Σάββατο, 13 Απριλίου 2013
|

Για τον Χασάν Ταχσίν Πασά

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στην Ακαδημία. Ήταν αυτή του βιβλίου του Χρήστου Χριστοδούλου με τον τίτλο «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά», που παρουσίασε ο φιλόλογος Σπύρος Γόγολος.

Ήταν μια άγνωστη ίσως για πολλούς πτυχή της ιστορίας της πόλης η αναφορά στη προσωπικότητα, αλλά και στην ιστορία του σημαντικού ανδρός, του πατέρα του Κενάν Μεσαρέ που ήταν ο γνωστός ζωγράφος, ο τρυφερός κι αγέρωχος άρχοντας της πόλης.
Θεωρούμε σκόπιμο να μεταφέρουμε μερικά από αυτά που είπε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ σταχυολογώντας σημεία από το ενδιαφέρον βιβλίο του κ. Χριστοδούλου και που καθορίζουν, όπως τόνισε ο ίδιος, το προφίλ του Χασάν Ταχσίτ Πασά.
Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς ήταν Αλβανός στην καταγωγή. Ο Ηπειρώτης στρατηγός Λεωνίδας Σπαής, που τον εκτιμούσε πολύ, έχει γράψει «ότι ήταν γόνος ελληνικής οικογένειας εξισλαμισθείσης προ ενός αιώνος πράγμα που ο ίδιος εγνώριζε άριστα». Αλλά και ο εγγονός του Ίνης Μεσαρέ δέχεται ότι «η γιαγιά του ήταν πράγματι ελληνικής καταγωγής».
«Κατά το 1881 διορίστηκε διοικητής χωροφυλακής Ιωαννίνων, «Αποφοίτησε -όπως και όλα τα παιδιά του και τα εγγόνια του- από τη φωτισμένη και κοσμοπολίτικη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Διετέλεσε νομάρχης Ιωαννίνων, το 1912 όμως ανακλήθηκε στο στρατό και ανέλαβε Αρχιστράτηγος του 8ου Σώματος Στρατού που είχε την ευθύνη των οθωμανικών συνόρων με την Ελλάδα». «Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς παρέδωσε με δική του ευθύνη – και ασφαλώς οδύνη – τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό. Αμαχητί. Η απόφασή του έσωσε τη Θεσσαλονίκη από την πυρά και τη σφαγή. Έσωσε όμως και την Ελλάδα που διπλασίασε το ζωτικό της χώρο και της έδωσε το ανάστημα να επικρατήσει στους Βαλκανικούς πολέμους».
«Στην Τουρκία ο γηραιός στρατηγός το Δεκέμβριο του 1912 καταδικάστηκε εις θάνατον επί εσχάτη προδοσία».
Όταν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης ήταν στο τέλος τους και έσπευσαν στο Διοικητήριο οι Βούλγαροι (σύμμαχοι τότε των Ελλήνων) και απαιτούσαν εκβιαστικά κομμάτι από «την πίτα», τους απάντησε: «Μια Θεσσαλονίκη υπάρχει κύριοι κι αυτή την παρέδωσα στους Έλληνες, που ήταν αντίπαλοι σε όλα τα πεδία της μάχης… Εσάς δεν σας είδα πουθενά». Και σε άλλο σημείο: «Από τους Έλληνες την πήραμε στους ΄Ελληνες θα τη δώσουμε».
Σημαντικά ήταν επίσης αυτά που είπε ο κ. Ελισάφ για την παθογένεια της ιστορίας. Αναφέρθηκε σ’ αυτήν χαρακτηρίζοντάς την ως παιδαγωγούσα δύναμη που θα έδινε την οφειλόμενη έμφαση στα πολιτισμικά στοιχεία που αποκλείουν τις ασπρόμαυρες ζώνες οι οποίες διχάζουν τους λαούς. Και ο Χασάν Ταχσίν Πασάς μετείχε της ελληνικής παιδείας και μάλιστα εκείνης της πόλης μας και ίσως και ενός παρόμοιου αξιακού κώδικα, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη μυστική οργάνωση τους Μπεχτατζήδες που ανήκε ο πασάς όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Χριστοδούλου:
«Με το βιβλίο του όμως ο κ. Χριστοδoύλου φέρνει στην επιφάνεια και μια άλλη πτυχή της ιστορίας που ενδεχομένως είναι απαραίτητη για την ακριβέστερη προσέγγιση της φυσιογνωμίας του Χασάν Ταχσίν Πασά, αλλά και των επιλογών του. Πρόκειται για τη μυστικιστική οργάνωση των Μπεχτασήδων, στην οποία μετείχαν τόσο οι Νεότουρκοι, όσο και το σύνολο των Αλβανών αξιωματικών που υπηρετούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αλλά προφανώς και ο Χασάν Ταχσίν Πασάς. Οι Μπεχτασήδες, όπως και οι Τέκτονες ήταν «τάγματα μυημένων’ τα οποία μετέδιδαν μια συγκεκριμένη γνώση σ ‘έναν αυστηρά επιλεγμένο κύκλο μελών, μέσα από μια καθορισμένη και αμετάβλητη μυστική διαδικασία». Εκείνο που έχει ίσως ενδιαφέρον στην περίπτωσή μας να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι ο στόχος της μύησης μεταξύ άλλων ήταν και «η ανεκτικότητα στην ετεροδοξία, η επιδίωξη της ηθικής βελτίωσης των μελών και η διαρκής ανύψωση των κοινωνιών στις οποίες ζουν».
Μετά την αναφορά και του συγγραφέα για το βιβλίο έγινε ένας διάλογος με ερωτήσεις που έθεσε το κοινό.
Στο τέλος η συναυλία με το Σάκη Νεγρίν και την Ηλιάννα Αντωνίου έδωσε μια μουσική νότα στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και η ΧΕΝ.
5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

13.11.18 | Τίμησαν τους πεσόντες Κρήτες 106 χρόνια μετά

Ελάχιστη οφειλόμενη τιμή προς τους πεσόντες Κρήτες, εθελοντές στη μάχη της 23ης Δεκεμβρίου 1912...

10.11.18 | Σεμινάριο ιστορίας με τη Μ. Ευθυμίου

Ένα τρίωρο σεμινάριο για την ιστορία, με τίτλο «Μεγάλες τομές στην ιστορία της ανθρωπότητας» και...

09.11.18 | Εκδήλωση για τρεις ευεργέτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις από τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία...

08.11.18 | «Το Χωριό του Αι Βασίλη»

Με «Το Χωριό του Αι Βασίλη» ξεκινά η λειτουργία του Ψυχαγωγικού Πάρκου Φρόντζου, στο οποίο θα...

07.11.18 | Μια δράση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα...

06.11.18 | Τιμήθηκε η ιστορική μάχη της Γκραμπάλας

Τη μάχη της Γκραμπάλας και το Έπος του 1940 τίμησε ο δήμος Ζαγορίου την Κυριακή, στον ομώνυμο Τύμβο...

03.11.18 | «Bioprospect» για τη βιοποικιλότητα των δασών

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου «BIOPROSPECT: Conservation and...