Τρίτη, 17 Απριλίου 2018
|
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»

Η θεατρική ομάδα του δήμου Ζίτσας επιστρέφει στη σκηνή με το έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», σε δύο παραστάσεις αύριο Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» του δήμου Ζίτσας (πρώην δήμου Πασσαρώνος) δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008. Με την ομαδική δουλειά και την αμέριστη συμπαράσταση, υλική και ηθική, του δήμου Ζίτσας, κατάφερε να προσελκύσει πολλούς νέους και να ανεβάσει, σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου, δέκα θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων, δίνοντας πάνω από 150 παραστάσεις στην Ήπειρο (κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων και στον δήμο Ζίτσας).
Φέτος, επέλεξε να ανεβάσει το έργο του ελβετού θεατρικού συγγραφέα Φρίντριχ Ντίρενμαντ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας». Ένα έργο με όμορφες εναλλαγές σκηνών, έντονα συναισθήματα και συνεχή αγωνία. Σε μια μικρή, φτωχή πόλη της Γερμανίας, η οποία παραδόξως βρίσκεται σε παρακμή, καταστραμμένη οικονομικά και χωρίς να διαφαίνεται καμιά θετική προοπτική για το μέλλον της, αναμένεται να φτάσει ως σωτήρας η Κλαιρ Ζαχανασσιάν, μια εκκεντρική, πάμπλουτη γηραιά κυρία, η οποία προσφέρεται να δώσει στην πόλη και τους κατοίκους της ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, υπό έναν όρο: να σκοτώσουν έναν συμπολίτη τους, τον Άλφρεντ Ιλ, ο οποίος στα 17 της χρόνια την άφησε μ’ ένα παιδί στα χέρια και την ανάγκασε να εγκαταλείψει ντροπιασμένη την πατρίδα της και να γίνει πόρνη. Όλοι αρνούνται την πρότασή της, την απορρίπτουν κατηγορηματικά εν ονόματι του ανθρωπισμού, δηλώνοντας πως προτιμούν να παραμείνουν φτωχοί, παρά να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα. Θα αντέξουν στην πρόκληση του χρήματος και της ευμάρειας ή το συμφέρον και η απληστία θα διαβρώσει την αρετή τους και θα τους κάνει συνένοχους σ’ ένα ειδεχθές έγκλημα;
«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» γίνεται μια αλληγορία της παντοδυναμίας του χρήματος, που διαφθείρει τις συνειδήσεις, ξεθεμελιώνει τις ηθικές αρχές και εκπορνεύει τα αισθήματα του ανθρώπου, δημιουργώντας μια καινούρια παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η επιλογή του έργου έγινε με γνώμονα ότι άρεσε σε όλα τα μέλη της ομάδας, όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Σφαιρόπουλος, Πρόκειται για ένα έργο, που είναι σημαντικό στην παγκόσμιο δραματολογία γιατί μιλάει για μεγάλες αξίες όπως ανθρωπιστικές. Ένα έργο, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ου αιώνα και είναι πολύ επηρεασμένο από τον Μπρεχτ, όπως και ο συγγραφέας του, προσθέτει.
«Είναι ένα έργο για όλους. Βλέπεται ευχάριστα από ηλικίες παιδιών δέκα χρονών μέχρι και 80-100. Είναι ευχάριστο, γιατί έχει εναλλαγές σκηνών, δεν είναι μονότονο. Δεν είναι έργο πολύ κουλτουριάρικο, τα μηνύματα του είναι πολύ σαφή και έχει μεγάλη αναφορά στο σήμερα ως χώρα μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης, της παγκόσμιας κοινότητας», τονίζει και συνεχίζει: «Ως δομή περιλαμβάνει πολλά ήδη θεάτρου και αποτελεί και αυτό ένα ενδιαφέρον στοιχείο, χωρίς να είναι όμως περίεργο και κουλτουριάρικο. Όλα αυτά ενσωματώνονται ωραία και γίνονται αντιληπτά από όλους. Έχει ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος με πλούσια εξέλιξη. Μπορεί να ταυτιστεί κάποιος με το έργο, αλλά με έναν τρόπο όμορφο, θεατρικό». Τέλος χαρακτήρισε το έργο ως μαύρη τραγική κωμωδία.