Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017
|

«Ψωμί και τριαντάφυλλα»

Παλιές καλές εποχές θύμισε η συγκέντρωση τόσων πολλών γυναικών και των παιδιών τους στο Μέκειο την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η πρόσκληση που μας έγινε από το ίδρυμα, αναφερόταν σε εκδήλωση με τις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Βρίσκεσθε στον χώρο ενός από τα παλαιότερα ιδρύματα της πόλης μας, το οποίο φέρνει και το όνομα του δωρητή του. Ο Δημήτριος Μέκειος δώρισε το σπίτι του το 1913, αρχικά για να δημιουργηθεί Οικοτροφείο Θηλέων και μετέπειτα επαγγελματική σχολή με τμήματα ραπτικής-υφαντικής, κεντήματος και καλτσομηχανής», ανέφερε στην ομιλία της η υπεύθυνη του Μεκείου Γιολάντα Παπαϊωάννου, η οποία έδωσε το στίγμα του Μεκείου Ιδρύματος, ώστε να καταλάβουν όλες ποιος ήταν ο χώρος που τους φιλοξενούσε, καθώς έχει το ίδιο το ίδρυμα έναν συμβολικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, όταν ιδρύθηκε, όπως τόνισε η ίδια, απώτερος σκοπός ήταν να προστατευτούν τα ορφανά από τους πολέμους κορίτσια, όπως επίσης και τα άπορα, και να οπλισθούν με εφόδια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής, όταν αποφοιτούσαν.
Οι πληροφορίες που έδωσε η κ. Παπαϊωάννου ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και για έναν άλλο λόγο, καθώς μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για αξιοποίηση του ιδρύματος, το οποίο έχει τόσα πολλά προσφέρει στον τόπο τους δύσκολους καιρούς. Και μπορεί να προσφέρει και σήμερα. Τρόφιμοι πλέον δεν υπάρχουν, συνεχίζει, όμως, να παρέχει μαθήματα ραπτικής, πλεκτικής, καθώς και τεχνική μακραμέ και πλεκτικής με βελονάκι.
Πολλές από τις παρευρισκόμενες ήδη εξέφρασαν την επιθυμία να διδαχθούν την τέχνη της πλεκτικής. «Και επειδή σκοπός του ιδρύματος ήταν η προστασία, η φροντίδα και η εκπαίδευση της νέας κοπέλας, καλό θα είναι να συνδυάσουμε την επίσκεψή σας εδώ με την ημέρα της γυναίκας…», πρόσθεσε η ομιλήτρια, αφιερώνοντας λίγα λόγια στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και στην κινητοποίηση των εργατριών υφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857. Το 1908 το πρώτο εργατικό γυναικείο σωματείο παρελαύνει, είπε, στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Σταυροπόδι όλες οι γυναίκες στις μοκέτες που είχαν στρωθεί για τον σκοπό, με τις μαντήλες τους και με τα παιδιά τους που προσπαθούσαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των μανάδων τους, παρακολουθούσαν όσα τους έλεγαν οι ομιλήτριες.
Σαν «χαμένες στη μετάφραση» όλες τους δυσκολεύονταν να ενστερνισθούν το σύνθημα και να πιστέψουν ότι θα έρθουν και για τις οικογένειές τους καλύτερες μέρες. Το χειροκρότημά τους ήταν θερμό και για την αντιδήμαρχο Ελένη Βασιλείου, που τους έφερνε χαιρετισμούς και δεσμεύσεις του δήμου, την πρόεδρο της ΧΕΝ Ιωαννίνων, Πόπη Στεφανίδη, που αναφερόταν σε κείνες με μια πιο άμεση σχέση, αφού είναι παιδί τρίτης γενιάς προσφύγων και καταλαβαίνει τη θέση τους. Όμως, όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τη Δαμασκό και την Παλμύρα, δε λύγισαν απλά, αλλά κάποιες σκούπιζαν τα δάκρυά τους. Με όμορφα ζεστά λόγια για την υποδοχή γενικά που τους επιφυλάχθηκε στα Γιάννενα, όπως και για την εκδήλωση συναισθημάτων την ημέρα αυτή, μίλησαν και δυο εκπρόσωποί τους, μια δασκάλα και μια νοικοκυρά.
Κι αφού οι υπεύθυνες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε και την ευθύνη όλης αυτής της όμορφης συγκέντρωσης, απηύθυναν τις δικές τους ομιλίες, ξεχύθηκαν όλες οι γυναίκες στον κήπο κι αφού απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα, επιδόθηκαν στους χορούς της πατρίδας τους.
Εκείνος ο ξέφρενος χορός τους θα μείνει σε όλους σαν ένα ξέσπασμα ενάντια στον πόλεμο και σε κείνους, που τις καταδίκασαν να ζουν μακριά από τα σπίτια τους.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.04.18 | Σεμινάρια επιμόρφωσης με βιντεομαθήματα

Διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης με βιντεομαθήματα οργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου...

18.04.18 | «Όρθιος Αργαλειός: υφαίνουμε το μέλλον»

Στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας» συμμετέχουν τη φετινή χρονιά η Αδελφότητα Σκλιβανιτών...

17.04.18 | Ένα δέντρο μια φορά – κάπου αλλού…

Trees are poems the earth writes upon the sky, K. Gibran

14.04.18 | Ο Κ. Λυκέτσος μιλά για το Αλτσχάιμερ και τις...

Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της Αμερικής, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου...

13.04.18 | Η τέχνη της κοσμηματοποιίας στο Μουσείο...

Δράση με τίτλο «Κόσμημα: Η αρχαία κληρονομιά στα χέρια των δημιουργών του σήμερα» οργανώνει, στο...

12.04.18 | Σχολές canyoning και αναρρίχησης βράχου

Σχολή canyoning (κατάβαση φαραγγιών) από τις 29 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου και Σχολή αρχαρίων...

11.04.18 | Αγώνας φωτογράφισης πουλιών για τρίτη χρονιά

Ο 3ος αγώνας φωτογράφισης πουλιών στα Ιωάννινα ξεκινά και πάλι, στην καλύτερη εποχή για τα πουλιά,...

07.04.18 | Θρίλερ μυστηρίου στο Σούλι του 1800

Ένα ιστορικό µυθιστόρηµα µε αφηγηµατικό κορµό θρίλερ µυστηρίου για τη θολή εποχή πριν την...