Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Οι φωτογραφίες του Jindřich Štreit στη Δημοτική Πινακοθήκη

Δύο άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές συλλογές του τσέχου φωτογράφου Jindřich Štreit παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας.

Ο καλλιτέχνης, με περισσότερες από 1300 ατομικές εκθέσεις και έργα του στις σπουδαιότερες συλλογές του κόσμου, θα δώσει διάλεξη στα Γιάννενα, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, όπου θα παρουσιάσει δύο κύκλους φωτογραφιών του. Ο πρώτος, με τίτλο «Η πύλη της ελπίδας», αφορά 60 ασπρόμαυρες φωτογραφίες με θέμα το πως η θρησκεία συνοδεύει τον άνθρωπο από την γέννηση ως τον θάνατό του, και ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει έγχρωμες φωτογραφίες με τίτλο «Πού είναι η πατρίδα μου;», που είναι ο τίτλος του ύμνου της Τσεχίας.
Μετά τη διάλεξη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του πρέσβη της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα, και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο μικρός Κόλια» του Jan Sverak (105’), που έλαβε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1996.
Η  έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Ο Jindřich Štreit γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στο Vsetín της τότε Τσεχοσλοβακίας και αποφοίτησε από τον τομέα της Διδασκαλίας των Εικαστικών Τεχνών του τμήματος Παιδαγωγίας του Πανεπιστημίου Παλάτσκυ στο Olomouc, ενώ, παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα ως εκπαιδευτικός και φωτογράφος, ασχολήθηκε επίσης με κοινωφελή εργασία. Στη φωτογραφική τέχνη τον ώθησε ο πατέρας του. Το 1967 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την 1η ατομική έκθεσή του. Από το 1972 απεικόνιζε τη ζωή στην τσεχική επαρχία και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής του ήταν το πορτραίτο και θέματα Ρομά. Το διάστημα 1974–1977 φοιτούσε στη Σχολή Εικαστικής Φωτογραφίας στο Μπρνο και ως απολυτήρια εργασία φιλοτέχνησε σετ φωτογραφιών με θέμα θεατρικά παρασκήνια.
Το 1982 συμμετείχε ως μοναδικός φωτογράφος στη μη επιτρεπόμενη έκθεση ανεπισήμων εικαστικών καλλιτεχνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο αντισφαίρισης στην Πράγα. Εκεί οι φωτογραφίες του τράβηξαν την προσοχή της Μυστικής Αστυνομίας - ο Štreit προφυλακίστηκε και ακολούθως καταδικάστηκε σε ποινή στέρησης της ελευθερίας διάρκειας δέκα μηνών με διετή αναστολή. Μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση» και την αλλαγή του καθεστώτος τον Νοέμβρη 1989, δικαιώθηκε και αποκαταστάθηκε η τιμή του.
Από το 1994 δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και από το 1991 έως σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Φωτογραφίας της Σχολής της Φιλοσοφικής και των Φυσικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας στην Όπαβα.
Το 2000 του απονεμήθηκε ο τίτλος «docent» (αναπληρωτής καθηγητής) στον τομέα της φωτογραφίας και το 2009 έγινε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Πράγα. Το 2014 το Καλλιτεχνικό Συμβούλιο της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών στη Μπρατισλάβα του απένειμε τον τίτλο «doctor honoris causa».
Ο Jindřich Štreit έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1300 ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε επίσης σε άλλες πολλές ομαδικές. Εξέδωσε 35 βιβλία και πολλούς καταλόγους. Τα έργα του υπάρχουν στις πιο σπουδαίες συλλογές ανά τον κόσμο (μεταξύ άλλων το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πράγα, η Πινακοθήκη της Μοραβίας στο Μπρνο). Για τον Jindřich Štreit γυρίστηκαν μερικές ταινίες, π.χ. η ταινία «Μεταξύ φωτός και σκότους» του σκηνοθέτη Jan Špáta.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.10.17 | Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες και μουσικούς του κόσμου, τον Lubomyr Melnyk, θα φιλοξενήσει...

20.10.17 | «Nύχτα!» της Rebecca Prichard

Το βραβευμένο βρετανικό έργο Νύχτα! (Yard Gal) της Rebecca Prichard παρουσιάζει, για τρεις μόνο...

20.10.17 | «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Με το έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ. Γκ. Λόρκα συνεχίζεται το θεατρικό φεστιβάλ, που...

19.10.17 | Ήχος και εικόνα «κατακλύζουν» την πόλη

Με 23 εκδηλώσεις σε 48 ημέρες, στις οποίες συμμετέχουν 54 καλλιτέχνες, πραγματοποιείται για τρίτη...

18.10.17 | «Ο Κρητικός» σε διπλή παράσταση

Το αριστουργηματικό ποίημα «Ο Κρητικός» του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και της Κύπρου Διονύσιου...

18.10.17 | Τέσσερις ώρες με τραγούδια του Ronnie James...

Τους Rock n’ roll Children, μία ελληνική tribute μπάντα στον Dio, υποδέχεται το Stage Ioannina το...

17.10.17 | Έρχονται οι «Άντρες Έτοιμοι για Όλα»

Νέα περιοδεία σε όλη την Ελλάδα ξεκινά η απολαυστική παράσταση «Άντρες Έτοιμοι για Όλα», με την...

14.10.17 | Αναδεικνύοντας την προσφορά των ευεργετών

Μία απόδοση τιμής στους ευεργέτες και στην προσφορά τους στην πατρίδα αποτελεί η παράσταση...