Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017
|

«Ψωμί και τριαντάφυλλα»

Παλιές καλές εποχές θύμισε η συγκέντρωση τόσων πολλών γυναικών και των παιδιών τους στο Μέκειο την Παρασκευή το μεσημέρι.

Η πρόσκληση που μας έγινε από το ίδρυμα, αναφερόταν σε εκδήλωση με τις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Βρίσκεσθε στον χώρο ενός από τα παλαιότερα ιδρύματα της πόλης μας, το οποίο φέρνει και το όνομα του δωρητή του. Ο Δημήτριος Μέκειος δώρισε το σπίτι του το 1913, αρχικά για να δημιουργηθεί Οικοτροφείο Θηλέων και μετέπειτα επαγγελματική σχολή με τμήματα ραπτικής-υφαντικής, κεντήματος και καλτσομηχανής», ανέφερε στην ομιλία της η υπεύθυνη του Μεκείου Γιολάντα Παπαϊωάννου, η οποία έδωσε το στίγμα του Μεκείου Ιδρύματος, ώστε να καταλάβουν όλες ποιος ήταν ο χώρος που τους φιλοξενούσε, καθώς έχει το ίδιο το ίδρυμα έναν συμβολικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, όταν ιδρύθηκε, όπως τόνισε η ίδια, απώτερος σκοπός ήταν να προστατευτούν τα ορφανά από τους πολέμους κορίτσια, όπως επίσης και τα άπορα, και να οπλισθούν με εφόδια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής, όταν αποφοιτούσαν.
Οι πληροφορίες που έδωσε η κ. Παπαϊωάννου ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και για έναν άλλο λόγο, καθώς μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για αξιοποίηση του ιδρύματος, το οποίο έχει τόσα πολλά προσφέρει στον τόπο τους δύσκολους καιρούς. Και μπορεί να προσφέρει και σήμερα. Τρόφιμοι πλέον δεν υπάρχουν, συνεχίζει, όμως, να παρέχει μαθήματα ραπτικής, πλεκτικής, καθώς και τεχνική μακραμέ και πλεκτικής με βελονάκι.
Πολλές από τις παρευρισκόμενες ήδη εξέφρασαν την επιθυμία να διδαχθούν την τέχνη της πλεκτικής. «Και επειδή σκοπός του ιδρύματος ήταν η προστασία, η φροντίδα και η εκπαίδευση της νέας κοπέλας, καλό θα είναι να συνδυάσουμε την επίσκεψή σας εδώ με την ημέρα της γυναίκας…», πρόσθεσε η ομιλήτρια, αφιερώνοντας λίγα λόγια στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και στην κινητοποίηση των εργατριών υφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857. Το 1908 το πρώτο εργατικό γυναικείο σωματείο παρελαύνει, είπε, στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Σταυροπόδι όλες οι γυναίκες στις μοκέτες που είχαν στρωθεί για τον σκοπό, με τις μαντήλες τους και με τα παιδιά τους που προσπαθούσαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των μανάδων τους, παρακολουθούσαν όσα τους έλεγαν οι ομιλήτριες.
Σαν «χαμένες στη μετάφραση» όλες τους δυσκολεύονταν να ενστερνισθούν το σύνθημα και να πιστέψουν ότι θα έρθουν και για τις οικογένειές τους καλύτερες μέρες. Το χειροκρότημά τους ήταν θερμό και για την αντιδήμαρχο Ελένη Βασιλείου, που τους έφερνε χαιρετισμούς και δεσμεύσεις του δήμου, την πρόεδρο της ΧΕΝ Ιωαννίνων, Πόπη Στεφανίδη, που αναφερόταν σε κείνες με μια πιο άμεση σχέση, αφού είναι παιδί τρίτης γενιάς προσφύγων και καταλαβαίνει τη θέση τους. Όμως, όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τη Δαμασκό και την Παλμύρα, δε λύγισαν απλά, αλλά κάποιες σκούπιζαν τα δάκρυά τους. Με όμορφα ζεστά λόγια για την υποδοχή γενικά που τους επιφυλάχθηκε στα Γιάννενα, όπως και για την εκδήλωση συναισθημάτων την ημέρα αυτή, μίλησαν και δυο εκπρόσωποί τους, μια δασκάλα και μια νοικοκυρά.
Κι αφού οι υπεύθυνες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε και την ευθύνη όλης αυτής της όμορφης συγκέντρωσης, απηύθυναν τις δικές τους ομιλίες, ξεχύθηκαν όλες οι γυναίκες στον κήπο κι αφού απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα, επιδόθηκαν στους χορούς της πατρίδας τους.
Εκείνος ο ξέφρενος χορός τους θα μείνει σε όλους σαν ένα ξέσπασμα ενάντια στον πόλεμο και σε κείνους, που τις καταδίκασαν να ζουν μακριά από τα σπίτια τους.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.11.17 | Ο Ζώης Καπλάνης «επέστρεψε» στο Γραμμένο

Στον γενέθλιο τόπο του, στο Γραμμένο του δήμου Ζίτσας, «επέστρεψε» ο Ζώης Καπλάνης μέσα από την...

17.11.17 | Πενήντα υπότροφοι από 27 χώρες

Τους αλλοδαπούς υποτρόφους του 24ου Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού 2017-2018 του...

16.11.17 | Επίτιμος διδάκτορας η Μαίρη Κουτσελίνη

Σε επίτιμο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών θα αναγορευτεί η καθηγήτρια του τμήματος...

15.11.17 | «Σφήνα» με τρεις εκδηλώσεις

Τρεις εκδηλώσεις προγραμματίζει έως το τέλος του μήνα ο πολιτιστικός χώρος «Σφήνα», που ξεκίνησε τη...

14.11.17 | Η δύναμη των λέξεων

Οι λέξεις είναι η πηγή των παρεξηγήσεων (Saint-Exupéry, 2011)

11.11.17 | Από την Αστερούπολη στα «Ασημένια...

Ένα χριστουγεννιάτικο χωριό σε χρώμα… ασημί θα πάρει τη θέση της Αστερούπολης στο παραλίμνιο...

10.11.17 | Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα...

Στα Γιάννενα ταξιδεύει το WWF Ελλάς στις4 και 5 Δεκεμβρίου, περιμένοντας γονείς και παιδιά να...

09.11.17 | «Οινολογώντας» στο Κατώγι Αβέρωφ

Την προσοχή του στη νέα γενιά στρέφει το Κατώγι Αβέρωφ, εγκαινιάζοντας ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό...