Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018
|

Κορυφαίες παραγωγές με ελεύθερη είσοδο

Την οικουμενικότητα και τη διαχρονικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης επιδιώκει να αναδείξει ο δήμος Δωδώνης, με όχημα το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης, που στόχο έχει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο.

Αν και ούτε τη φετινή χρονιά κατέστη δυνατόν -ή για να είμαστε ακριβείς δεν επιδιώχθηκε καν- να υπάρξει συνεννόηση με τον δήμο Ιωαννιτών και το ΔΗΠΕΘΕ για κοινή διοργάνωση, με αποτέλεσμα τη σχεδόν παράλληλη εξέλιξη δύο φεστιβάλ με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο, το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης έχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Και κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι πως στο διεθνές συμπόσιο και στις τέσσερις μεγάλες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, που έχει εντάξει στο πρόγραμμά του, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. «Ο δήμος επωμίζεται το κόστος για τη φιλοξενία των παραγωγών αυτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα αυτό που πιστεύουμε, ότι δηλαδή, ο πολιτισμός αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. Παράλληλα, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν χωρίς κανένα κόστος, μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Και ως ένα από τα μεγαλύτερα είναι η επιστροφή στην αρχαία Δωδώνη του Εθνικού Θεάτρου. Επί τη ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές αλλά και τους χορηγούς, που και φέτος στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με φορέα υλοποίησης το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης. Η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων γεγονότων αποτελεί πρόκληση για έναν μικρό Δήμο, τόνισε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, συμπληρώνοντας ότι ο δήμος έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα, που εξελίσσεται και σε σημεία πέραν του θεάτρου, θέλοντας έτσι να αναδείξει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

«Σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αναστήλωσης σε κερκίδες του δεύτερου διαζώματος του αρχαίου θεάτρου. Αυτό από μόνο του απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό από όλους μας και από τους θεατές που θα βρεθούν στο θέατρο το επόμενο διάστημα.

Ο δήμος Δωδώνης, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι καθημερινά παρών στο χώρο, βοηθώντας το έργο των συνεργείων και συμβάλλοντας στον ευπρεπισμό του χώρου. Θεωρούμε ότι η θερινή περίοδος δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ζωντανή σχέση των επισκεπτών -ντόπιων και ξένων- με τον αρχαιολογικό χώρο. Και ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν ευκαιρία και αφορμή να δημιουργήσουμε πρεσβευτές της Δωδώνης», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ανέφερε ότι για την περιφέρεια αποτελεί σταθερή επιλογή η ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων, εκτιμώντας ότι αποτελούν την καλύτερη επένδυση για τον τόπο. «Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο και η περιφέρεια το μετουσιώνει σε πράξη με την υλοποίηση των "Πολιτιστικών Διαδρομών", τη δικτύωση δηλαδή πέντε σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου και την διασύνδεση με τα τοπικά προϊόντα», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Δωδώνης Φώτης Ζυγούρης τόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί κορυφαίο γεγονός της θερινής περιόδου, που ξεφεύγει από τα στενά όρια του δήμου και απευθύνεται σε όλη την Ήπειρο. «Ο χώρος της Δωδώνης αποτέλεσε μία σπουδαία κοιτίδα πολιτισμού. Το δικό μας χρέος σήμερα είναι να διαφυλάξουμε αφενός τον χώρο και αφετέρου να τον καταστήσουμε χώρο που θα φιλοξενεί υψηλά πολιτιστικά δρώμενα», τόνισε από την πλευρά του.

 

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Το Φεστιβάλ ανοίγει το Σαββατοκύριακο με το διήμερο ομαδικό-αναλυτικό συμπόσιο «Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική- Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός- Ερμηνεία- Πρόληψη». Το Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Πρυτανείο» και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, όπου περίπου 150 επιστήμονες από κάθε γωνιά της χώρας θα αναπτύξουν έναν διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό.

Ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Ομάδας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Φώτης Γιωτάκης, που έχει τον συντονισμό του Συμποσίου, σημείωσε ότι η ομαδική ανάλυση έχει ως προϋπόθεση τη συνεννόηση. Εξήρε δε την συνεργασία του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης "S.H.Foulkes" (ΙΑΟΦ) με τον δήμο Δωδώνης και τον δήμαρχο και τόνισε πως «η ομαδική ψυχαναλυτική σκέψη ,που βασίζεται σε μια ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, συμπυκνώνοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον, ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει σε νέες νοηματοδοτήσεις και αναδύσεις, καθώς και σε νέες προοπτικές προσέγγισης της αρχαίας κληρονομιάς μας και ανάδειξης της αξίας της, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κορυφαία στιγμή του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης η επιστροφή του Εθνικού Θεάτρου στην αρχαία Δωδώνη, στη μία και μοναδική παράσταση που θα δώσει στην Ήπειρο στις 5 Αυγούστου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου και Νίκος Χατζόπουλος.

Θα προηγηθεί στις 30 Ιουλίου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η οποία θα παρουσιάσει τα «Πορτρέτα Γυναικών» του Θοδωρή Λεμπέση. Η ορχήστρα αποτελείται από 40 μέλη και αποδίδει θεατρικά αποσπάσματα από την αρχαία γραμματεία αλλά και κορυφαίους έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Μία ακόμη κορυφαία θεατρική παραγωγή θα φιλοξενηθεί στις 12 Αυγούστου. Πρόκειται για την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με ερμηνεύτρια τη Βερόνικα Αργέντζη.

Στις 26 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα γεμίσει με μουσική και ποίηση, καθώς «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα». Η γνωστή τραγουδίστρια- τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια, που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.


Η Energean υποστηρίζει το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Energean, η οποία δραστηριοποιείται στις έρευνες υδρογονανθράκων στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δωδώνης, θεωρώντας το ως έναμ θεσμό, που μπορεί να προβάλλει σημαντικά την πολιτιστική και την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής.

 «Στηρίζουμε με χαρά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Δωδώνης, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου και της χώρας μας γενικότερα. Το επίπεδο των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό και είναι σαφές ότι, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς συμβολισμούς που χαρακτηρίζουν τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ο θεσμός αυτός έχει όλες τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει και ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, με προφανή τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής του Τομέα Εταιρικής Επικοινωνίας της Energean Ίλια Ρήγα.

 


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Μια γνωριμία με το «θερινό Μαντείο»

Στη Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική», που...

22.09.18 | Οι Φωτο-ματιές «κλείνουν» με φωτογραφικό...

Μετά τη δίμηνη φιλοξενία της ομαδικής περιοδικής έκθεσης «Φωτο-Ματιές στο Μουσείο», η Εφορεία...

21.09.18 | Έπαθλα από μικρούς και μεγάλους

Με μια διπλή δράση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς...

20.09.18 | «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»

Μέσα από έναν θεατρικό μονόλογο «επιστρέφει» στην πόλη που γεννήθηκε και εκτελέστηκε, ένα σύμβολο...

19.09.18 | «Η παράδοση εκ νέου»

Την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων θα φιλοξενήσουν τα Γιάννενα από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου, με...

18.09.18 | Μουσική γιορτή στην πλατεία

Με μια μεγάλη μουσική γιορτή για όλους αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλοσωρίζει το φθινόπωρο το...

15.09.18 | «Μια συναυλία για την ειρήνη»

«Μια συναυλία για την ειρήνη» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης με την Συμφωνική Ορχήστρα Magna...

14.09.18 | «Μία λίμνη… χίλιοι μύθοι»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, ως...