Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

«Χτίζοντας γέφυρες» για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Ένα σεμινάριο με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες», που στοχεύει στην ενεργοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων των ορεινών περιοχών, οργανώνεται το τριήμερο 13 έως 15 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Δύο Στέρνες» στη Βίτσα, από το Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία» και το «Ινστιτούτο Διδασκαλίας, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης» (ΙΜΕΔΑ), με την υποστήριξη των τοπικών φορέων, του δήμου Ζαγορίου και της περιφέρειας Ηπείρου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αλλά και μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και άλλων πρωτοβουλιών, που σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η τουριστική κοινότητα του Ζαγορίου, μέσα από συζητήσεις, έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Παρόλο που στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες προσεγγίσεις για συντονισμένη δράση, παραμένει δύσκολο να αλλάξουν οι υφιστάμενες νοοτροπίες.
Το σεμινάριο, σύμφωνα με τους οργανωτές, αποτελεί το πρώτο βήμα μίας μακροπρόθεσμης προσπάθειας για να προωθηθεί η κουλτούρα για συνέργειες ανάμεσα στα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη του ζαγορίσιου τουρισμού.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις. Το σεμινάριο ξεκινά στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής με την εισήγηση των Markus Kaiser και δρ. Αθανάσιου Γραμμένου (FNF) για τους στόχους του συμμετοχικού σεμιναρίου, και ακολουθούν καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Β. Σπύρου και ασκήσεις γνωριμίας «Γνωρίζοντας τον άλλον». Η ημέρα θα κλείσει με δείπνο, όπου ο οικονομολόγος/business developer, δρ. Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Ειδικές όψεις των απομακρυσμένων περιοχών (κοινωνικές-οικονομικές-πολιτιστικές)».
Το Σάββατο, η ημερίδα ξεκινά στις 10 το πρωί με συζήτηση για τις προσδοκίες των συμμετεχόντων, ενώ στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρόπουλος θα αναφερθεί σε επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικής ανάπτυξης των απομακρυσμένων περιοχών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Θα ακολουθήσει εργασία σε ομάδες με θέμα «Γνωρίζοντας τον εαυτό μας».
Στις 2.30 το μεσημέρι θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εργασίας και στη συνέχεια, εισήγηση του κ. Θεοδωρόπουλου, με θέμα «Σκεφτόμαστε διαφορετικά –η υφιστάμενη κατάσταση και ο ορισμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων για το Ζαγόρι. Θα ακολουθήσει το εργαστήριο με θέμα «Ορίζοντας έναν χάρτη συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των τρόπων προώθησης –ορίζοντας τα αρνητικά στοιχεία και πως να τα ελαχιστοποιήσουμε».
Στο πρόγραμμα υπάρχει και ένας περίπατος έως το Μονοδένδρι και τη Μονή της Αγίας Παρασκευής, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωαννου θα μιλήσει με θέμα «Εντατικοποιώντας τις κοινές μας προσπάθειες –συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Την Κυριακή θα γίνουν εισηγήσεις με θέμα «Κοινωνικά δίκτυα, συνεργασία των φορέων και η έννοια του κοινωνικού κεφαλαίου» και παρουσιάσεις τοπικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών. Θα παρουσιαστούν «Η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων» από τον Αντώνη Κώτση Αβέρωφ (Οινοποιία Μετσόβου), «Ο αγώνας της επίγνωσης» από την Αρετή Στασινού (Zagori Mountain Running), «Προωθώντας τα τοπικά εχέγγυα» από τον Ιωάννη Χήτο (Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι) και «Το περιβάλλον στα σχέδιά μας» από την Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη (Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου).
Στις 2 το μεσημέρι, ο εισηγητής κ. Θεοδωρόπουλος θα αναφερθεί στο θέμα «Εισάγοντας την προσέγγιση του “πακέτου ομογενοποιημένου τοπικού προϊόντος” - Γαστρονομία, φυσικά μονοπάτια, ιστορία, εναλλακτικός τουρισμός, αξιοθέατα, φωτογραφική περιήγηση, ιατρικός τουρισμός, σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.ά.» και η ημερίδα θα κλείσει με την εισήγηση των ειδικών για το θέμα «Ενέργειες για την προώθηση διασύνδεσης, προσβασιμότητας, μεταφορών, ομογενοποιημένων υπηρεσιών και διεθνούς ενημέρωσης για την περιφέρεια».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.10.17 | Πλούσια και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Την υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας,...

20.10.17 | Τσάι και συμπάθεια, οίνος και αγάπη

«Ξύπνα μικρό μου κι άκουσε κάποιο μινόρε της αυγής…»

19.10.17 | Κερδίζει και το στοίχημα του αεραθλητισμού

Στον ουρανό των Ιωαννίνων θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων το Σαββατοκύριακο 21 και 22...

18.10.17 | Η τέχνη συναντά τη διατροφή

Στο πλαίσιο του έργου με τον διακριτικό τίτλο In_Nova Museum, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος...

17.10.17 | Αποκωδικοποιώντας τις δύσκολες συμπεριφορές

Έχοντας τη χαρά να δουλεύω θεραπευτικά με παιδιά και εφήβους, αλλά και μέσα από τις ομάδες παιδιών...

14.10.17 | Μηνύματα του ΚΕΘΕΑ σε αστικό λεωφορείο

Με τα κοινωνικά μηνύματα «Είμαστε εδώ, μην περιμένεις» και «Επόμενη στάση ΚΕΘΕΑ» «ντύθηκε» ένα από...

13.10.17 | Νέους εθελοντές αναζητά το Make-A-Wish

Μια ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την προσέλκυση νέων εθελοντών, πραγματοποιεί στα Γιάννενα το...

12.10.17 | Προγράμματα επιμόρφωσης και στο νέο...

Στην υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα...