίμνης θα μας ακολουθεί για πάντα, είναι κομμάτι του βαθύτερου εαυτού μας. 25 συν 1 ρετρό ιστορίες ανοίγουν την αυλαία μιας άλλης εποχής, η παλιά πόλη ξετυλίγεται, οι άνθρωποι της στη σκηνή, εμείς θεατές, εισιτήριο οι μνήμες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Πάσχος.

Όπως τόνισε η Β. Αγγέλη, στόχος του βιβλίου δεν είναι να αναλάβουν τον ρόλο άλλων επιστημόνων, όπως των ιστορικών, αρχιτεκτόνων ή αρχαιολόγων. «Τα κείμενα είναι γραμμένα με βάση τον δημοσιογραφικό λόγο. Ένας από τους βασικούς ρόλους του δημοσιογραφικού λόγου είναι ο διαμεσολαβητικός. Στην ουσία δημιουργήσαμε ένα παζλ από πληροφορίες, μελέτες και μύθους του παρελθόντος, βάζοντας και το δικό μας ερευνητικό 'λιθαράκι', και φτιάξαμε ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν για την πόλη μας», σημείωσε.

Στην παρέμβασή του, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρύτανης Γ. Καψάλης σημείωσε ότι το βιβλίο προσκαλεί τον καθένα να μάθει περισσότερα για όσα βλέπει καθημερινά σε αυτή την πόλη, αλλά που δε γνωρίζει την ιστορία τους. «Είναι μία ολόκληρη ταινία, μία πορεία και μία διαδρομή σε μία δύσκολη, αλλά σημαντική εποχή της πόλης και της πατρίδας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι συντελεστές του βιβλίου είναι οι Βαρβάρα Αγγέλη, Γιώργος Τσαντίκος, Θανάσης Γούσης (γραφιστικά), Γιώργος Πατέλης (σελιδοποίηση), Φωτεινή Κυριακού (μετάφραση στα αγγλικά) και Τάκης Μανδέλης (κόμικς).
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.01.18 | Οι μαθητές μετρούν τους σεισμούς

Δύο σχολεία της Ηπείρου, το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και το Γυμνάσιο Αγνάντων Άρτας, είναι μεταξύ...

19.01.18 | Μπαίνουν στον ευρωπαϊκό χάρτη

Τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας να γίνουν γνωστές και στο εξωτερικό οι δυνατότητες ανάπτυξης...

18.01.18 | Προστάτης της Προεδρικής Φρουράς ο Νεομάρτυς...

Προστάτης Άγιος της Προεδρικής Φρουράς ανακηρύχθηκε ο πολιούχος των Ιωαννίνων, Άγιος Γεώργιος εξ...

17.01.18 | Παραδίδεται η συνεδριακή αίθουσα

Από τον επόμενο μήνα θα είναι διαθέσιμη για χρήση η νέα συνεδριακή αίθουσα στο Πανηπειρωτικό Εθνικό...

16.01.18 | Ένα… σπίτι γεμάτο δώρα για τα παιδιά της...

Πέρα από τις γιορτινές δράσεις, τα παιχνίδια, τα παραμύθια, τις παραστάσεις και το θέατρο, τα...

13.01.18 | Ζωντανεύει η ιστορική μνήμη στη Μεγαλόχαρη...

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για την κήρυξη της επανάστασης του 1854 στη Μεγαλόχαρη Άρτας...

12.01.18 | Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας

Σε λειτουργία τίθεται από τις 22 Ιανουαρίου το «μητρώο Πολιτών», το νέο πληροφοριακό σύστημα...

11.01.18 | «Μια οικογένεια, μια εποχή» μέσα από τα...

Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες του γιατρού Νισήμ Λεβή, που καλύπτουν την εποχή από τα τελευταία...