Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μουσικές των Βαλκανίων στο Κεράσοβο

Για 5η συνεχή χρονιά συνεχίζεται στην Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας το Φεστιβάλ βαλκανικής μουσικής «Κεράσοβο 2018».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά σεμινάρια και συναυλίες, που αγγίζουν όχι μόνο την Ήπειρο αλλά την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας και τις βαλκανικές χώρες που συνορεύουμε. Φέτος, καλεσμένοι από το Βέλγιο, οι δεξιοτέχνες Tcha Limberger και Benjamin Clément θα ταξιδέψουν το κοινό επιπλέον στις μουσικές παραδόσεις της κεντρικής Ευρώπης και τη jazz-manouche κουλτούρα του Django Reinhardt.

Τη φετινή χρονιά θα διδαχθούν στο Κεράσοβο, από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου, πολυφωνίες της Ελλάδας, βαλκανικό ρεπερτόριο, jazz-manouche μουσική και παραδοσιακά κρουστά, ενώ θα υπάρχει και παιδικό μάθημα μουσικοκινητικής αγωγής με τραγούδια και χορούς του κόσμου.

Την Πέμπτη 16 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής συναυλία με τίτλο «Ο ήχος της Δρακόλιμνης», με συνθέσεις εμπνευσμένες από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με τους Περικλή Βραχνό (βιολί, κιθάρα), Βαγγέλη Βραχνό (κοντραμπάσο, τρομπέτα) και Αλέξανδρο Ριζόπουλο (κρουστά).

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, οι Trio Tatavla -με τους διεθνούς φήμης δεξιοτέχνες Τcha Limberger (βιολί, φωνή), Benjamin Clément (κιθάρα) και Δήμο Βουγιούκα (ακορντεόν)- συναντούν την Ξανθούλα Ντακοβάνου (φωνή), για να μας ταξιδέψουν στις μουσικές της Πόλης και το σμυρνέικο ρεμπέτικο με έναν τρόπο ιδιαίτερο, που αντικατοπτρίζεται στο νέο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη με εξαιρετικές κριτικές.

Το Σάββατο 18 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί στην πλατεία του χωριού η δουλειά των μουσικών σεμιναρίων, που έλαβαν χώρα μέσα στην εβδομάδα. Θα ακουστούν πολυφωνίες, βαλκανικές μουσικές, jazz-manouche τραγούδια και παραδοσιακά κρουστά.

Τέλος, την Κυριακή 19 Αυγούστου, στο «Σπίτι της Χάμκως» στην Κόνιτσα, το φεστιβάλ θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία με τίτλο «Από την Ελλάδα στα Βαλκάνια», όπου πλέκονται παραδοσιακό ελληνικό με βαλκανικό ρεπερτόριο. Θα παίξουν οι γνωστοί Tcha Limberger (βιολί, φωνή), Benjamin Clément (κιθάρα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν) και η Ξανθούλα Ντακοβάνου (φωνή), ενώ θα υπάρχουν εκπλήξεις και συμμετοχές των μουσικών, που συμμετείχαν σε όλο το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ευχαριστεί την Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Αθηνών «Το Κεράσοβο» και την εταιρία «Δωδώνη» για την έμπρακτη στήριξή τους, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον δήμο Κόνιτσας, για την παραχώρηση του χώρου «Το Σπίτι της Χάμκως» στην Κόνιτσα.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | Πρεμιέρα προβολών με το «Ίσως, Αύριο»

Με ένα αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και με επιλογή ταινιών, που επικεντρώνονται στις...

18.10.18 | «Πνοές ανέμων» σε Γιάννενα και Άρτα

Με εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και ενήλικες και θεματικές περιηγήσεις συμμετέχει η Εφορεία...

17.10.18 | Η φωτογραφία ως… αγχολυτικό

Πόσο δημιουργικά μπορεί να είναι η κρίση και τα μνημόνια; Πώς μια μαμά τριών παιδιών καταφέρνει να...

16.10.18 | Πρεμιέρα με «Μικρές Νοθείες»

Με μια μεγάλη μουσική παράσταση, με τον τίτλο «Μικρές νοθείες», ανοίγει ξανά στις 20 Οκτωβρίου το...

13.10.18 | Μια χορευτική αλληγορία για τον άνθρωπο

Μια ακόμη συμπαραγωγή παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, αγκαλιάζοντας, αυτή τη...

12.10.18 | Μια βιωματική performance στους κοιτώνες του...

Με τη βιωματική performance «Resetting Homeland» της θεατρικής ομάδας Lotus Eaters, το...

11.10.18 | «Ο μικάδος» στο… πανί

Την κωμική όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν «Ο μικάδος» παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου...

10.10.18 | «Φώτο-Γυάλινα Γιάννινα» στο Μουσείο...

Την έκθεση εικαστικής φωτογραφίας της Βιργινίας Χορμοβίτη εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου...