Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα βιβλίο για το Ανήλιο και τους ανθρώπους του

Το βιβλίο «Στη σκιά του ήλιου – το Ανήλιο της Πίνδου» του ηπειρώτη δημοσιογράφου Φώντα Χήτα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Επτάλοφος», παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή, τις ρίζες και τη βλάχικη κοινωνία του Ανηλίου της Πίνδου, κι ακόμη τις μορφές που ανέδειξε ο τόπος, τις δράσεις και την προσφορά τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις ενός τόπου με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική ιστορία γενικότερα.
Όπως είπε ο συγγραφέας, «ο τίτλος του βιβλίου φυσικά και είναι αλληγορικός, για έναν τόπο, μια κοινωνία, που από τα παλιά, την ύπαρξη του ως τις μέρες μας, πορεύτηκε μαζί με τον σπουδαίο γείτονα, το σημερινό Μέτσοβο.Η λαλιά μας, ελληνική και βλαχική, η ιστορική κοινωνική διαδρομή, η πολιτιστική μας ταυτότητα, σηματοδότησαν αιώνες τώρα, την κοινή πορεία των άλλοτε μαχαλάδων του Μετσόβου, Προσήλιο και Ανήλιο, «του Φλόκα το στερέωμα», κατά τον πρωτοευεργέτη μας. Κοινή διαδρομή, που δε θα πρέπει να λησμονιέται, όταν γίνεται η ιστορική προσέγγιση και καταγραφή, η αναφορά σε σπουδαίες προσωπικότητες του κοινού μας τόπου, κάτι που το βιβλίο αυτό επιχειρεί να πράξει από την πλευρά του. Οι αναφορές στη βλαχική γλώσσα, όπου κρίθηκε απαραίτητο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς απλουστεύσεις και φοβικά σύνδρομα άλλων εποχών».
Οι προσωπικότητες που αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες της έκδοσης και σχετίζονται άμεσα με το Ανήλιο, είναι ο Φιλικός Αναστάσιος Μανάκης, που μετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, η σύζυγος του Μιχαήλ Τοσίτσα Ελένη, ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης Βασιλάκης Ρέκατας, ο ιερομόναχος Βενέδικτος Πετράκης και η εξέχουσα προσωπικότητα της Ιατρικής, εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα στην καταπολέμηση της ελονοσίας, Νάσος Μαντέκος.
Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο δημοσιογράφος – συγγραφέας και συνιδρυτής των εκδόσεων «Επτάλοφος» Αλέκος Παπαδόπουλος, βραβευμένος με το Βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί», ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Προβόπουλος, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Σωτήρης Τριανταφύλλου και ο διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής στο Σισμανόγλειο και πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσοβιτών Αθήνας Αποστόλης Μπίσας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κορακής.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.10.18 | Μνήμες του Άουσβιτς στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου...

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...