Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Τίμησαν τον ποιητή Γ. Σιμιτζή

Ένα «αέναο ταξίδι» στον χώρο και τον χρόνο, «πλημυρισμένο» από συναισθήματα, απόλαυσαν το απόγευμα της Τετάρτης όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του δήμου Ζίτσας για την παρουσίαση των ποιητικών συλλογών του Γεώργιου Σιμιτζή.

Την προσωπικότητα του ποιητή Γεώργιου Σιμιτζή, ο οποίος γεννήθηκε στη Γρανίτσα και έχει διακριθεί για το εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό του έργο, σκιαγράφησαν μέσα από τις ποιητικές συλλογές «Δακρυμάγουλες οι μέρες μας!....» και «Να επιμένεις! Όνειρα να ποιμένεις!...», ο συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας, ο ποιητής Τάσος Κανάτσης και ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μιχάλης, ενώ ποιήματά του απήγγειλε η παιδαγωγός και ραδιοφωνική παραγωγός Γιώτα Φλώρου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Σωκράτης Μπαλάφας και άνοιξε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που άνθρωποι με τις πνευματικές ικανότητες και το μεγαλείο ψυχής του Γιώργου Σιμιτζή κοσμούν τον τόπο τους. «Ευγενική και συνάμα έντονη προσωπικότητα εκπέμπει μια ιδιαίτερη ακτινοβολία σε όσους τον γνωρίζουν και αποτελεί «κόσμημα» για τον δήμο μας», ανέφερε.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας Γιαννούλα Γεωργούλη, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι «η ποιητική γλώσσα, πολλές φορές δυσνόητη και ακατανόητη, αποτελεί πεδίο μυστικιστικού περιεχομένου για ανθρώπους προικισμένους με ιδιαίτερα χαρίσματα. Όμως, τα βιβλία του κου Σιμιτζή αποτελούν εξαίρεση, με καθαρό και σπινθηροβόλο ύφος, σε παρασύρει με το συναίσθημα που ξεχειλίζει σε μια άλλη ανθρώπινη διάσταση όπου η σκέψη και το πνεύμα ως ανώτερα ένστικτα γίνονται λόγος και τέχνη που ομορφαίνουν τη ζωή μας και γαληνεύουν την ψυχή μας».
Αναφερόμενος στον Γ. Σιμιτζή, εκδήλωσης ο συγγραφέας Στέφανος Κωλλέττας τόνισε ότι «δεν είναι ο ποιητής των μεγάλων σαλονιών και της αριστοκρατίας, της χλιδής και της περιττής πολυτέλειας. Είναι το παιδί της αμέσως μεταπολεμικής περιόδου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γρανίτσα, σε καιρούς χαλεπούς και σε χρόνους οργισμένους, μέσα στην πενία και στην ανέχεια». «Λεξιπλάστη» και «λεξιπλόκο» χαρακτήρισε τον Γιώργο Σιμιτζή ο Στ. Κωλέττας και, κλείνοντας, απήγγειλε την «εγκωμιαστική ωδή» που, όπως είπε, έγραψε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
«Ποιητή της ελεύθερης φαντασίας, θεματοφύλακα των πανανθρώπινων αξιών, αλτρουιστή, αλληλέγγυο, συμπάσχων με τον πάσχοντα άνθρωπο», χαρακτήρισε, με τη σειρά του, τον Γ. Σιμιτζή, ο ποιητής Τάσος Κανάτσης, που παρουσίασε συνοπτικά και εν συντομία το ποιητικό του έργο, όπως το γνώρισε μέσα από τις δύο τελευταίες του ποιητικές συλλογές.
Στη γνωριμία του με το Γιώργο Σιμιτζή στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μιχάλης και παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό με την πολυσχιδή του δράση. «Αποτελεί υπεραξία για τον τόπο μας. Η γραφή του διακρίνεται από μια σπάνια ευαισθησία και το ποιητικό του έργο ξυπνά μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Για μένα είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας», σημείωσε.
Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο Γιώργος Σιμιτζής που χαρακτήρισε τη βραδιά «αλησμόνητη», που δε θα τη σβήσει «ο λοτός της λήθης» και ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και τους συμμετέχοντες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.03.18 | Με «πυξίδα» το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό, που φτάνει μέχρι το τέλος του έτους, απέκτησε το Δημοτικό...

22.03.18 | «Εξόριστοι εις τας Αθήνας» και στα Γιάννενα

«Εξόριστοι εις τας Αθήνας» είναι ο τίτλος της παράστασης, που θα παρουσιάσει το θέατρο Έκφραση...

21.03.18 | Παράδοση… με μέλλον

Μπροστά σε εκατοντάδες θεατές, 200 χορευτές παιδικών ηλικιών από οκτώ πολιτιστικούς φορείς των...

20.03.18 | Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Stage

Έναν από τους πιο τακτικούς επισκέπτες των Ιωαννίνων αποτελεί ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο οποίος το...

20.03.18 | Οι 1000mods επιστρέφουν στα Γιάννενα

Τους 1000mods, μαζί με τους 2 Headed Dogs από την Πρέβεζα και τους Stoned Spirit από την Άρτα,...

17.03.18 | «Ο πατέρας του Άμλετ» στην Έκφραση

Το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου με τίτλο «Ο πατέρας του Άμλετ» θα παρουσιάσει το θέατρο...

16.03.18 | Επέστρεψαν και δεν είναι… αυταπάτη

Μετά από εξαετή παύση, οι Delusion «ξαναζωντάνεψαν» και απόψε περιμένουν τους φίλους τους, αλλά και...

16.03.18 | Αφιέρωμα στο ελληνικό ρετρό

Μια μουσική παράσταση αφιέρωμα στο ελληνικό ρετρό, με τον τίτλο «Λες και ήταν χθες», θα...