Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
|

Εκστρατεία για να σπάσει η σιωπή

Μια εκστρατεία ώστε να «σπάσει» η σιωπή γύρω από τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είτε λόγω των κοινωνικών συμβάσεων, είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού ή ακόμη με νομικά και θεσμικά κενών, έχει ξεκινήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε ολόκληρη τη χώρα, με τα στελέχη του και τον πρόεδρο Κ. Γιαννόπουλο να βρίσκονται χθες στα Γιάννενα.

Το μήνυμα «Μένει μυστικό», ως κεντρικό σύνθημα αυτής της καμπάνιας, αποτυπώνει τη δυσκολία που υπάρχει στο να περιοριστεί ένα φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας. Ένα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα έχει κακοποιηθεί ή πρόκειται να κακοποιηθεί σεξουαλικά, στοιχείο που αποδεικνύει ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στην προσπάθεια για «θωράκιση» των παιδιών μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά και την άρση όλων των εμποδίων, που οδηγούν τέτοια περιστατικά να μένουν μυστικά.

Ο φόβος, η ντροπή, η ενοχή των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης τα κάνει να μη μιλούν, ενώ ακόμη και οικογένειες ή κοινωνίες προσπαθούν να «κρύψουν» σεξουαλικά εγκλήματα προκειμένου να αποφύγουν την κατακραυγή και τον στιγματισμό. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα εμπόδια.

«Σήμερα ένα παιδί που έχει δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση στη χώρα μας, πρέπει να μιλήσει και να περιγράψει τι έγινε και πως έγινε σε δώδεκα διαφορετικά άτομα, ενώ άλλες χώρες έχουν βρει τον τρόπο με τα “Σπίτια του παιδιού” να το κάνουν», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας πως για το σκοπό αυτό το «Χαμόγελο» έχει δημιουργήσει το «Σπίτι του Παιδιού» και ζητά από τις υπηρεσίες να το λειτουργήσουν.

Σημείωσε, παράλληλα, πως θα πρέπει και στη χώρα μας να επικρατήσει ο όρος «σεξουαλική κακοποίηση» έναντι της «παιδικής πορνογραφίας», αφού είναι δεδομένο πως για την παραγωγή πορνογραφικού υλικού που περιλαμβάνει παιδιά, πρόκειται για παιδιά-θύματα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.

«Ανοίγουμε τον φάκελο “σεξουαλική κακοποίηση παιδιών” από την αγωνία μας για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να αναδειχθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, να καταγραφούν οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να κινητοποιηθούν οι πολίτες.

 

Αρωγός και η ηπειρος

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένει μυστικό», πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση και συζήτηση στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, παρουσία εκπροσώπων της περιφέρειας, των δήμων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, της αστυνομίας, των εισαγγελικών αρχών, ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας, των κοινωνικών υπηρεσιών, συλλόγων, φορέων και των στελεχών του «Χαμόγελου».

«Μέσα από την εκστρατεία αυτή θα δουλέψουμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να καταγράψουμε κοινές προτάσεις απ’ όλη την Ελλάδα και να κινητοποιήσουμε τα αρμόδια όργανα του κράτους, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την πρόληψη, εντός και εκτός των σχολικών κοινοτήτων, και να θωρακίσουμε με γνώσεις τα παιδιά. Προσπαθούμε για το ιδανικό και υπηρετούμε όλοι μας το εφικτό για την προστασία των παιδιών, αποφεύγοντας την περαιτέρω θυματοποίησή τους», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος στη σύσκεψη που συντόνισε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος.

«Όλοι οι φορείς της Ηπείρου θα σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στον χαιρετισμό του, και ευχήθηκε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, στον οποίο θα κατατεθεί το ψήφισμα με προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το ψήφισμα, το οποίο καλούνται όλοι οι πολίτες να υπογράψουν (www.meneimystiko.gr), ζητά να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα, στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα., να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί–θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες, να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών, να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες), να απαιτείται ειδικό πιστοποιητικό λευκού μητρώου σε σχετικά αδικήματα για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλες τις υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά, να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τέλος να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά, να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, και να τηρείται μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.10.18 | Νέα χρονιά με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα

Με δύο προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας συνεχίζει την υλοποίηση των...

17.10.18 | Μνήμες του Άουσβιτς στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου...

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...