Σάββατο, 20 Μαΐου 2017
|

Αρχαιολογικοί διάλογοι, πολιτιστικές συναντήσεις

Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοξενεί, μετά την Αθήνα και τη Μυτιλήνη, τους Αρχαιολογικούς Διαλόγους, μια σημαντική πολιτιστική συνάντηση, που έχει καταστεί θεσμός τα τελευταία τρία χρόνια, αναδεικνύοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εισηγήσεων, αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων και δρώμενων.

Η 3η Συνάντηση των Αρχαιολογικών Διαλόγων γίνεται στην πόλη από 1 έως 4 Ιουνίου, με τον φετινό θεματικό άξονα να έχει τον τίτλο «Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα», που θα φέρει κοντά αρχαιολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, εικαστικούς και κινηματογραφιστές.
Πρόκειται για μια γιορτή διαλόγου για τις ποικίλες σημασίες και χρήσεις της αρχαιολογικής κληρονομιάς στο παρόν και, ως εκ τούτου, όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον «φυσικό» τους χώρο, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, δηλαδή στα μνημεία της ακρόπολης του Ιτς Καλέ, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, αλλά και στην αίθουσα του Σουφαρί Σαράι.
Η διοργάνωση γίνεται από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ υποστηρίζεται από το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Περιλαμβάνει παράλληλες θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, περιπάτους, συναυλίες, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ προσβλέπει και στην ενεργό συμμετοχή φοιτητών και νέων επιστημόνων.
Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2017 ξεκινούν με μια ανοιχτή συζήτηση για τη σημασία της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σήμερα, στο Σουφαρί Σαράι, την 1η Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, και θα ακολουθήσει, στον ίδιο χώρο, η παρουσίαση της έκθεσης των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Terra Incognita», που θα συνοδευτεί από ένα μουσικό σχόλιο από την ομάδα «Ήνορο».
Από το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου, ξεκινούν οι συνεδρίες με την πρώτη να γίνεται στο Φετιχέ Τζαμί, από τις 9 έως 11.30 το πρωί, με θέμα «Μετατοπίσεις»: Από την πλευρά των εικαστικών» και θα ακολουθήσει η συνεδρία «Αρχ(ε)ιολογίες: Νεο-ερείπια υπό αρχειοθέτηση». Θα ακολουθήσουν διάλογοι για τα θέματα «Materializing Absence through contemporary art in the work of Hera Βüyüktaşçiyan» και «Μνήμες και υλικότητα (Ι): Τόποι, τοπία, μουσεία, συλλογές».
Την ίδια μέρα, 9 με 11 το πρωί, στο Βυζαντινό Μουσείο θα γίνει παράλληλη συνεδρία, με θέμα «Αρχαιολογία, νεοελληνική φιλολογία και λογοτεχνία: Μετακινήσεις και μετατοπίσεις» και στη συνέχεια η συνεδρία με θέμα «Αρχαιολόγοι και αρχαιότητες σε κίνηση: Στη διελκυστίνδα της διάσωσης, της απώλειας, της προστασίας».
Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, εικαστικοί και εκπαιδευτικοί και άλλοι θα συζητούν από τις 11.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, σχετικά με την «Εκπαίδευση-Μουσειοπαιδαγωγική» και θα ακολουθήσει η θεματική «Άνθρωποι και αρχαιότητες της Ηπείρου σε «διάλογο»: Από τον 18ο αι. έως σήμερα», με συντονιστή τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ.
Στις 4.30 το απόγευμα ακολουθεί το θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η συμβολή της στην ένταξη προσφυγικών πληθυσμών και στην πρόληψη περιβαλλοντικών καταστροφών», με διοργανώτρια τη διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου.
Την ίδια ώρα, με σημείο συνάντησης την κεντρική πύλη του Ιτς Καλέ θα γίνει ο πρώτος περίπατος στις Οθωμανικές κληρονομιές, και παράλληλα, (6-7:30 μ.μ.) η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Να ξεμπερδεύουμε με την Αρχαιολογία»: Μεγάλα έργα, ξένες επενδύσεις και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις».
Εκτός των άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, η ημέρα θα κλείσει με τη θεματική «Αρχαιολογία, ιδεολογία και πολιτική στην Αλβανία», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και τη συναυλία «Μουσικοί διάλογοι με το οθωμανικό παρελθόν» από το μουσικό σύνολο Narda του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στο Ιτς Καλέ.
Οι Αρχαιολογικοί διάλογοι θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή, με συνεδρίες, στρογγυλές τράπεζες, περιπάτους και προβολές ταινιών και εργαστήρια, με θεματικές όπως: «Οθωμανικές κληρονομιές ΙΙ: Αισθητηριακές ροές και ασυνέχειες στον οθωμανικό αστικό χώρο», «Η αποτύπωση του παρελθόντος στο σήμερα και το αύριο», «Verba manent. Προφορικότητα, αρχείο και social media», «Μνήμες και Υλικότητα (ΙΙ): Πόλεις, κτήρια, αντίγραφα και ανακατασκευές μνημείων», «Η Αμερική των Ελλήνων – Σκέψεις πάνω στη διασπορά», «Μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, αντικειμένων: Τα μουσεία στο επίκεντρο της κοινωνικής δράσης», «Νομαδικές και προσφυγικές μετακινήσεις, μετακινήσεις πληθυσμών, αγαθών, τεχνουργημάτων: 19ος – 20ος αι.», «Ακολουθώντας τα ίχνη του Λόρδου Βύρωνα στην πόλη των Ιωαννίνων».
Στο πλαίσιο των Διαλόγων, θα παρουσιαστεί η ψηφιακή εφαρμογή για τα οθωμανικά μνημεία των Ιωαννίνων «Οθωμανικές κληρονομιές ΙΙΙ», η έκθεση φωτογραφίας «Πομάκοι. Οι μετακινούμενοι-αποκλεισμένοι νομάδες» από την Άννυ Βλαχοπούλου, η έκθεση «Από την Άπειρο Χώρα στη Μεγάλη Ήπειρο. Ηπειρώτες ακολουθώντας την υπερπόντια μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τέλος του 19ου αιώνα έως τον μεσοπόλεμο», η εικαστική performance της Μαρίας-Δανάης Γιαννουλάκη «Για τη μνήμη και τις αποτυπώσεις της», στην πλατεία Μαβίλη, και η εικαστική performance των μεταπτυχιακών φοιτητών Πατρίτσιας Λάζου και Διονύση Παντελή «Διαβαθμίσεις 24», στον Μώλο.
Η λήξη των Διαλόγων θα γίνει με αποχαιρετιστήριο τσίπουρο και μια performance στο Νησί.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

