Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την επανέκθεση

Δέκα χρόνια λειτουργίας από την επανέκθεση (27 Νοεμβρίου 2008), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κλείνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Το μητροπολιτικό Μουσείο της Ηπείρου, έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, θεμελιώθηκε το 1964, άνοιξε τις πύλες του το 1973 και το λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Έφοροι Αρχαιοτήτων Σωτήρης Δάκαρης, Ιουλία Βοκοτοπούλου, Ιωάννα Ανδρέου, Αγγέλικα Ντούζουγλη και Κωνσταντίνος Ζάχος.
Η επανέκθεση υλοποίησε προτάσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και πρωτοποριακές εφαρμογές της Μουσειολογίας και της Μουσειογραφίας, με άξονα την αρχαιολογία των πράξεων των ανθρώπων στην Ήπειρο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τις απαρχές του Χριστιανισμού. Οι θεματικές ενότητες αναδεικνύουν το ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο των κατοίκων στα παράλια και την ενδοχώρα, από την εποχή των παγετώνων και τη νεολιθική επανάσταση στον Πύρρο, το Κοινό των Ηπειρωτών και τους Ρωμαίους, και από την καθημερινή ζωή μέχρι την ανάπτυξη και υλοποίηση ιδεών. Οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις στη ζωή, τον θάνατο, τα ήθη και τα έθιμα του αρχαίου κόσμου προβάλλουν τόπους, όπως το Λιατοβούνι Κόνιτσας, τη Βίτσα, τη Δωδώνη, την Κασσώπη, το Νεκρομαντείο, και υλικές μαρτυρίες, όπως εργαλεία, όπλα, κεραμική, νομίσματα, κοσμήματα, τεχνουργήματα, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα και ανοίγοντας διαλόγους.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας επισκέφθηκαν το Μουσείο άνω των 100.000 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν 17 περιοδικές εκθέσεις, πέντε κατάλογοι και 37 εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενημερωτικό φυλλάδιο για το Μουσείο διατίθεται σε έξι γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και πολωνική), ενώ λειτουργεί ψηφιακή ξενάγηση με χρήση tablet.
To Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων έτυχε τιμητικής διάκρισης από το European Museum Award το 2012. Την ίδια χρονιά η γλύπτρια Ναταλία Μελά, σύζυγος του Άρη Κωνσταντινίδη, δώρισε το ατσάλινο έργο της «Οπλίτης», το οποίο κοσμεί τον κήπο της ανατολικής εισόδου του Μουσείου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προγραμματίζει εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο της επετείου της δεκαετίας από την επανέκθεση, όπως τη δημιουργία ειδικού λογότυπου, την κυκλοφορία συλλεκτικού γραμματοσήμου και αναγνωστική σφραγίδα. Επίσης, προγραμματίζονται νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού, διαλέξεις σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου και προώθηση της διαδικασίας ένταξης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, εκ των οποίων άνω των 2.000 φυλάσσονται στις συλλογές του.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν οι περιοδικές εκθέσεις «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, «Στην καρδιά του Μάη του ’68» σε συνεργασία με το International Photography Festival Photometria, «Και τα δέντρα στο Μουσείο;» σε συνεργασία με τον εικαστικό Πέρο Μπέχλη, «Αρμονικές Χαράξεις από το αρχείο του Βασιλείου Κουρεμένου» σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, «Έρια. Κτηνοτρόφοι της αρχαίας Ηπείρου», «Ευεργεσία», σε συνεργασία με διάφορους φορείς, «Η Δωδώνη και η Δύση», σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Salerno, και του Lecce, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης, του Τάραντα και του Ρηγίου της Καλαβρίας, «Το χρυσό στεφάνι και η φιάλη της αρχαιοκαπηλίας», «Αναφορά στην αρχαιολόγο Ιουλία Βοκοτοπούλου», ενώ θα υπάρξει και μια νέα μόνιμη προθήκη «Επιλογή από τη Συλλογή Μπούζα».
Η Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων τιμά τους παλαιούς και τους νέους συναδέλφους, όλων των ειδικοτήτων, που από την ίδρυση του Μουσείου έως σήμερα αφιέρωσαν κόπους και κομμάτια της ζωής τους για τους δημόσιους σκοπούς και στόχους της υπηρεσία, ευχαριστώντας, παράλληλα, τους πολίτες για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του μουσείου, την περιφέρεια, τους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων και τα ΜΜΕ για τη συνεχή συμπαράστασή τους, καθώς και την Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων για την αμέριστη υποστήριξή της.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.07.18 | Το Aληθινό Tango ταξιδεύει στα Γιάννενα

Η συναρπαστική χορευτική παράσταση «Buenos Tangos – Romper el Piso» που ενσωματώνει την αληθινή...

19.07.18 | Η «Ιοκάστη» ξαναστρώνει το τραπέζι

Ήταν… υπέροχο το δείπνο που σέρβιρε η Ιοκάστη (Παπαδάμου) στο σπίτι της. Κατ’ απαίτηση λοιπόν των...

18.07.18 | Το ταξίδι ξεκινά από τη Λεπτοκαρυά

Στη Λεπτοκαρυά Ζαγορίου ανηφορίζουν, για 2η συνεχόμενη χρονιά, οι μικρομηκάδες. Μετά την άψογη...

17.07.18 | Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης

Μία αντιπροσωπευτική επιλογή φωτογραφιών, που τράβηξε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης επί...

14.07.18 | Η «Ιοκάστη» ξαναστρώνει το τραπέζι

Ήταν… υπέροχο το δείπνο που σέρβιρε η Ιοκάστη (Παπαδάμου) στο σπίτι της. Κατ’ απαίτηση λοιπόν των...

13.07.18 | Ο Κ. Καρυωτάκη και το έργο του, 90 χρόνια...

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, που...

12.07.18 | «Αντιγόνη» για… τρεις

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας...

11.07.18 | Θηβαίος-Παπαγεωργίου στο Its Kale Festival

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τη Μαρία Παπαγεωργίου, την πιο ιδιαίτερη και...