Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017
|

«Ψωμί και τριαντάφυλλα»

Παλιές καλές εποχές θύμισε η συγκέντρωση τόσων πολλών γυναικών και των παιδιών τους στο Μέκειο την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η πρόσκληση που μας έγινε από το ίδρυμα, αναφερόταν σε εκδήλωση με τις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Βρίσκεσθε στον χώρο ενός από τα παλαιότερα ιδρύματα της πόλης μας, το οποίο φέρνει και το όνομα του δωρητή του. Ο Δημήτριος Μέκειος δώρισε το σπίτι του το 1913, αρχικά για να δημιουργηθεί Οικοτροφείο Θηλέων και μετέπειτα επαγγελματική σχολή με τμήματα ραπτικής-υφαντικής, κεντήματος και καλτσομηχανής», ανέφερε στην ομιλία της η υπεύθυνη του Μεκείου Γιολάντα Παπαϊωάννου, η οποία έδωσε το στίγμα του Μεκείου Ιδρύματος, ώστε να καταλάβουν όλες ποιος ήταν ο χώρος που τους φιλοξενούσε, καθώς έχει το ίδιο το ίδρυμα έναν συμβολικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, όταν ιδρύθηκε, όπως τόνισε η ίδια, απώτερος σκοπός ήταν να προστατευτούν τα ορφανά από τους πολέμους κορίτσια, όπως επίσης και τα άπορα, και να οπλισθούν με εφόδια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής, όταν αποφοιτούσαν.
Οι πληροφορίες που έδωσε η κ. Παπαϊωάννου ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και για έναν άλλο λόγο, καθώς μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για αξιοποίηση του ιδρύματος, το οποίο έχει τόσα πολλά προσφέρει στον τόπο τους δύσκολους καιρούς. Και μπορεί να προσφέρει και σήμερα. Τρόφιμοι πλέον δεν υπάρχουν, συνεχίζει, όμως, να παρέχει μαθήματα ραπτικής, πλεκτικής, καθώς και τεχνική μακραμέ και πλεκτικής με βελονάκι.
Πολλές από τις παρευρισκόμενες ήδη εξέφρασαν την επιθυμία να διδαχθούν την τέχνη της πλεκτικής. «Και επειδή σκοπός του ιδρύματος ήταν η προστασία, η φροντίδα και η εκπαίδευση της νέας κοπέλας, καλό θα είναι να συνδυάσουμε την επίσκεψή σας εδώ με την ημέρα της γυναίκας…», πρόσθεσε η ομιλήτρια, αφιερώνοντας λίγα λόγια στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και στην κινητοποίηση των εργατριών υφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857. Το 1908 το πρώτο εργατικό γυναικείο σωματείο παρελαύνει, είπε, στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Σταυροπόδι όλες οι γυναίκες στις μοκέτες που είχαν στρωθεί για τον σκοπό, με τις μαντήλες τους και με τα παιδιά τους που προσπαθούσαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των μανάδων τους, παρακολουθούσαν όσα τους έλεγαν οι ομιλήτριες.
Σαν «χαμένες στη μετάφραση» όλες τους δυσκολεύονταν να ενστερνισθούν το σύνθημα και να πιστέψουν ότι θα έρθουν και για τις οικογένειές τους καλύτερες μέρες. Το χειροκρότημά τους ήταν θερμό και για την αντιδήμαρχο Ελένη Βασιλείου, που τους έφερνε χαιρετισμούς και δεσμεύσεις του δήμου, την πρόεδρο της ΧΕΝ Ιωαννίνων, Πόπη Στεφανίδη, που αναφερόταν σε κείνες με μια πιο άμεση σχέση, αφού είναι παιδί τρίτης γενιάς προσφύγων και καταλαβαίνει τη θέση τους. Όμως, όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τη Δαμασκό και την Παλμύρα, δε λύγισαν απλά, αλλά κάποιες σκούπιζαν τα δάκρυά τους. Με όμορφα ζεστά λόγια για την υποδοχή γενικά που τους επιφυλάχθηκε στα Γιάννενα, όπως και για την εκδήλωση συναισθημάτων την ημέρα αυτή, μίλησαν και δυο εκπρόσωποί τους, μια δασκάλα και μια νοικοκυρά.
Κι αφού οι υπεύθυνες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε και την ευθύνη όλης αυτής της όμορφης συγκέντρωσης, απηύθυναν τις δικές τους ομιλίες, ξεχύθηκαν όλες οι γυναίκες στον κήπο κι αφού απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα, επιδόθηκαν στους χορούς της πατρίδας τους.
Εκείνος ο ξέφρενος χορός τους θα μείνει σε όλους σαν ένα ξέσπασμα ενάντια στον πόλεμο και σε κείνους, που τις καταδίκασαν να ζουν μακριά από τα σπίτια τους.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | «Πράξεις καλοσύνης για την ειρήνη»

«Πράξεις καλοσύνης για την ειρήνη» είναι το θέμα, που επέλεξε η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Λάιονς για...

18.10.18 | Νέα χρονιά με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα

Με δύο προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας συνεχίζει την υλοποίηση των...

17.10.18 | Μνήμες του Άουσβιτς στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου...

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...