Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
|
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ζωγραφίζοντας το πρώτο συναίσθημα

Τους «Τόπους Ψυχής» του Οδυσσέα Σέλιου φιλοξενεί το ίδρυμα «Ιωσήφ» και Εσθήρ Γκανή καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μέχρι και την Τετάρτη 30 Μαΐου.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής του ηπειρώτη ζωγράφου, στην οποία οι εικόνες, που θα αντικρίσει ο θεατής στα έργα του, είναι εικόνες οικείες και γνώριμες, τοπία της Ηπείρου και απόψεις των Ιωαννίνων. Το βλέμμα, όμως, του δημιουργού τις μεταφράζει σε καλλιτεχνικές εικόνες πολύ προσωπικές. Ο Σέλιος επανερμηνεύει με τη ζωγραφική του τοπία αγαπημένα και γνωστά, χρωματίζοντας τα με την αισιόδοξη, εκφραστική και δυναμική πινελιά του. Στους πίνακες του δε θα αντικρίσει κανείς απλά άλλη μία εκδοχή της Παμβώτιδας ή των παραδοσιακών οικισμών της Αλβανίας, αλλά τοπία βαθιά ριζωμένα στην ψυχή του, που μετουσιώνονται σε εκφραστικά, ευφάνταστα έργα τέχνης.

Η έκθεση αποτέλεσε την αφορμή για μια συζήτηση με τον Οδυσσέα Σέλιο, ο οποίος αναφέρεται στη σημασία της ζωγραφικής για τον ίδιο, το τι ακριβώς θέλουν να δείξουν οι πίνακες του, αλλά και το αν η ζωγραφική έχει τελικά όρια. Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει το Ίδρυμα Γκανή για την ευγενική παραχώρηση των χώρων του, καθώς και να συγχαρεί τα μέλη του, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προβολή ηπειρωτών δημιουργών.

 

Αποτελεί η ζωγραφική έναν τρόπο έκφρασης για εσάς; Μπορεί κάποιος να εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής;

 

Η ζωγραφική, από τη λίθινη εποχή έως σήμερα, υπάρχει και συνεχίζει να μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε, όπως και η ποίηση, το θέατρο, ο χορός, η μουσική. Η ζωγραφική, πλέον, για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου.

Μπορεί κάποιος να εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής, αρκεί να ανατρέξουμε στην ιστορία της τέχνης, όπου θα συναντήσουμε άπειρα παραδείγματα έκφρασης μέσω της τέχνης αυτής (π.χ. ο Πικάσο με τις διαφορετικές περιόδους στη δημιουργική του πορεία, οι εξπρεσιονιστές και πολλοί άλλοι).

 

Τι σημαίνουν για εσάς οι εικόνες, που αποτυπώνετε στους πίνακες σας;

 

Οι εικόνες αυτές είναι τοπία, αλλά και ανθρώπινη μορφή. Τοπία τα οποία έχω περπατήσει, βιώσει, αγαπήσει. Το συναίσθημα, που μου προκαλεί το κάθε θέμα με την «πρώτη θέαση», είναι αυτό που με παρακινεί να δημιουργήσω ένα έργο τόσο θεματικό όσο και χρωματικό. Αυτό που θέλω είναι να προκαλέσω τον θεατή να ξαναδεί ένα γνωστό τοπίο, ένα στενό δρομάκι ή ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό, μέσω του δικού μου «ανοιχτού παραθύρου» στη φύση. Οι εναλλαγές του φωτός και του χρώματος, με φόρμες άλλοτε παραστατικές και άλλοτε αφηρημένες, με αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους, είναι αυτό που με κρατά σε εγρήγορση.

 

Υπάρχουν μηνύματα, τα οποία κρύβονται πίσω από τους πίνακες σας;

 

Είναι μια εντελώς προσωπική καταγραφή και ερμηνεία αυτών που μου προκαλούν ενδιαφέρον υπό τη δική μου οπτική ματιά, αλλά εννοείται ότι το κάθε έργο εκλαμβάνεται από τον καθένα εντελώς διαφορετικά.

 

Έχει όρια η ζωγραφική ή η φαντασία μας είναι ελεύθερη να δημιουργήσει ότι επιθυμεί;

 

Είναι σαν να λέμε ότι παύουμε να ονειρευόμαστε! Παρόλο που νομίζουμε ότι τα πάντα στην τέχνη έχουν υλοποιηθεί, υπάρχει ακόμα άπειρο έδαφος να εξερευνήσουμε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Vodka Juniors με νέο άλμπουμ

Τα Γιάννενα είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας των Vodka Juniors στην Ελλάδα, λίγο πριν...

23.05.18 | «Όλος ο κόσμος γέμισε λουλούδια και πουλιά»

Την παράσταση «Όλος ο κόσμος γέμισε λουλούδια και πουλιά» παρουσιάζει το εργαστήρι της Θεατρικής...

22.05.18 | Έφτασε η ώρα για τη γιορτή της φωτογραφίας

Δέκα χρόνια μετά από την πρώτη διοργάνωση, το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria International...

19.05.18 | Θα δούμε… «Τα Ραδίκια Ανάποδα»

«Τα Ραδίκια Ανάποδα», τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του Γιώργου Γαλίτη, που… δε λέει να μας αφήσει...

18.05.18 | Ξενάγηση στον «διάλογο με τη φύση»

Η γκαλερί τεχνοχώρος, προτού ολοκληρωθεί η έκθεση «διάλογος με τη φύση» ζωγραφική - χαρακτική -...

18.05.18 | Από το όνομά της πήρανε το όνομά τους τα...

Ποιητικός ο τίτλος της παράστασης όπως και η ίδια η παράσταση ποίηση είναι. Δεν περίμενα να δω και...

17.05.18 | Με τη συμμετοχή έξι ομάδων

Για μια ακόμη χρονιά, την 4η συνεχόμενη, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ως αρωγός του ερασιτεχνικού θεάτρου,...

16.05.18 | «Ο Θοδωρής ετών 33 μ.Χ.» ταξιδεύει

Έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία την περασμένη χειμερινή σεζόν στα Γιάννενα και το Θέατρο...