10.11.18 | Σεμινάριο ιστορίας με τη Μ. Ευθυμίου

Ένα τρίωρο σεμινάριο για την ιστορία, με τίτλο «Μεγάλες τομές στην ιστορία της ανθρωπότητας» και...

09.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

08.11.18 | «Το Χωριό του Αι Βασίλη»

Με «Το Χωριό του Αι Βασίλη» ξεκινά η λειτουργία του Ψυχαγωγικού Πάρκου Φρόντζου, στο οποίο θα...

07.11.18 | Μια δράση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα...

06.11.18 | Τιμήθηκε η ιστορική μάχη της Γκραμπάλας

Τη μάχη της Γκραμπάλας και το Έπος του 1940 τίμησε ο δήμος Ζαγορίου την Κυριακή, στον ομώνυμο Τύμβο...

03.11.18 | «Bioprospect» για τη βιοποικιλότητα των δασών

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «BIOPROSPECT: Conservation and...

02.11.18 | Διανομή κρέατος και παιδικών παπουτσιών

Στο πλευρό ευπαθών κοινωνικά οικογενειών συνεχίζει να βρίσκεται ο δήμος Ζίτσας, με δράσεις που...

01.11.18 | «Ο ήρωας μπορείς να είσαι εσύ»

Μια σημαντική δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στη δωρεά αρχέγονων...