Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017
|

Μια ξενάγηση στα παρασκήνια της τοπικής αυτοδιοίκησης

«Τα του Δήμου… “εν δήμω”» τιτλοφορείται το βιβλίο του πρώην δημάρχου Παμβώτιδος Γιώργου Κρανά, που έχοντας μια μακρόχρονη παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, επιχειρεί να ξεδιπλώσει το πώς επηρεάζουν τη ζωή μας οι αποφάσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία, αλλά κυρίως τα αποτελέσματα της απραξίας τους και οι ανεπίσημες ενέργειές τους.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, που ο ίδιος έγραψε και επιμελήθηκε, παρουσιάζει με έγγραφα και ντοκουμέντα τις ενέργειες των δημοτικών αρχών πάνω σε τρία κρίσιμα ζητήματα, «σκάνδαλα» όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει, που απασχόλησαν τον τότε δήμο Παμβώτιδος: την κακοδιαχείριση της πώλησης του «λόφου Καλούση», την προμήθεια ενός μεταχειρισμένου λεωφορείου ως καινούργιου και την επέκταση του σχεδίου στον Κατσικά.

Παράλληλα, κάνει την αποτίμηση της δημοτικής του θητείας: τα έργα που πραγματοποίησε, τα έργα που δε συνεχίστηκαν ποτέ από τους επόμενους, τα έργα που τον εμπόδισαν να υλοποιήσει. Μια πλειάδα θεμάτων, που απασχολούν ακόμα και σήμερα τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, οι οδικοί άξονες, το αποχετευτικό κ.λπ.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε εννέα κεφάλαια. Το πρώτο ασχολείται με τα δρώμενα της τετραετίας 1999-2002 στον δήμο Παμβώτιδος, οπότε ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην πρώτη διετία, το δεύτερο αφορά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2002, με νικήτρια την παράταξη που ήταν επικεφαλής, και το τρίτο και το τέταρτο την τετραετία της δικής του διοίκησης. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι στόχοι της δημοτικής αρχής και πως επετεύχθησαν, στο έκτο γίνεται λόγος για τα μεγάλα έργα υποδομών και ανάπτυξης, στο έβδομο ο τρόπος με τον οποίο η παράταξή του «αποχαιρέτησε» τη δημαρχία και το όγδοο αναφέρεται στο γιατί και το πώς ο δήμος Παμβώτιδος κατέληξε στον καλλικρατικό δήμο Ιωαννιτών. Τέλος, στο ένατο κεφάλαιο αναφέρεται στη δημοτική του πορεία μετά το 2010 και πως αυτή ανακόπηκε.

«Κάθε σελίδα του βιβλίου είναι μια αποκάλυψη και ταυτόχρονα μια επανάληψη. Μια πικρή επανάληψη όσων ο κόσμος ήδη έχει κουραστεί να διαπιστώνει καθημερινά: την απόλυτη αδιαφορία μερίδας της εξουσίας για τον τόπο τους, το απόλυτο ενδιαφέρον για το προσωπικό τους όφελος. Και παρόλο που το βιβλίο έχει καθαρά τοπικό χαρακτήρα, εύκολα μπορεί κανείς να κάνει την αναγωγή στην κεντρική πολιτική σκηνή και να καταλάβει πως φτάσαμε στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Αρκεί να υιοθετήσουμε το εμείς και όχι το εγώ», σημειώνει ο ίδιος ο Γιώργος Κρανάς για το βιβλίο του.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με...

13.07.18 | 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Κρυστάλλη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 150...

12.07.18 | «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες

Με το «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου περιμένουν οι νέοι να...

11.07.18 | Ηθικό χρέος η διατήρηση της μνήμης

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα τελέστηκε χθες η...

10.07.18 | Θύματα πολλαπλής βίας οι γυναίκες πρόσφυγες

Χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του...

07.07.18 | Συμβουλές και ενημέρωση για ένα ανέμελο...

Συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων παρείχε σε δεκάδες πολίτες των Ιωαννίνων η...

06.07.18 | Στα αγιασμένα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Κόνιτσα τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος έζησε 31 χρόνια...

05.07.18 | Θετικές εντυπώσεις, έστω και εκτός Κάστρου

Με τη συμμετοχή 120 παιδιών συνεχίζεται έως το τέλος της εβδομάδας «Το Κάστρο των Παιδιών», το...