Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017
|

Η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας

Η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας είναι το θέμα που επέλεξε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.), προωθώντας το αντίστοιχο μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για το 7ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, με μια ημερίδα, στην οποία εισηγητές θα είναι ο ψυχίατρος Στέφανος Μπέλλος με θέμα «Σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης ("BurnOut"): Ψυχοφυσιολογικός μηχανισμός, κλινική εικόνα, αντιμετώπιση», ο ιατρός εργασίας Σωτήρης Κουπίδης με θέμα «Η προαγωγή της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας –Αναγκαιότητα ή πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης;», οι νοσηλευτές της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χρήστος Ντάρδης και Σοφία Τετράκου με θέμα «Εργασιακή εξουθένωση στον χώρο της υγείας», ο Συμπαραστάτης του Δημότη Χρήστος Πάνος θα αναπτύξει το θέμα «Εργασία και ψυχική υγεία: Μία αθέατη σχέση σε κρίση», και η ημερίδα θα κλείσει με τον εκπρόσωπο τύπου και δημοσίων σχέσεων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Γιάννη Κεΐσογλου να αναφέρεται στην πρακτική αξία της πρόληψης, της έγκαιρης αναγνώρισης και της ορθής αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας εργαζομένων στον σύγχρονο χώρο εργασίας». Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
 «Είναι ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο είτε γιατί οι ψυχικά πάσχοντες και οι ψυχικές διαταραχές αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και φυσικά τους εργαζόμενους, σε μια εποχή που για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομική ύφεση, η εργασία πλέον, αντί να είναι δικαίωμα, είναι λοταρία», ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π., ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς, και πρόσθεσε: «Ένας στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Το κόστος σε υγεία και σε χαμηλή παραγωγικότητα είναι τεράστιο».
Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο δραματοθεραπείας για ενήλικες με τίτλο «Στον αντίποδα της επαγγελματικής εξουθένωσης», από το Εργαστήρι Δραματοθεραπείας «Ανοιχτό Παράθυρο» της Βίκυς Βάββα.
Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινά στις 11 το πρωί με ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, που θα περιλαμβάνουν την παιδική θεατρική παράσταση «Η παραμυθού της Σελήνης» από τη θεατρική ομάδα «Φτου και Βγαίνω», ζωγραφική για παιδιά και μικρές δημιουργίες από πηλό από το «Τέχνης Εργαστήρι», και κατασκευές και face painting από το Κέντρο Μελέτης Ελένη Θάνου.
Τέλος, στις 8 το βράδυ θα προβληθεί, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και με ελεύθερη είσοδο, η ταινία «Δύο ημέρες, μία νύχτα» («Deux jours, une nuit», Γαλλία - Βέλγιο, 2014, κατάλληλη 13+), με πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ, που αναφέρεται σε μια γυναίκα με κατάθλιψη, που επιστρέφοντας στη δουλειά της αντιμετωπίζει το φάσμα της απόλυσης. Την ταινία, η οποία προβάλλεται με την ευγενική χορηγία της Seven Group Ψυχαγωγική A.E., θα προλογίσει ο ψυχίατρος Φώτης Μωρόγιαννης και στο τέλος της θα ακολουθήσει συζήτηση.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν στο τηλέφωνο 2651039820 (τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00-15:00), ενώ, επιπλέον, σχετικό ενημερωτικό υλικό μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Ε.Π. www.epsep.gr.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.03.18 | Το δημαρχείο φωτίζεται στα κόκκινα

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση...

21.03.18 | Τα Γιάννενα θυμούνται 74 χρόνια μετά

Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα...

20.03.18 | Χωρίς τιμωρία

Οι στόχοι της διαπαιδαγώγησης, αν το καλοσκεφτούμε, οφείλουν να «βλέπουν» στο μέλλον, να αφορούν...

17.03.18 | Στα μονοπάτια της συγγραφής

Μάκη Σέργιου «Οι αριβίστες» Εκδόσεις «Ωκεανός» σελίδες 684

16.03.18 | Περπατήσαμε μαζί το δικό του βουνό

«Μάτια που απαύγαζαν τη φλόγα και το πάθος της ζωής, τη δίψα και την αγάπη του κόσμου. Αυτοί που...

15.03.18 | Εξελίξεις στα μεταβολικά νοσήματα των οστών

«Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών -Βιβλιογραφική Ενημέρωση» τιτλοφορείται η επιστημονική εκδήλωση που...

14.03.18 | «Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ» στο Παραλίμνιο

Με ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων υποδέχεται την Άνοιξη το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων....

13.03.18 | «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία»

Στη Σύρο μεταφέρεται φέτος το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»,...