Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

«Σπόλια: 11 Μεταγραφές»

Την έκθεση «Σπόλια: 11 Μεταγραφές», μία εγκατάσταση από την αρχιτέκτονα Νόρα Όκκα, παρουσιάζει το Ιστορικό Αρχείο–Μουσείο Ηπείρου στο κτίριο του Σουφαρί Σεράι στο Κάστρο, από αύριο Τετάρτη 6 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

PHOTO © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το εικαστικό αυτό έργο, που προβάλλει και καταγράφει τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα τα σπόλια της Μικρής Μητρόπολης Αθηνών.
Ο όρος «σπόλια» αφορά την εκ νέου χρήση παλαιότερων δομικών στοιχείων σε νεότερα κτίσματα. Η έκθεση παρουσιάζει έντεκα έργα, τα οποία αναδεικνύουν μία επιλογή ανάμεσα στα σπόλια της Μικρής Μητρόπολης Αθηνών, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τη βυζαντινή εποχή, μέρος μίας εκτεταμένης και λεπτομερούς έρευνας από το 2014.
Τα έργα αυτά προωθούν μια νέα μέθοδο αναπαραγωγής χάρτινων πολλαπλών εκτύπων, αποτυπώνοντας διάφορες ανάγλυφες επιφάνειες. Η ανάδειξη της αρνητικής φόρμας, όπως είναι αποτυπωμένη στο χαρτί, αναπαριστά την ανάγλυφη εικόνα των σπολίων σε πραγματική κλίμακα στον εκθεσιακό χώρο. Μία άλλη αόρατη εικόνα είναι αυτή βυζαντινή που υπονοείται από τον ανάγλυφο αρνητικό χαρακτήρα των πολλαπών εκτύπων, η εικόνα των σπολίων, από την οποία προήλθαν τα έκτυπα.
Αυτή η εγκατάσταση έχει ως στόχο να προκαλέσει μία ειδική οπτική εμπειρία μέσω του φωτισμού, ο οποίος γίνεται κεντρικός σκηνογραφικός παράγοντας στον σχηματισμό αυτού του εικαστικού πειραματισμού. Μέσω των επιλεγμένων πηγών φωτός και της κατεύθυνσής τους, η αρνητική φόρμα των εκτύπων μοιάζει να μεταμορφώνεται σε μία θετική, τρισδιάστατη αναπαράσταση της ανάγλυφης λίθινης εικόνας των σπολίων. Η φαινομενικά ιεραρχική ιστορία της παραγωγής, αφαίρεσης, οικειοποίησης και έκθεσης των σπολίων αποδίδεται με αυτόν τον τρόπο σαν μια ταυτόχρονη, τριπλή χωρική αφήγηση.
Για την αρχιτέκτονα Νόρα Όκκα, τα σπόλια παρουσιάζουν εικονογραφικό ενδιαφέρον, αλλά αποτελούν και άμεση χωρική εμπειρία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η ιδέα της έκθεσης επικεντρώνεται τόσο στην ανάρτηση των εκτύπων, όσο και στη συνολική τους σκηνοθέτηση στον εκθεσιακό χώρο. Δίνοντας έμφαση στη σημασία της χωρικής αναπαράστασης τόσο των σπολίων όσο και της αρχιτεκτονικής, ο εκθεσιακός χώρος μετατρέπεται σε έναν σύνθετο σχηματισμό παρελθοντικών και παρόντων χρόνων με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι και χώροι.
Το προτεινόμενο έργο μπορεί να ερμηνευτεί και να βιωθεί αφενός ως μια συμβολική ανασύσταση των αυθεντικών αρχιτεκτονικών σπολίων, αφετέρου ως επιτελεστική συνέχιση της πρακτικής των σπολίων. Κάθε έκθεμα αυτής της εγκατάστασης προκαλεί, με την ένταξη του στον εκθεσιακό χώρο, ένα πλεόνασμα σημασίας που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τις σύγχρονες πολιτισμικές τεχνικές ως συνεχείς μετατοπίσεις και μεταγραφές των πραγμάτων.
Αυτή τη χρονιά, η έκθεση «Σπόλια: 11 Μεταγραφές» αφιερώνεται στα 111 χρόνια από την πρώτη περιγραφή των 99 σπολίων της Μικρής Μητρόπολης από τους γερμανούς αρχαιολόγους K. Michael, A. Struck and P. Steiner το 1906, στην οποία η Νόρα Όκκα συνέβαλε με την καταγραφή 44 επιπλέον μη δημοσιευμένων θραυσμάτων σπολίων, κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας και του εικαστικού πειραματισμού. Τα πολλαπλών στρώσεων έκτυπα των σπολίων από τη μικρή αθηναϊκή εκκλησία, σύντομα θα ανταμώσουν τα επιγραφικά της αδέλφια στις συλλογές του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, και θα την προλογίσει ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, θερμός υποστηρικτής και ιστορικός σύμβουλος του εικαστικού εγχειρήματος.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.03.18 | Με «πυξίδα» το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό, που φτάνει μέχρι το τέλος του έτους, απέκτησε το Δημοτικό...

22.03.18 | «Εξόριστοι εις τας Αθήνας» και στα Γιάννενα

«Εξόριστοι εις τας Αθήνας» είναι ο τίτλος της παράστασης, που θα παρουσιάσει το θέατρο Έκφραση...

21.03.18 | Παράδοση… με μέλλον

Μπροστά σε εκατοντάδες θεατές, 200 χορευτές παιδικών ηλικιών από οκτώ πολιτιστικούς φορείς των...

20.03.18 | Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Stage

Έναν από τους πιο τακτικούς επισκέπτες των Ιωαννίνων αποτελεί ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο οποίος το...

20.03.18 | Οι 1000mods επιστρέφουν στα Γιάννενα

Τους 1000mods, μαζί με τους 2 Headed Dogs από την Πρέβεζα και τους Stoned Spirit από την Άρτα,...

17.03.18 | «Ο πατέρας του Άμλετ» στην Έκφραση

Το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου με τίτλο «Ο πατέρας του Άμλετ» θα παρουσιάσει το θέατρο...

16.03.18 | Επέστρεψαν και δεν είναι… αυταπάτη

Μετά από εξαετή παύση, οι Delusion «ξαναζωντάνεψαν» και απόψε περιμένουν τους φίλους τους, αλλά και...

16.03.18 | Αφιέρωμα στο ελληνικό ρετρό

Μια μουσική παράσταση αφιέρωμα στο ελληνικό ρετρό, με τον τίτλο «Λες και ήταν χθες», θα...