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τζίμας, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του Αλφρεντ Ιλ, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το έργο. Όπως ανέφερε, αποφεύγουν να δουν πως έπαιξαν άλλοι το συγκεκριμένο έργο και πως αναγκαστικά θα βάλουν και τη δική τους προσωπική πινελιά, πρώτα ο σκηνοθέτης και μετά οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Ένα έργο, που όπως είπε, θα έχει πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το γέλιο μπορεί να δώσει τη θέση του στη στεναχώρια.
«Κάθε χρόνο κάνουμε μία παραγωγή, την οποία παρουσιάζουμε, για πρώτη φορά, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών ή στο Καμπέρειο παλιότερα και μετά κάνουμε μία περιοδεία για 15 μέρες στον δήμο Ζίτσας. Γιατί ο δήμος Ζίτσας είναι αυτός που μας στηρίζει οικονομικά κατά ένα μεγάλο ποσοστό», υπογράμμισε ο πρωταγωνιστής της παράστασης Νίκος Τζίμας. Τέλος, τόνισε πως η θεατρική τους ομάδα είναι ανοιχτή και πως μπορεί όποιος θέλει να γίνει μέλος της, ανεξάρτητα σε ποιον δήμο ανήκει.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τη διασκευή κειμένου έκανε ο Αλέξανδρος Κοέν, τα σκηνικά και τα κοστούμια: επιμελήθηκε η Άρτεμις Αγαθοπούλου, τη μουσική η Ιουλία Πυλαρινού, τους φωτισμούς ο Θωμάς Νάστος και το πρόγραμμα και την αφίσα η Αγάπη Ευφραιμίδου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μύριαμ Τζίμα και τεχνικοί σκηνής οι Σπύρος Γκρέμος και Σταύρος Γεωλδάσης.
Τη γηραιά κυρία υποδύεται η Γιολάντα Μπότσικου, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ντίνας, Νίκος Τζίμας, Χρήστος Μπέλλος, Βούλα Καραγκούνη, Στέφανος Μιχάλης, Παναγιώτης Σιώνης, Χάρης Λαμπρίδης, Γιάννης Βούλγαρης, Κώστας Αχνούλας, Αλίκη Λύτρα, Σταύρος Μήτσης, Ειρήνη Κολιούση, Μύριαμ Τζίμα, Έφη Στάμου, Γιώργος Οικονόμου και Νικολέτα Νότσικα. Στο πιάνο η Σωτηρία Σφαιροπούλου.
Γενική είσοδος 5 ευρώ. Σε κάθε παράσταση θα διατεθούν 50 εισιτήρια δωρεάν σε άνεργους και ΑμεΑ με την επίδειξη της κάρτας τους.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Οι Φωτο-ματιές «κλείνουν» με φωτογραφικό...

Μετά τη δίμηνη φιλοξενία της ομαδικής περιοδικής έκθεσης «Φωτο-Ματιές στο Μουσείο», η Εφορεία...

21.09.18 | Έπαθλα από μικρούς και μεγάλους

Με μια διπλή δράση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς...

20.09.18 | «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»

Μέσα από έναν θεατρικό μονόλογο «επιστρέφει» στην πόλη που γεννήθηκε και εκτελέστηκε, ένα σύμβολο...

19.09.18 | «Η παράδοση εκ νέου»

Την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων θα φιλοξενήσουν τα Γιάννενα από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου, με...

18.09.18 | Μουσική γιορτή στην πλατεία

Με μια μεγάλη μουσική γιορτή για όλους αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλοσωρίζει το φθινόπωρο το...

15.09.18 | «Μια συναυλία για την ειρήνη»

«Μια συναυλία για την ειρήνη» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης με την Συμφωνική Ορχήστρα Magna...

14.09.18 | «Μία λίμνη… χίλιοι μύθοι»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, ως...

13.09.18 | Δεύτερα γενέθλια με Kip Winger

Στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών θα γιορτάσει,...