Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Με το «Θερινό Μαντείο» άνοιξε η αυλαία

Το «Θερινό Μαντείο», ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα, υλοποιεί για πρώτη φορά και μετά από πολύμηνη προσπάθεια το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, με τη στήριξη του δήμου Ιωαννιτών.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά και χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που έγινε από το ΔΗΠΕΘΕ και ειδικότερα από την καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου, ως υπεύθυνη οργάνωσης, το «Θερινό Μαντείο» εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου.

Το φετινό πρώτο «Θερινό Μαντείο», με επιστημονική υπεύθυνη τη θεατρολόγο Δηώ Καγγελάρη, εστιάζει στο θέμα «Τόπος των ήχων», συνδέοντας εμμέσως την αρχαία Δωδώνη με τη σπουδή του αρχαίου δράματος. Είναι εμπνευσμένο από το Μαντείο της Δωδώνης, το επονομαζόμενο «Μαντείο των ήχων» (το αρχαιότερο της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο), όπου οι μάντεις ερμήνευαν τους χρησμούς από το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς και από το πέταγμα των πουλιών, από το κελάρυσμα των νερών και από τους χάλκινους λέβητες και τους ήχους τους.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι το μοναδικό ΔΗΠΕΘΕ, που κατάφερε να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και για τον λόγο αυτό η πρόεδρος Αλέκα Βακαλοπούλου ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Στις λεπτομέρειες του Θερινού Μαντείου αναφέρθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, η οποία ευχαρίστησε όλους τους φορείς που βοήθησαν στην παραχώρηση των χώρων, για την υλοποίηση του Θερινού Μαντείου: το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για τη δωρεάν χρήση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Μουσείο «Θεόδωρος Παπαγιάννης», την Πινακοθήκη «Αβέρωφ», το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, την τοπική κοινότητα Μαρμάρων και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Μαρμάρων, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το Θερινό Μαντείο ξεκίνησε την Κυριακή 1 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 45 σπουδαστών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διδάσκουν οι: Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Σίμος Κακάλας, Ρηνιώ Κυριαζή, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης. Master class: Νικαίτη Κοντούρη. Κατασκευή προσωπείων: Μάρθα Φωκά.

 

ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Το «Θερινό Μαντείο» ανοίγει, ουσιαστικά, την αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που και φέτος οργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον δήμο Ιωαννιτών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

«Ένα σπουδαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Πιστεύουμε ότι, μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, αναπτύσσεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο. Τον αναδεικνύουμε και μας αναδεικνύει. Για εμάς άλλωστε η επένδυση στον πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας πρώτη προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύεται με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο το Πνευματικό Κέντρο όσο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων», τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σημειώνοντας πως βασικός πυλώνας του Φεστιβάλ είναι ο χώρος διεξαγωγής του, και πρόσθεσε: «Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια να υπερβούμε τα στενά όρια του τόπου μας και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα Γιάννενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και την προαγωγή του πολιτισμού».

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου σημείωσε πως το ΔΗΠΕΘΕ έχει ως στόχο τη διεύρυνση του θεσμού και τη συνεισφορά του στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο, έχοντας ανοίξει εποικοδομητικούς διαλόγους και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Έτσι, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, πέντε μεγάλες παραγωγές. Το Δημοτικό μας Θέατρο συμμετέχει με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την εταιρεία «Τεχνηχώρος» και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ένα έργο που, εκτός από την Αρχαία Δωδώνη, θα ταξιδέψει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» θα ανοίξουν την αυλαία του Φεστιβάλ στις 13 και 14 Ιουλίου, με την πρεμιέρα του έργου να γίνεται στις 13 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Θα ακολουθήσει η «Αντιγόνη», του Σοφοκλή στο υπάιθριο θέατρο της ΕΗΜ την Τετάρτη 18 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Στις 27 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, παρουσιάζεται ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου από τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης και την εταιρεία «Arcadia Media», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στις 3 Αυγούστου, επίσης στην Αρχαία Δωδώνη, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από την «5η Εποχή», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, και το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου, με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30 το βράδυ.

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Η «Ιοκάστη» ξαναστρώνει το τραπέζι

Ήταν… υπέροχο το δείπνο που σέρβιρε η Ιοκάστη (Παπαδάμου) στο σπίτι της. Κατ’ απαίτηση λοιπόν των...

13.07.18 | Ο Κ. Καρυωτάκη και το έργο του, 90 χρόνια...

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, που...

12.07.18 | «Αντιγόνη» για… τρεις

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας...

11.07.18 | Θηβαίος-Παπαγεωργίου στο Its Kale Festival

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τη Μαρία Παπαγεωργίου, την πιο ιδιαίτερη και...

10.07.18 | Mamma Mia με Δ. Βανδή

Η επιτυχημένη ελληνική εκδοχή του δημοφιλούς μιούζικαλ Mamma Mia των Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus...

07.07.18 | Το ταξίδι ξεκινά από την αρχαία Δωδώνη

Πρεμιέρα στην Αρχαία Δωδώνη θα κάνουν οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, που ανεβαίνουν το...

06.07.18 | Κορυφαίες παραγωγές με ελεύθερη είσοδο

Την οικουμενικότητα και τη διαχρονικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης επιδιώκει να...

05.07.18 | Σαίξπηρ για παιδιά

Μια διασκευή για παιδιά του έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» παρουσιάζει η...