Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015
|

Στη Δημοτική Πινακοθήκη

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στις 23 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων σχολών Εικαστικών Ηπείρου» με τίτλο «Art 31». Το φιλότεχνο κοινό της πόλης τίμησε με την αθρόα παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία εκθέτουν τα έργα τους 31 καλλιτέχνες εξ ού και ο τίτλος της έκθεσης.

Προλόγισε η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάτρα Εξάρχου και ακολούθησαν  ο πρόεδρός της  Δημήτρης Γιωτίτσας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κων. Γκόγκος, η γλύπτρια Ευδοκία Παπαγεωργίου ως  πρόεδρος του σωματείου και ο ζωγράφος Δημήτρης Ράτσικας ως μέλος του.

Το σωματείο των πτυχιούχων Ηπειρωτών καλλιτεχνών έχει λίγο καιρό που ιδρύθηκε. Αυτή είναι η πέμπτη έκθεση από της ιδρύσεώς του.  Έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση του δήμου, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημήτρης Γιωτίτσας. Μίλησε μάλιστα για στενή διαχρονική συνεργασία και κοινές δράσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων όρισε εκπρόσωπο του σωματείου στην επιτροπή παρακολούθησης της Δημοτικής Πινακοθήκης τον εικαστικό Γιάννη Ζωγάκη ως τακτικό μέλος και ως αναπληρωματικό την Ευδοκία Παπαγεωργίου.

Ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας των Ιωαννίνων που σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη μας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη για να ενισχυθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας στον κρίσιμο τομέα των εικαστικών.

Περιέγραψε στην αρχή το έργο της πινακοθήκης  αναφερόμενος στις συνεργασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, επίσης επεσήμανε ότι ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του στο κλείσιμο της ομιλίας του:  «μέσα στο δυσμενές περιβάλλον οι εικαστικοί καλλιτέχνες μπορεί να συναποτελέσουν την αιχμή του πολιτιστικού δόρατος ώστε η κοινωνία μας να περάσει  από τη διαπίστωση «ο πολιτισμός σε κρίση» στη δράση με σύνθημα «ο πολιτισμός απέναντι στην κρίση».

Η κ. Ευδοκία Παπαγεωργίου στην ομιλία της  τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του σωματείου «σ΄αυτούς τους δύσκολους και κρίσιμους καιρούς, καιρούς χαλαρότητας ηθικών αξιών κοινωνικών, οικονομικών και ιδεολογικών αντεγκλήσεων  στοχεύει αφ’ ενός στην ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας που συντελείται στην περιφέρεια και αφετέρου να αποτελέσει έναν δυναμικό πυρήνα εντός και εκτός της περιφέρειας και πέραν των συνόρων της χώρας μας». Σκοπός της έκθεσης είναι, είπε, η παρουσίαση, η προβολή και η αξιοποίηση του έργου των καλλιτεχνών και η ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στο κοινό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που εκπροσωπείται από ζωγράφους, γλύπτες και χαράκτες της έκθεσης.

Στις σύγχρονες τάσεις στην τέχνη και ειδικότερα στη ζωγραφική αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ράτσικας. 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Με αναφορές στο Μακεδονικό

Τη μνήμη του ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά τίμησε ο δήμος Πωγωνίου το Σάββατο στον Παρακάλαμο,...

13.10.18 | Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των σχολείων στις επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου...

12.10.18 | Ένα «ταξίδι» γνώσης για τους μαθητές

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για...

11.10.18 | Μια γιορτή για τα πουλιά

Στην «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018» συμμετέχει και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας,...

10.10.18 | Εκδηλώσεις για τον Κ. Κρυστάλλη στην Αθήνα

Τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη τιμά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα...

09.10.18 | Στοίχημα η πολιτιστική αποκέντρωση

Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του...

06.10.18 | Τρέχοντας στα πεδία των μαχών

Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας, θα είναι...

05.10.18 | Υφαίνοντας την Ευρώπη, υφαίνοντας τα Βαλκάνια

Με την έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο Οικοτροφείο κάνει πρεμιέρα...