Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα βιβλίο για το Ανήλιο και τους ανθρώπους του

Το βιβλίο «Στη σκιά του ήλιου – το Ανήλιο της Πίνδου» του ηπειρώτη δημοσιογράφου Φώντα Χήτα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Επτάλοφος», παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή, τις ρίζες και τη βλάχικη κοινωνία του Ανηλίου της Πίνδου, κι ακόμη τις μορφές που ανέδειξε ο τόπος, τις δράσεις και την προσφορά τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις ενός τόπου με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική ιστορία γενικότερα.
Όπως είπε ο συγγραφέας, «ο τίτλος του βιβλίου φυσικά και είναι αλληγορικός, για έναν τόπο, μια κοινωνία, που από τα παλιά, την ύπαρξη του ως τις μέρες μας, πορεύτηκε μαζί με τον σπουδαίο γείτονα, το σημερινό Μέτσοβο.Η λαλιά μας, ελληνική και βλαχική, η ιστορική κοινωνική διαδρομή, η πολιτιστική μας ταυτότητα, σηματοδότησαν αιώνες τώρα, την κοινή πορεία των άλλοτε μαχαλάδων του Μετσόβου, Προσήλιο και Ανήλιο, «του Φλόκα το στερέωμα», κατά τον πρωτοευεργέτη μας. Κοινή διαδρομή, που δε θα πρέπει να λησμονιέται, όταν γίνεται η ιστορική προσέγγιση και καταγραφή, η αναφορά σε σπουδαίες προσωπικότητες του κοινού μας τόπου, κάτι που το βιβλίο αυτό επιχειρεί να πράξει από την πλευρά του. Οι αναφορές στη βλαχική γλώσσα, όπου κρίθηκε απαραίτητο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς απλουστεύσεις και φοβικά σύνδρομα άλλων εποχών».
Οι προσωπικότητες που αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες της έκδοσης και σχετίζονται άμεσα με το Ανήλιο, είναι ο Φιλικός Αναστάσιος Μανάκης, που μετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, η σύζυγος του Μιχαήλ Τοσίτσα Ελένη, ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης Βασιλάκης Ρέκατας, ο ιερομόναχος Βενέδικτος Πετράκης και η εξέχουσα προσωπικότητα της Ιατρικής, εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα στην καταπολέμηση της ελονοσίας, Νάσος Μαντέκος.
Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο δημοσιογράφος – συγγραφέας και συνιδρυτής των εκδόσεων «Επτάλοφος» Αλέκος Παπαδόπουλος, βραβευμένος με το Βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί», ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Προβόπουλος, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Σωτήρης Τριανταφύλλου και ο διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής στο Σισμανόγλειο και πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσοβιτών Αθήνας Αποστόλης Μπίσας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κορακής.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.04.18 | Ημέρες χειροτεχνίας σε Ζαγόρι, Γιάννενα και...

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ολοκληρώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών...

20.04.18 | Επιλογή σπουδών και επαγγέλματος

Εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού με θέμα την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος διοργανώνει ο...

19.04.18 | Σεμινάρια επιμόρφωσης με βιντεομαθήματα

Διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης με βιντεομαθήματα οργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου...

18.04.18 | «Όρθιος Αργαλειός: υφαίνουμε το μέλλον»

Στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας» συμμετέχουν τη φετινή χρονιά η Αδελφότητα Σκλιβανιτών...

17.04.18 | Ένα δέντρο μια φορά – κάπου αλλού…

Trees are poems the earth writes upon the sky, K. Gibran

14.04.18 | Ο Κ. Λυκέτσος μιλά για το Αλτσχάιμερ και τις...

Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της Αμερικής, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου...

13.04.18 | Η τέχνη της κοσμηματοποιίας στο Μουσείο...

Δράση με τίτλο «Κόσμημα: Η αρχαία κληρονομιά στα χέρια των δημιουργών του σήμερα» οργανώνει, στο...

12.04.18 | Σχολές canyoning και αναρρίχησης βράχου

Σχολή canyoning (κατάβαση φαραγγιών) από τις 29 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου και Σχολή αρχαρίων...