Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Τίμησαν τον ποιητή Γ. Σιμιτζή

Ένα «αέναο ταξίδι» στον χώρο και τον χρόνο, «πλημυρισμένο» από συναισθήματα, απόλαυσαν το απόγευμα της Τετάρτης όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του δήμου Ζίτσας για την παρουσίαση των ποιητικών συλλογών του Γεώργιου Σιμιτζή.

Την προσωπικότητα του ποιητή Γεώργιου Σιμιτζή, ο οποίος γεννήθηκε στη Γρανίτσα και έχει διακριθεί για το εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό του έργο, σκιαγράφησαν μέσα από τις ποιητικές συλλογές «Δακρυμάγουλες οι μέρες μας!....» και «Να επιμένεις! Όνειρα να ποιμένεις!...», ο συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας, ο ποιητής Τάσος Κανάτσης και ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μιχάλης, ενώ ποιήματά του απήγγειλε η παιδαγωγός και ραδιοφωνική παραγωγός Γιώτα Φλώρου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Σωκράτης Μπαλάφας και άνοιξε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που άνθρωποι με τις πνευματικές ικανότητες και το μεγαλείο ψυχής του Γιώργου Σιμιτζή κοσμούν τον τόπο τους. «Ευγενική και συνάμα έντονη προσωπικότητα εκπέμπει μια ιδιαίτερη ακτινοβολία σε όσους τον γνωρίζουν και αποτελεί «κόσμημα» για τον δήμο μας», ανέφερε.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας Γιαννούλα Γεωργούλη, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι «η ποιητική γλώσσα, πολλές φορές δυσνόητη και ακατανόητη, αποτελεί πεδίο μυστικιστικού περιεχομένου για ανθρώπους προικισμένους με ιδιαίτερα χαρίσματα. Όμως, τα βιβλία του κου Σιμιτζή αποτελούν εξαίρεση, με καθαρό και σπινθηροβόλο ύφος, σε παρασύρει με το συναίσθημα που ξεχειλίζει σε μια άλλη ανθρώπινη διάσταση όπου η σκέψη και το πνεύμα ως ανώτερα ένστικτα γίνονται λόγος και τέχνη που ομορφαίνουν τη ζωή μας και γαληνεύουν την ψυχή μας».
Αναφερόμενος στον Γ. Σιμιτζή, εκδήλωσης ο συγγραφέας Στέφανος Κωλλέττας τόνισε ότι «δεν είναι ο ποιητής των μεγάλων σαλονιών και της αριστοκρατίας, της χλιδής και της περιττής πολυτέλειας. Είναι το παιδί της αμέσως μεταπολεμικής περιόδου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γρανίτσα, σε καιρούς χαλεπούς και σε χρόνους οργισμένους, μέσα στην πενία και στην ανέχεια». «Λεξιπλάστη» και «λεξιπλόκο» χαρακτήρισε τον Γιώργο Σιμιτζή ο Στ. Κωλέττας και, κλείνοντας, απήγγειλε την «εγκωμιαστική ωδή» που, όπως είπε, έγραψε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
«Ποιητή της ελεύθερης φαντασίας, θεματοφύλακα των πανανθρώπινων αξιών, αλτρουιστή, αλληλέγγυο, συμπάσχων με τον πάσχοντα άνθρωπο», χαρακτήρισε, με τη σειρά του, τον Γ. Σιμιτζή, ο ποιητής Τάσος Κανάτσης, που παρουσίασε συνοπτικά και εν συντομία το ποιητικό του έργο, όπως το γνώρισε μέσα από τις δύο τελευταίες του ποιητικές συλλογές.
Στη γνωριμία του με το Γιώργο Σιμιτζή στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μιχάλης και παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό με την πολυσχιδή του δράση. «Αποτελεί υπεραξία για τον τόπο μας. Η γραφή του διακρίνεται από μια σπάνια ευαισθησία και το ποιητικό του έργο ξυπνά μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Για μένα είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας», σημείωσε.
Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο Γιώργος Σιμιτζής που χαρακτήρισε τη βραδιά «αλησμόνητη», που δε θα τη σβήσει «ο λοτός της λήθης» και ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και τους συμμετέχοντες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.10.17 | Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες και μουσικούς του κόσμου, τον Lubomyr Melnyk, θα φιλοξενήσει...

20.10.17 | «Nύχτα!» της Rebecca Prichard

Το βραβευμένο βρετανικό έργο Νύχτα! (Yard Gal) της Rebecca Prichard παρουσιάζει, για τρεις μόνο...

20.10.17 | «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Με το έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ. Γκ. Λόρκα συνεχίζεται το θεατρικό φεστιβάλ, που...

19.10.17 | Ήχος και εικόνα «κατακλύζουν» την πόλη

Με 23 εκδηλώσεις σε 48 ημέρες, στις οποίες συμμετέχουν 54 καλλιτέχνες, πραγματοποιείται για τρίτη...

18.10.17 | «Ο Κρητικός» σε διπλή παράσταση

Το αριστουργηματικό ποίημα «Ο Κρητικός» του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και της Κύπρου Διονύσιου...

18.10.17 | Τέσσερις ώρες με τραγούδια του Ronnie James...

Τους Rock n’ roll Children, μία ελληνική tribute μπάντα στον Dio, υποδέχεται το Stage Ioannina το...

17.10.17 | Έρχονται οι «Άντρες Έτοιμοι για Όλα»

Νέα περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ξεκινά η απολαυστική παράσταση «Άντρες Έτοιμοι για Όλα», με την...

14.10.17 | Αναδεικνύοντας την προσφορά των ευεργετών

Μία απόδοση τιμής στους ευεργέτες και στην προσφορά τους στην πατρίδα αποτελεί η παράσταση...